Această legumă ieftină este bună pentru inimă: Reduce tensiunea arterială, colesterolul și inflamația generală din organism. Cardiologul Magdalena Perello recomandă persoanelor cu boli cardiovasculare să includă în dieta lor o legumă adesea neglijată. Medicul adaugă că multe persoane nici măcar nu bănuiesc beneficiile cepei pentru sănătatea cardiovasculară.
Beneficiile cepei pentru inimă
După cum explică dr. Perello, această legumă ieftină este bogată în quercetină, un antioxidant natural care reduce tensiunea arterială, colesterolul și inflamația generală din organism. De asemenea, este bogată în potasiu, fibre și vitamine.

Printre alte beneficii ale cepei, care nu au legătură cu sănătatea inimii, medicul subliniază că, atunci când este consumată în mod regulat, această legumă ajută la scăderea nivelului de zahăr din sânge. Prin urmare, ea recomandă includerea acesteia în dieta persoanelor cu diabet. Ceapa este recomandată și pentru sănătatea rinichilor.
CITEȘTE ȘI: Leguma care este un sprijin pentru ficat și hormoni
Cum afectează ceapa sănătatea?
Întărește sistemul imunitar
Ceapa conține compuși chimici care activează sistemul imunitar. Fitoncidele inhibă răspândirea virușilor și bacteriilor în organism, iar antioxidanții încetinesc procesele inflamatorii. Acest lucru înseamnă că ceapa este numită pe bună dreptate un antibiotic natural.
Reduce severitatea alergiilor
Acest lucru se datorează din nou conținutului bogat de antioxidanți din ceapă. S-a demonstrat că antioxidanții (inclusiv quercetina) susțin funcționarea corectă a sistemelor de apărare ale organismului și normalizează răspunsul imunitar. Acest lucru face ca remediile pe bază de ceapă să fie eficiente în tratarea astmului alergic și a rinitei.
Normalizează digestia
Ceapa și ceapa verde sunt surse bogate de fibre. Aceste fibre alimentare nu sunt procesate de organism, dar activează toate procesele din intestine, permițând eliminarea eficientă a deșeurilor.
În plus, fibrele devin hrană pentru bacteriile probiotice benefice care trăiesc în intestine și determină în mare măsură nu numai procesele digestive, ci și starea generală a organismului.
Important pentru hematopoieză
Ceapa conține cobalt, care este necesar pentru sinteza globulelor roșii, metabolismul adecvat al colesterolului și sinteza vitaminei D.
Prelungește tinerețea
Ceapa este bogată în antioxidanți. Oamenii de știință leagă procesul de îmbătrânire de deteriorarea celulară și inflamația cronică din organism, pe care antioxidanții le pot combate.
CITEȘTE ȘI: Leguma care îți întărește oasele și te protejează de cancer de sân
Reduce umflăturile
Ceapa este bogată în potasiu și are un efect diuretic ușor, ajutând la eliminarea excesului de lichide din organism.
Reduce pofta de dulciuri
S-a dovedit că deficiențele de micronutrienți cresc pofta de deserturi, deoarece organismul încearcă să-și refacă energia, care se obține cel mai ușor din alimentele dulci și grase. Cromul, magneziul și vitaminele B sunt deosebit de importante – toate se găsesc în ceapă.
Comentarii:









