NUTRITIE SANATATE

Această legumă miraculoasă întărește inima

Foto: Pinterest.com

Această legumă miraculoasă întărește inima. Mazărea este una dintre cele mai consumate plante medicinale din această regiune. În ciuda faptului că această legumă este consumată în mod regulat ca adaos la diverse salate și tocănițe, puțini oameni cunosc proprietățile sale medicinale excepționale.

Concentrația ridicată de vitamine, minerale, antioxidanți și fitonutrienți din mazăre oferă beneficii importante pentru sănătate, de la menținerea sănătății ochilor până la protecția împotriva anumitor tipuri de cancer.

Această legumă miraculoasă întărește inima – Mazăre

Sănătatea ochilor

Mazărea conține carotenoizi luteină și zeaxantină. Acești nutrienți ajută la protejarea ochilor împotriva bolilor cronice, cum ar fi cataracta și degenerescența maculară legată de vârstă. Luteina și zeaxantina acționează ca filtre împotriva luminii albastre dăunătoare, care contribuie la apariția cataractei și a degenerescenței maculare.

CITEȘTE ȘI: Leguma care este un sprijin pentru ficat și hormoni

Sănătatea digestivă

Mazărea este bogată în coumestrol, un nutrient care joacă un rol important în protecția împotriva cancerului de stomac. Un studiu realizat în 2009 în Mexico City a arătat că consumul zilnic de mazăre și alte leguminoase reduce riscul de cancer de stomac cu 50%.

Mazărea este, de asemenea, bogată în fibre, care ajută la digestia mai ușoară a alimentelor prin intestine.

Sănătatea sistemului imunitar și proprietăți antiinflamatorii

Mazărea este bogată în antioxidanți care ajută la întărirea sistemului imunitar. Următorii nutrienți din mazăre acționează ca antioxidanți:

  • Vitamina C
  • Vitamina E
  • Zinc
  • Catechină
  • Epicatechină

Nutrienții antiinflamatori din mazăre au fost asociați cu reducerea riscului de afecțiuni inflamatorii, cum ar fi diabetul, bolile de inimă și artrita.

Următoarele vitamine și nutrienți din mazăre ajută la reducerea inflamației:

  • Vitamina A
  • Vitamina B
  • Coumestrol
  • Ferulova
  • Acid cafeic
  • Catechină
  • Epicatechină
  • Pisumsaponine I și II
  • Pizomoside A și B

Controlul glicemiei

Mazărea este bogată în fibre și proteine, care ajută la reglarea modului în care digerați amidonul. Proteinele și fibrele din mazăre încetinesc descompunerea carbohidraților și ajută la controlul glicemiei. Studiile au arătat că consumul unei diete bogate în proteine reduce glicemia postprandială la persoanele cu diabet de tip 2.

Mazărea are, de asemenea, un indice glicemic scăzut, ceea ce înseamnă că este mai puțin probabil să aveți creșteri bruște ale glicemiei după ce o consumați.

Sănătatea inimii

Inflamația și stresul cauzate de radicalii liberi (oxidarea) pot contribui la formarea plăcii pe pereții vaselor de sânge. Acizii grași omega-3 și omega-6 din mazăre ajută la reducerea oxidării și inflamației și previn formarea plăcii.

În plus, magneziul, potasiul și alte minerale conținute în mazăre pot reduce riscul de hipertensiune arterială.

Mazărea este o sursă bună de vitamine C și E, zinc și alți antioxidanți care întăresc sistemul imunitar. Alți nutrienți, precum vitaminele A și B și coumestrolul, ajută la reducerea inflamației și la scăderea riscului de boli cronice, inclusiv diabet, boli de inimă și artrită.

CITEȘTE ȘI: Leguma care îți întărește oasele și te protejează de cancer de sân

Nutrienți per porție

O porție de 1/2 cană de mazăre verde (aproximativ o mână) conține:

  • Calorii: 59
  • Proteine: 4 grame
  • Carbohidrați: 12 grame
  • Zaharuri: 4 grame
  • Calciu: 21,2 miligrame
  • Fier: 1 miligram

Dimensiunea porțiilor

Deși mazărea este o sursă de nutrienți, are și un conținut relativ ridicat de carbohidrați. Aveți grijă să nu exagerați cu consumul de amidon. Tot ce aveți nevoie este o jumătate de cană pentru a beneficia de toate proprietățile benefice ale mazării.

Comentarii: