NUTRITIE SANATATE

Acest condiment simplu poate reduce inflamația și stresul – Iată cum

Foto: Pinterest.com

Acest condiment simplu poate reduce inflamația și stresul – Iată cum. Știți că oregano este o plantă aromată folosită adesea în bucătărie. Dar, pe lângă faptul că poate da o aromă puternică preparatelor culinare, poate îmbunătăți și sănătatea, reducând inflamațiile, combatând bacteriile și gestionând stresul.

Care sunt potențialele beneficii pentru sănătate ale oregano?

Este bogat în antioxidanți

Antioxidanții din alimentele vegetale sunt compuși chimici care combat radicalii liberi nocivi din organism. Antioxidanții din oregano includ:

  • Flavonoide
  • Fenoli
  • Carvacrol
  • Timol
  • Tanini
  • Poate combate bacteriile

Oregano conține și flavone, o subclasă de flavonoide cu proprietăți antibacteriene, spun experții. Sunt necesare mai multe cercetări pentru a vedea cum ar putea beneficia oamenii de acest lucru.

FOTO: shutterstock

CITEȘTE ȘI: Plantele care au grijă de plămânii tăi: Acționează ca un antibiotic natural

Poate reduce infecțiile virale

Antioxidanții carvacrol și timol pot avea proprietăți antivirale care protejează organismul de viruși precum norovirusul și virusul herpes simplex, dar experții subliniază că cercetările pe această temă se limitează la studii de laborator.

Poate reduce inflamația

Inflamația poate contribui la apariția diabetului, a bolilor de inimă și a altor afecțiuni medicale. Deși studiile de laborator arată un anumit potențial de reducere a inflamației prin consumul de oregano, sunt necesare mai multe cercetări.

Poate ajuta la combaterea stresului

Mai multe studii de laborator au arătat o legătură între oregano și capacitatea sa de a ameliora anxietatea și depresia. Nu au fost efectuate studii pe oameni, dar există un anumit potențial ca oregano să fie util în combaterea stresului.

Poate îmbunătăți sănătatea intestinului

Consumul de ceai de oregano (care nu conține cofeină) poate avea potențiale beneficii antimicrobiene și antioxidante, potrivit studiilor de laborator.

Se crede că ajută la digestie. Compușii chimici din acesta pot stimula sucurile digestive, care ajută la descompunerea mai eficientă a alimentelor. Este, de asemenea, considerat un antispasmodic, ceea ce înseamnă că ajută la relaxarea mușchilor sistemului digestiv, astfel încât acest lucru poate fi benefic pentru digestie.

Poate ajuta la prevenirea diabetului

Cercetări mai vechi sugerează că oregano poate ajuta la gestionarea și chiar la prevenirea diabetului. Cu toate acestea, cercetări mai recente subliniază că aceste rezultate sunt studii de laborator și că sunt necesare studii pe oameni pentru a înțelege pe deplin modul în care oregano poate ajuta în cazul diabetului.

Care sunt efectele secundare ale utilizării oregano?

Deși oregano este sigur pentru consum în alimente, experții spun că nu este recomandat ca supliment sau ceai dacă ești însărcinată sau alăptezi. Efectele secundare ale uleiului de oregano, uleiului esențial și suplimentelor pot include:

Risc crescut de sângerare

Experții avertizează că acest lucru poate afecta sau încetini procesul de coagulare a sângelui. Acest lucru trebuie evitat înainte sau după o intervenție chirurgicală.

Modul în care organismul absoarbe anumite vitamine și minerale

Taninurile din oregano pot afecta modul în care organismul dumneavoastră absoarbe anumite minerale, precum fierul, cuprul și zincul. Dacă aveți o deficiență de vitamine sau minerale (de exemplu, aveți un nivel scăzut de fier), aceasta poate împiedica organismul dumneavoastră să absoarbă aceste minerale vitale.

Scăderea nivelului de zahăr din sânge

Oregano conține compuși care inhibă anumite enzime implicate în reglarea zahărului din sânge, explică experții. De asemenea, poate interacționa cu medicamentele pentru diabet. Dacă luați deja medicamente care scad glicemia, aceasta ar putea scădea prea mult.

CITEȘTE ȘI: Condimentul care este un puternic antioxidant și protector împotriva infecțiilor

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a înțelege pe deplin modul în care suplimentele de oregano pot afecta glicemia.

Reacție alergică

Unele persoane pot prezenta o reacție alergică atunci când uleiul esențial de oregano este aplicat pe piele. Frecarea uleiului de oregano pe piele poate provoca dermatită alergică, avertizează experții.

Comentarii: