REVIEW

Adevărata poveste a mărţişorului. Tot ce trebuie să ştii despre tradiţiile de 1 martie

comunitatea-spirituala.ro

Adevărata poveste a mărţişorului. Tot ce trebuie să ştii despre tradiţiile de 1 martie. Simbolul străvechi al primăverii, al începutului, al bucuriei de a trăi este Mărțișorul.

De Mărțișor, vechiul se reînnoieste, iar tradițiile, obiceiurile si datinile vechi de mii de ani sunt readuse in centrul atentiei. Iata cateva din cele mai frumoase si cunoscute traditii si obiceiuri romanesti legate de sarbatoarea Martisorului:

Adevărata poveste a mărţişorului: Purtarea Martisorului

In mod traditional, Martisorul se prinde in piept sau la mana inainte de rasaritul soarelui, in zorii zilei. Purtat la incheietura mainii sau in piept, snurul in firicele de alb si rosu capata semnificatii aparte. Albul semnifica masculinitatea, ratiunea si sobrul asociat masculinitatii, iar rosul simbolizeaza feminitatea, senzualitatea, iubirea, bucuria de a trai.

CITEȘTE ȘI: Ştiinţa confirmă principiile religioase: Efectele uimitoare ale iertării asupra sănătăţii

Adevărata poveste a mărţişorului. Cat de mult se poarta Martisorul

De asemenea, se spune ca persoana care poarta martisor mai multe zile consecutiv, in perioada 1- 9 martie (in unele zone martisorul se poarta fie pe toata perioada lunii martie, fie pana la Florii, fie pana la sarbatoarea Sfantului Gheorghe, fie pana la zarirea primului copac inflorit) va avea noroc tot timpul anului. Pentru persoana respectiva, restul anotimpurilor vor fi precum primavara. Pline de speranta, de inceput, de caldura, de optimism…

Babele – vestitoare ale primaverii

Conform tradiţiei româneşti, babele sunt personaje mitologice care apar la începutul lunii martie pentru a vesti venirea primăverii.

O veche legendă spune că Baba Dochia, responsabilă cu aducerea iernii, începe să îşi dea jos din cele nouă cojoace, câte unul în fiecare zi.

În familiile tradiționale, când personalitățile feminine se întâlneau, adesea se întâmpla ca acestea să intre în conflict. Astfel, „Baba” nu simboliza o bătrană urâtă și rea, ci o femeie care își câștigă propria autoritate.

Caracterul devaluit de Baba pe care o ai, in functie de cum va fi vremea in acea zi

Pentru că primele zile ale lunii martie au prezentat întotdeauna o instabilitate atmosferică crescută, asocierea fiecărei femei cu una dintre cele nouă zile era percepută înainte ca o responsabilizare și o metodă de educare spre autocontrol și conștientizare a propriilor îndatoriri în cadrul familiei.

Fiecare dintre cele nouă zile, în funcție de vremea pe care o aducea, dezvaluia caracterul, calitățile și defectele fiecărei femei în parte.

Îți poți calcula Baba în funcție de ziua de naștere. Dacă ziua se află între 1 și 9 ale oricărei luni atunci și baba va fi în ziua respectivă, de exemplu daca este cineva născut pe 7 Februarie Baba lui va fi pe 7 Martie ; dacă data nașterii este formată din doua cifre atunci se procedează astfel : de exemplu cineva este nascut pe 29 Decembrie, ziua în care îi pică Baba se calculeaza astfel 2 + 9 = 11 => 1 + 1 = 2, deci Baba este pe 2 Martie.

CITESTE SI: Secretul păstrării florilor: Cum le poţi ţine o perioadă mai îndelungată în vază

Adevărata poveste a mărţişorului: Alte traditii populare

Ziua de 1 Martie mai este legată și de alte tradiții și obiceiuri populare. Se spune că gospodinele nu au voie să dea cu mătura sau să spele, pentru a nu aduce înapoi gerul Babei Dochia și pentru a nu da norocul afară din casă. Ele au voie, în schimb, să facă de mâncare.

Tot astăzi, în prima zi de primăvară, este bine să consumi vin roșu, pentru a avea un an plin de prosperitate. Pe 1 martie nu este bine să te cerți cu nimeni, pentru că altfel riști să ai dispute până la venirea toamnei.

 

Comentarii: