X

Afecțiunea care se manifestă prin dureri de călcâie: Care sunt cauzele și cum se tratează fasciita plantară

Fasciita plantară reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale durerilor de călcâi și provoacă, de obicei, durere intensă care apare o dată cu primii pași făcuți dimineața. Aceasta implică inflamarea ligamentului care se întinde de la călcâie până la degetele de la picioare.

Cauze fasciita plantară

Fasciita plantară este cauzată de încordarea părții piciorului care conectează osul călcâiului de degetele de la picioare (fascia plantară).

Fascia plantară are forma unei corzi, susținând arcul piciorului și amortizând forțele și tensiunile mari pe care le exercităm asupra picioarelor în timpul mersului. Dar, uneori, prea multă presiune dăunează. Dacă tensiunea și stresul pe această coardă devin prea mari se pot rupe țesuturile. Răspunsul natural al organismului la rănire este inflamația, care declanșează durerea de călcâie și rigiditatea fasciitei plantare.

Cu toate acestea, în multe cazuri de fasciită plantară nu este întotdeauna clar de ce se întâmplă asta, iar cauza afecțiunii rămâne neclară, potrivit doc.ro.

Fasciita plantară și pintenii calcaneeni (ciocuri în câlcâi)

Deși mulți oameni cu fasciită plantară prezinta ciocuri în călcâi, pintenii calcaneeni nu sunt cauza durerii fasciitei plantare.

1 din 10 persoane are pinteni calcaneeni, dar doar 1 din 20 de persoane cu ciocuri în câlcâie are dureri de picioare. Deoarece pintenii calcaneeni nu sunt cauza fasciitei plantare, durerea specifică acestei afecțiuni poate fi tratată fără îndepărtarea pintenilor.

CITEȘTE ȘI: Bicarbonatul de sodiu face minuni – Cum te scapă de problema picioarelor umflate

Prevalență fasciita plantară

Aproximativ 1 din 10 oameni va dezvolta fasciita plantară la un moment dat în viață. Tinerii sportivi de sex masculin și femeile obeze de vârstă mijlocie se confruntă cel mai des cu fasciita plantară.

Factori de risc fasciita plantară

În cele mai multe cazuri, fasciita plantară se dezvoltă fără un motiv specific, identificabil. Există, totuși, câțiva factori care te pot face mai predispus să te confrunți cu fasciita plantară:

Totodată, poți avea o fascie inflamată sau ruptă, dacă:

Fasciita plantară este mai des întâlnită la sportivi. Persoanele care poartă pantofi nepotriviți sau femeile însărcinate au și ele un risc crescut de a dezvolta fasciita plantară. De asemenea, persoanele care lucrează mult în picioare, precum muncitorii în fabrică, profesorii și chelnerii.

Simptome fasciita plantară

Simptomul principal al fasciitei plantare este durerea pe partea inferioară a piciorului, în zona călcâiului și a arcului piciorului.

Fasciita plantară provoacă, în mod obișnuit, o durere surdă sau asemănătoare unui junghi care apare, de obicei, dimineața când faci primii pași. Pe măsură ce te ridici și te miști, durerea scade în mod normal, dar poate reveni după perioade lungi de stat în picioare sau când te ridici după ce ai stat.

Durerea de călcâie este frecventă, însă este mai probabil să fie vorba despre fasciita plantară, dacă:

Când ar trebui să consulți medicul

Este recomandat să îți programezi o vizită la medic, dacă:

Diagnostic fasciita plantară

Fasciita plantară este diagnosticată pe baza istoricului tău medical și a examenului fizic al piciorului. Dacă presiunea asupra fasciei plantare provoacă durere, atunci fasciita plantară este cea mai probabilă cauză.

Medicul va verifica dacă există zone sensibile la nivelul piciorului. Locul durerii poate ajuta la determinarea cauzei acesteia.

Tratament fasciita plantară

Medicamente – analgezicele și antiinflamatoarele pot ameliora durerea și inflamația cauzate de fasciita plantară.

Fizioterapie – un kinetoterapeut îți poate arăta o serie de exerciții pentru întinderea fasciei plantare și a tendonului lui Ahile și pentru întărirea mușchilor inferiori ai picioarelor.

Atele nocturne – Un specialist te poate învăța să aplici benzile atletice pentru a-ți susține partea de jos a piciorului în timp ce dormi. Atelele nocturne țin, peste noapte, fascia plantară și tendonul lui Ahile într-o poziție întinsă.

Orteze – Medicul îți poate recomanda suporturi de arc pentru a ajuta la distribuirea mai uniformă a presiunii pe picioare.

CITEȘTE ȘI: Ce probleme poți avea dacă nu te speli suficient de des pe picioare – Nu e vorba doar de miros

Totodată, poți consulta un specialist podiatru, care îți poate recomanda branțuri pentru încălțăminte și pantofii potriviți pe care să îi porți.

Dacă aceste opțiuni de tratament nu funcționează după câteva luni, medicul îți poate recomanda:

Cât timp vei avea fasciita plantară?

Peste 90% dintre pacienții cu fasciita plantară observă o îmbunătățire în decurs de 10 luni, folosind doar remedii acasă.

Dacă motivul pentru care ai dezvoltat fasciita plantară este ceva asupra căruia nu poți interveni, cum ar fi faptul că piciorul tău este plat, recuperarea permanentă este dificilă.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro