NUTRITIE SANATATE

Alimentele care au grijă de articulațiile tale: Reduc inflamația și previn rănile

splendidtable.org

Obiceiurile noastre zilnice pot avea un impact mare asupra sănătății și longevității articulațiilor. De exemplu, alegerea alimentelor care creează densitatea osoasă, întăresc țesutul conjunctiv și reduc inflamația poate ajuta la prevenirea rănilor și la păstrarea articulațiilor sănătoase, pentru o viață lungă și activă.

Iată 10 alimente care ne pot menține articulațiile sănătoase.

Acizi grași Omega-3 / Uleiuri de pește

Peștii sunt o sursă grozavă de acizi grași Omega-3, care sunt nutrienți esențiali pentru sănătatea umană. Nu numai că s-a dovedit că reduc proteinele inflamatorii din organism, dar îmbunătățesc și funcția creierului și scad riscul de boli de inimă, diabet și alte boli.

Nuci și semințe

Omega-3 se găsesc și într-o varietate de nuci și semințe. O mică porție zilnică de nuci, migdale, semințe de in, semințe de chia sau alune poate ajuta la reducerea inflamației la nivelul articulațiilor și țesutului conjunctiv.

Legume crucifere

Legumele crucifere, sunt în mod obișnuit asociate cu familia verzei. Legumele cu frunze verzi precum rucola, varza și varza roșie, inclusiv broccoli, conopida și varza de Bruxelles sunt din aceeași categorie.

Se știe că acest subset particular al legumelor blochează o enzimă care provoacă umflarea articulațiilor, potrivit dcmedical.ro. În plus, sunt pline de fibre, vitamine și nutrienți pentru sănătatea generală și bunăstarea.

CITEȘTE ȘI: Sănătatea articulațiilor depinde de aceste lucruri: Trucurile care te protejează împotriva durerilor

Fructe colorate

Fructele au uneori o reputație proastă din cauza conținutului lor ridicat de zahăr, dar multe sunt antioxidanți excelenți. La fel ca în cazul legumelor, anumite fructe sunt mai eficiente decât altele în reducerea inflamației din organism. Afinele, care sunt bogate în antocianine – unul dintre cele mai puternice flavonoide. Acestea ajută la „oprirea” răspunsurilor inflamatorii din organism.

Merele sunt un alt fruct antiinflamator bogat în fibre și oferă beneficii suplimentare pentru sănătatea intestinului.

Ananasul este, de asemenea, recomandat pentru conținutul său de bromelaină, un nutrient care s-a dovedit că reduce durerile articulare cauzate de osteoartrita și artrita reumatoidă. Cu toate acestea, cea mai mare parte a bromelainei se găsește în tulpina și miezul ananasului, așa că amestecați miezul într-un smoothie pentru a obține beneficiul maxim.

Și în sfârșit, roșii, care de fapt sunt fructe, conțin un puternic antioxidant, licopen. Roșiile fierte sunt chiar mai bogate în licopen decât cele negătite. Asigurați-vă că consumați pielea pentru a obține cel mai mare beneficiu.

Ulei de măsline

Optați pentru uleiul de măsline extra virgin, care este mai puțin procesat. Adesea asociat cu o dietă mediteraneană, uleiul de măsline este o grăsime „sănătoasă” nesaturată. Și este o altă sursă de Omega-3!

Linte și fasole

Fasolea și lintea sunt cunoscute pentru beneficiile lor pentru sănătate. Sunt o sursă excelentă de proteine, fibre și minerale esențiale. De asemenea, au proprietăți antioxidante și antiinflamatorii. Fasolea neagră, lintea, năutul, fasolea pinto și soia sunt toate surse excelente de antociani – acel flavonoid magic care reduce inflamația.

Usturoi, rădăcinoase

Usturoiul, ceapa, ghimbirul si turmericul au proprietati antiinflamatorii. Diverse studii au arătat că aceste legume rădăcinoase înțepătoare pot fi utile în tratarea simptomelor artritei și a altor dureri articulare. Încorporați aceste legume în mese pentru un plus de aromă. În plus, toate sunt disponibile într-un supliment.

Cerealele integrale

Cercetările sugerează că proteinele găsite în cerealele rafinate (cum ar fi pâinea albă, orezul alb și pastele obișnuite) pot declanșa un răspuns inflamator în organism. Cu toate acestea, cerealele integrale bogate în fibre ajută la producerea acizilor grași despre care se crede că contracarează inflamația. Prin urmare, rămâneți la cerealele integrale.

Cerealele recomandate pentru persoanele care suferă de artrită sunt grâu integral, ovăz integral, orz și secară. Pentru mai multe informații, consultați Cele mai bune cereale pentru artrită.

Supa de oase

Glucozamina, condroitina și aminoacizii sunt bine documentate pentru a ajuta la menținerea articulațiilor sănătoase, în timp ce calciul este esențial pentru densitatea osoasă. Supa de oase conține toate acestea. Substanța asemănătoare gelatinei care provine din gătirea oaselor imită colagenul care apare în mod natural în articulațiile, tendoanele și ligamentele noastre. Dacă supa de oase poate stimula sau nu refacerea cartilajului, este un subiect aprig dezbătut de medici. Dar luat în mod regulat ca supliment oral, se știe că reduce durerile articulare și crește mobilitatea persoanelor cu artrită.

CITEȘTE ȘI: Specialistul reumatolog răspunde: Sunt afectate articulaţiile când îţi trosneşti degetele?

Ciocolata neagra

Într-adevăr, ciocolata are proprietăți antiinflamatorii. Cacao, ingredientul principal al ciocolatei, conține antioxidanți care pot contracara predispoziția genetică la rezistența la insulină și inflamație. Cu cât este mai mare procentul de cacao în ciocolată, cu atât este mai mare efectul său antiinflamator.

Dar amintiți-vă, ciocolata poate fi bogată în zahăr și grăsimi, așa că bucurați-vă de ea cu moderație. Dacă aveți de gând să vă răsfățați, alegeți ciocolată care conține cel puțin 70% cacao.

Acordați atenție deosebită efectelor alimentelor care pot fi legate de inflamație:

Limitați cerealele rafinate, cum ar fi pastele, orezul și pâinea albă.

Păstrați sarea la minimum. Sarea provoacă retenție de lichide, care este asociată cu umflarea țesuturilor. În plus, limitarea aportului de sare poate reduce pierderea de calciu, reducând astfel osteoporoza și riscul de fractură.

Evitați alimentele procesate ori de câte ori este posibil.

Comentarii: