NUTRITIE SANATATE

Alimentele care au grijă de tensiunea ta: Elimină excesul de sare și ajută la o circulație bună a sângelui

avantaje.ro

Tensiunea arterială ridicată vă poate crește riscul pentru o mulțime de lucruri, inclusiv atac de cord, accident vascular cerebral și probleme de vedere. De aceea, este foarte important să vă gestionați hipertensiunea sau tensiunea ridicată, inclusiv cu ce remedii naturale aveți la îndemână, cum ar fi mersul pe jos și meditația. Dar și dieta poate juca un rol important. Iată 19 de alimente care vă scad tensiunea arterială:

1) Legume și verdețuri

Multe legume cu frunze, inclusiv de la rucola și varză, broccoli, spanac și verdețuri, conțin potasiu și magneziu, care sunt minerale cheie pentru controlul tensiunii arteriale, potrivit experților de la Harvard Medical School. O dietă bogată în potasiu ajută organismul să devină mai eficient în eliminarea excesului de sodiu (care poate crește tensiunea arterială), iar magneziul contribuie la promovarea unui flux sanguin sănătos. La fel și broccoli sau conopida constituie o sursă bună de minerale de reglare a tensiunii arteriale magneziu, calciu și potasiu.

2) Suc de sfeclă

Persoanele cu tensiune arterială ridicată care au băut zilnic un pahar de opt uncii de suc de sfeclă roșie au constatat o scădere a tensiunii arteriale de aproximativ 10 mm Hg, potrivit unui studiu publicat în revista American Heart Association a Hypertension. Ingredientul magic din sfeclă este nitratul, care se transformă în oxid nitric, un gaz care lărgește vasele de sânge și ajută fluxul de sânge, potrivit dcmedical.ro. Sfecla este, de asemenea, bogată cu alți nutrienți esențiali, cum ar fi calciu, fier și potasiu, astfel încât acestea sunt bune pentru inima, digestia și sănătatea generală.

CITEȘTE ȘI: Fructele considerate ”detergent” pentru vasele de sânge: Le curăță și previn depunerile de colesterol

3) Banane

Mulți oameni știu că bananele sunt o sursă bogată de potasiu – fiecare banană conține aproximativ 420 miligrame sau 11 la sută din cele 4.700 miligrame pe care American Heart Association le recomandă oamenilor să le consume zilnic. În mod surprinzător, însă, multe legume sunt de fapt mai bogate în potasiu decât aceste fructe populare. O ceașcă de brânză elvețiană are 960 de miligrame, o ceașcă de fasole albă gătită conține aproape 1200 de miligrame, iar un avocado întreg are 975 de miligrame.

4) Fructe de pădure

Flavonoidele au fost legate de scăderea tensiunii arteriale și a hipertensiunii. Afinele, murele și alte fructe de pădure sunt bune de consumat singure sau adăugate la un bol de fulgi de ovăz, iaurt sau smoothie. Un studiu a constatat că persoanele cu hipertensiune care au cel mai mare aport de antioxidanți din fructe de pădure și-au redus riscul de hipertensiune arterială cu 8%.

5) Pepene verde

Unele cercetări privind extractul de pepene verde și tensiunea arterială crescută sugerează că aminoacidul citrulină găsit în fruct poate ajuta la controlul tensiunii arteriale crescute. Un studiu a constatat că pepenele roșu a redus tensiunea arterială la persoanele supraponderale atât în repaus, cât și în timp ce se aflau sub stres.

6) Kiwi

Într-un studiu, cercetătorii au comparat efectele consumului de kiwi cu cel de mere. Ei au descoperit că dacă mănânci trei kiwi pe zi timp de opt săptămâni reușești să-ți reduci tensiunea mai bine decât dacă mănânci un măr pe zi în același interval de timp. Kiwi-urile sunt, de asemenea, o sursă excelentă de vitamina C, care poate îmbunătăți și tensiunea arterială.

7) Rodii

O revizuire a studiilor din cercetarea farmacologică a constatat că sucul de rodie reduce atât tensiunea arterială sistolică, cât și cea diastolică.

8) Ulei de măsline

Uleiul de măsline este unul dintre alimentele care scad tensiunea arterială, după cum arată un studiu publicat în European Journal of Nutrition. Polifenolii din măsline sunt cunoscuți pentru combaterea inflamației și reducerea tensiunii arteriale, motiv pentru care uleiul de măsline este o parte esențială a dietelor DASH și mediteraneene.

9) Ciocolata neagră

Ciocolata neagră este bogată în antioxidanți numiți flavanoli, care fac vasele de sânge mai elastice și s-a demonstrat în numeroase studii că scad tensiunea arterială și îmbunătățesc fluxul sanguin către inimă. De asemenea, alegeți ciocolata neagră cu migdale, pentru că un studiu din Jurnalul Asociației Americane a Inimii a constatat că cele două, consumate împreună, pot reduce riscul bolilor de inimă. Ciocolata neagră trebuie să aibă peste 75% cacao.

10) Fistic

Doar o singură porție de fistic pe zi ar putea reduce tensiunea arterială, potrivit unei cercetări publicate în Hypertension. Un alt studiu din același jurnal a constatat, de asemenea, că fisticul poate scădea tensiunea arterială în perioadele de stres, datorită efectului său asupra strângerii vaselor de sânge și a ritmului cardiac.

11) Semințe de in

Într-un studiu publicat în revista Hypertension, participanții cu hipertensiune arterială și boli ale arterelor periferice care au consumat zilnic 30 de grame de semințe de in aveau, după șase luni, tensiunea arterială sistolică (numărul maxim) a scăzut cu 15 mm Hg, în medie, iar tensiunea arterială diastolică (numărul inferior) a scăzut cu 7 mm Hg.

12) Uleiuri de susan și tărâțe de orez

Într-un studiu publicat în Journal of Clinical Lipidology, s-a constatat că gătitul cu un amestec de ulei de susan și uleiuri din tărâțe de orez scade tensiunea arterială la pacienții cu hipertensiune arterială ușoară până la moderată. Cercetătorii consideră că efectul se datorează acizilor grași ai uleiurilor și antioxidanților, cum ar fi sesamin, sesamol, sesamolin și orzanol.

13) Fasole albă

Fasolea albă conține ( la o cană) 13% din cantitatea de calciu recomandată zilnic, 30% din magneziul necesar zilnic și 24% din potasiul recomandat zilnic.

CITEȘTE ȘI: Medicii avertizează: Cum să bei cafeaua sau ceaiul pentru a nu face cancer

14) Ovăz

O multitudine de cercetări au arătat că îți poți reduce tensiunea arterială sistolică și diastolică dacă mănânci fulgi de ovăz. Un studiu publicat în Jurnalul European de Nutriție Clinică a constatat că consumul de beta-glucan (o fibră specială găsită în ovăz) în fiecare zi a scăzut tensiunea arterială la bărbații și femeile care au tensiunea arterială ridicată. Un altul a constatat că consumul zilnic de 5,5 g de beta-glucan din ovăz timp de șase săptămâni a redus tensiunea arterială sistolică și diastolică cu 7,5 și 5,5 puncte la persoanele care aveau hipertensiune arterială ușoară sau la limită. În plus, fibra vă poate ajuta să mențineți o greutate corporală sănătoasă și să preveniți obezitatea, un factor de risc pentru hipertensiunea arterială.

15) Lintea

Lintea este o sursă excelentă de proteine și fibre datorită potasiului – 100 de grame de linte roșie despicate au mai mult potasiu decât o banană.

16) Iaurt și lapte degresat

Un pahar de lapte onține calciu și vitamina D, substanțe nutritive care funcționează ca o echipă pentru a ajuta la scăderea tensiunii arteriale cu 3 până la 10%, ceea ce înseamnă o reducere de 15% a riscului de boli de inimă. Dacă nu sunteți un fan al laptelui degresat, iaurtul ar putea fi o alternativă excelentă. Conform American Heart Association, femeile care au consumat cinci sau mai multe porții de iaurt pe săptămână au înregistrat o reducere de 20% a riscului de apariție a tensiunii arteriale crescute.

17) Usturoi

Usturoiul este celebru în medicina naturistă întrucât scade colesterolul și este unul dintre alimentele care scad tensiunea arterială.

18) Somon și alți pești grași, cu omega-3

O meta-analiză a 70 de studii controlate randomizate arată că persoanele care consumă pește care are un conținut ridicat de omega-3 au tensiunea arterială mai scăzută. Peștii grași, cum ar fi somonul, păstrăvul, macroul, heringul, sardinele și tonul, conțin cei mai mulți acizi grași omega-3. Conform American Heart Association ar trebuie să consumăm pește gras cel puțin de două ori pe săptămână.

19) Scorțișoară

Scorțișoara scade tensiunea arterială pe termen scurt, potrivit unei analize a trei studii publicate în revista Nutrition.

Comentarii: