SANATATE

Apendicită: De la durere de burtă până la greață și vărsături – Cum este diagnosticată și tratată această afecțiune

rossetto.ro

Apendicita este o afecțiune care presupune inflamarea apendicelui, poate fi acută sau cronică și, de regulă, apare la persoanele cu vârste cuprinse între 15 și 30 de ani, dar poate apărea și la vârstnici.

Odată ce apendicele se inflamează, este necesară o intervenție chirurgicală pentru îndepărtarea acestuia – în caz contrar, se poate rupe și are potențialul de a pune viața în pericol. În momentul ruperii apendicelui, o serie de bacterii sunt împrăștiate în cavitatea abdominală și se produce o infecție, cunoscută sub numele de peritonită. Apendicita nu se poate preveni, dar există metode de scădeare a risculului de a dezvolta această afecțiune.

Această afecțiune reprezintă o urgență medicală care are nevoie aproape întotdeauna de intervenție chirurgicală. Odată ce apendicele este scos, calitatea vieții persoanei nu va fi afectată.

Apendicita la copii, la adulți și în sarcină

Deși apare cel mai des la persoanele cu vârste între 15 și 30 de ani, apendicita se dezvoltă și la copii. În cazul copiilor, apendicita se manifestă de obicei printr-o durere de stomac în zona buricului, care coboară apoi spre partea dreaptă a abdomenului, potrivit doc.ro. De asemenea, e posibil să apară pierderea poftei de mâncare, febră, greață și vărsături. În cazul în care copilul are aceste simptome, medicul trebuie contactat imediat.

În ceea ce privește apendicita în sarcină, aceasta apare în formă acută și este una dintre cele mai frecvente urgențe non-ginecologice care afectează femeile însărcinate. Deși apendicita poate fi confundată cu disconfortul abdominal din timpul sarcinii, e bine ca gravida să se adreseze medicului dacă simte dureri în partea dreaptă jos a abdomenului, deoarece altfel pot apărea complicații, inclusiv pierderea sarcinii.

Apendicita apare mai des la adulții tineri până în 30 de ani, dar și vârstnicii se pot confrunta cu afecțiunea. Dacă simptomele apar la vârstnici, trebuie sunat la numărul de urgență 112, deoarece, în caz de apendice perforat, riscul de mortalitate este mai mare în cazul lor.

CITEȘTE ȘI: Greața și diareea: Ce boli pot anunța atunci când se manifestă concomitent

Simptomele apendicitei

Persoanele care au apendicită se confruntă cu unul sau mai multe dintre următoarele simptome:

  • Durere în partea superioară a abdomenului sau în jurul buricului
  • Durere în partea dreaptă jos și o sensibilitate crescută a zonei
  • Pierderea apetitului
  • Indigestie
  • Greață
  • Vărsături
  • Diaree sau constipație
  • Umflarea abdomenului
  • Imposibilitatea de a elimina gazele intestinale
  • Febră ușoară.

Dacă apar aceste simptome, e necesar ca persoana afectată să apeleze la medic. Înainte de control se vor evita consumul de alimente și băuturi, administrarea de medicamente calmante ori laxative și aplicarea de comprese cu apă caldă, întrucât acestea pot duce la ruperea apendicelui.

Diagnostic apendicită

Dacă medicul suspectează că ai apendicită, va efectua întâi un examen fizic, verificând sensibilitatea zonei din dreapta jos a abdomenului, inflamația și rigiditatea. Apoi, va recomanda unul sau mai multe teste pentru a stabili clar diagnosticul.

Cum te pregătești pentru operația de apendicită

Având în vedere că, de obicei, pacienții sunt aduși la urgență pentru această operație, în multe cazuri nu poate fi vorba de o pregătire acasă.

Dacă, totuși, pacientul își programează operația, înainte de procedură trebuie să nu mănânce și să nu bea nimic timp de 8 ore, pentru ca medicul chirurg să vadă mai bine cavitatea abdominală și pentru a se reduce riscul de aspirație a conținutului stomacului în plămâni. De asemenea, medicul va sfătui pacientul dacă e cazul să nu ia anumite medicamente (unii medici recomandă, de exemplu, ca pacienții care iau insulină să nu o ia în dimineața operației).

Ce înseamnă recuperarea după operația de apendicită

Pacientul se poate ridica și deplasa după 12 ore de la operație, iar în 1-2 zile se poate spăla și apoi se poate externa, dacă operația a fost simplă (apendicele nu era rupt).

În primele zile după operație, persoana trebuie să bea apă suficientă (8 pahare), să consumă alimente cât mai simple (cartofi fierți, orez, banane, iaurt), să nu bea alcool și să nu facă efort. În general, se vor evita eforturile mari și ridicarea de greutăți pentru aproximativ două săptămâni după operație.

CITEȘTE ȘI: Avertismentul medicilor: Lista alimentelor interzise după o operaţie

Dacă pacientul simte nevoia să tușească, își va presa în acest timp o pernă pe abdomen, pentru a evita presiunea asupra locului operat.

Dacă operația a fost mai complexă, în caz de apendice rupt, pacientul va mai rămâne la spital sub observație și va fi tratat cu antibiotice. E posibil să aibă nevoie și de administrarea unor antialgice.

În două săptămâni, cel mult trei, persoana își poate relua activitățile obișnuite, dacă operația a fost efectuată prin chirurgie tradițională. În cazul în care intervenția a fost făcută prin laparoscopie, și deci incizia a fost mai mică, recuperarea poate fi mai rapidă.

Medicul trebuie contactat imediat dacă, după o apendicectomie, persoana se confruntă cu vărsături, durere abdominală crescândă, roșeață și durere sau puroi la locul operației, febră și amețeală.

Comentarii: