Ar trebui sau nu să consumăm şi cojile ouălor? Sursă bună de calciu, cojile generează şi riscuri. Bogate in calciu, cojile de oua sunt adesea folosite pe post de supliment alimentar in combaterea deficitului de calciu.
Iata ce beneficii mai are aparent banala coaja de ou, dar si la ce riscuri te poti expune consumand-o, daca nu o faci asa cum trebuie!
Ar trebui sau nu să consumăm şi cojile ouălor? Sursă bună de calciu, cojile generează şi riscuri
In proportie de 95%, coaja de ou este alcatuita din carbonat de calciu, iar specialistii estimeaza ca numai coaja de la o jumatate de ou asigura organismului doza zilnica necesara de calciu.
Printre simptomele deficitului de calciu se numara oboseala, rigiditatea musculara, spasmele musculare, modificarile bruste de dispozitie, precum si tulburarile de memorie. Asadar, carenta aceasta afecteaza calitatea vietii si tot ce trebuie sa faci pentru a o combate este sa consumi coji de oua in mod regulat.
Un alt avantaj al cojii de ou, care se datoreaza tot continutului mare de calciu, consta in faptul ca aceasta fortifica oasele si previne astfel osteoporoza ori ii incetineste evolutia, scrie doc.ro.
Mai mult decat atat, nu numai coaja oului este benefica, ci si membrana acestei coji, care fortifica articulatiile si reduce durerile cauzate de boli precum artrita, guta sau lupusul eritematos sistemic. Membrana aceasta este alcatuita in mare parte din proteine, este flexibila si totodata foarte puternica, iar rolul ei este de a proteja interiorul oului de bacterii.
CITEȘTE ȘI: Avertismentul experţilor: Cum să îţi dai seama dacă ouăle din magazin sunt sănătoase
Un alt avantaj pe care il are coaja de ou consta in faptul ca poate fortifica smaltul dentar, atunci cand este aplicat pe dinti sub forma de pasta.
Cum se consuma coaja de ou
Cojile de ou se consuma sub forma de pudra, pe care o poti prepara extrem de usor. Aduna cojile de la mai multe oua, apoi fierbe-le bine, usuca-le si transforma-le in pulbere fie cu ajutorul unei rasnite, fie cu cel al blenderului. Poti, de asemenea, sa pisezi cojile de ou uscate cu ajutorul unui mojar cu pistil.
O alta metoda prin care poti prepara pudra din coaja de ou este urmatoarea: fierbe cojile de ou pret de cateva minute, apoi intinde-le intr-o tava acoperita cu hartie de copt si lasa-le sa se usuce cateva ore. Dupa aceea, porneste cuptorul si coace-le la 180 de grade Celsius inca 10 minute. Piseaza apoi cojile de ou si depoziteaza pudra obtinuta intr-un recipient care se inchide ermetic.
Poti consuma pudra de coaja de ou ca atare, inghitind zilnic 2,5 grame, insa o poti consuma si amestecata cu miere sau polen, si ele renumite pentru proprietatile benefice pe care le au.
De asemenea, poti pune pudra din coaja de ou in smoothie-urile tale favorite, dar si in salate, deserturi, produse de panificatie sau alte preparate gatite.
Organismul absoarbe foarte bine calciul din coaja de ou, asa ca ar trebui sa iei in considerare acest supliment de calciu 100% natural.
Riscuri la care te expui daca nu consumi coaja de ou asa cum trebuie
Coaja de ou nu reprezinta un pericol pentru sanatatea ta, atat timp cat o sterilizezi inainte de a o consuma. Altfel, exista risc crescut de contaminare.
Bacterii precum Salmonella se pot regasi pe suprafata cojilor de ou, de aceea este esential ca acestea sa fie fierte inainte de consum. La temperaturi inalte, bacteriile sunt ucise.
CITEȘTE ȘI: UIMITOR! Ce se întâmplă în corpul tău dacă mănânci câte două ouă pe zi
Un alt pericol la care te poate expune consumul regulat de coji de ou consta in excesul de calciu. Specialistii recomanda suplimentarea calciului numai in situatiile in care exista deficit. Asta pentru ca atunci cand se regaseste in exces in organism, calciul poate cauza probleme precum formarea pietrelor la rinichi.
Consulta-te cu medicul tau inainte de a folosi cojile de ou pentru a suplimenta aportul de calciu pentru tine sau pentru copilul tau. In acest fel, te asiguri ca nu te expui niciunui risc.
Comentarii: