SANATATE

Arma SECRETĂ împotriva răcelii: Ce anume conţine şi cum se administrează

Foto: Pinterest.com

Sănătatea este cel mai frumos dar pe care ți-l poți face ție, dar îl poți face și celor dragi.Poți ajuta organismul să rămână sănătos fortificând sistemul imunitar cu ajutorul unui ingredient extrem de eficient: polenul crud.

Polenul crud are o mulțime de efecte benefice, însă popularitatea și-a câștigat-o datorită efectelor pe care le are asupra sistemului imunitar, mai ales atunci când vine vorba despre lupta împotriva răcelii și a gripei.

Ce conține polenul crud?

Polenul e pulberea fină pe care albinele o culeg din flori. O singură granulă de polen colorat în auriu sau galben sau roșu este rezultatul a peste 300 de flori “vizitate”. Nu e de mirare că este una dintre cele mai vechi suplimente alimentare folosite pentru întărirea organismului și recăpătarea tinereții.

Potrivit doc.ro, în polenul crud se găsesc toate elementele chimice aflate în corpul uman, așadar polenul este un aliment complet. Găsim în el din abundență vitamine hidrosolubile (vitamina C,D,B și E) și liposolubile (vitamina A), acid folic și numeroase minerale precum magneziu, zinc și calciu. E puternic antioxidant (cea mai bogată sursă de seleniu după nucile de Brazilia) și funcționează ca un medicament atunci când vorbim despre stres, nevroze, surmenaj și depresie, calculi biliari și afecțiuni ale aparatului respirator.

CITEȘTE ȘI: Delicios și sănătos: Supa-minune de usturoi care te scapă de răceală

DIFERENȚELE dintre gripă, răceală și viroză și cum le tratăm pe fiecare

Compozitia chimica a polenului

30% carbohidrati digerabili
26% zaharuri (in principal fructoza si glucoza)
23% proteine (dintre care 10% aminoacizi esentiali)
5% lipide (inclusiv acizi grasi esentiali)
2% compusi fenolici (printre care si flavonoide)
1,6% minerale (calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, fier, cupru, zinc, mangan, siliciu si seleniu)
0.5% vitamine si acizi solubili in apa (printre care si vitaminele B1, B2, B6 si C)
0,1% vitamine solubile in grasimi (printre care si vitamina A, E si D)
Polenul crud se păstrează la rece iar doza recomandată, conform specialiștilor în api–fito-terapie, e de 1-3 lingurițe pe zi pentru un adult sănătos.

Polenul crud are proporietăți antivirale și antiomicrobiene. Așadar, acesta ajută eliminarea virusurilor și microbilor din organism. Mai mult decât atât, un studiu realizat în anul 2008 de către cercetătorii de origine japoneză a scos la iveală faptul că polenul are și efecte antialergice.

De asemenea, polenul stimulează și activitatea sistemului imunitar, ajutând astfel organismul să lupte împotriva gripei și a răcelii, dar și să le prevină.

Cum consumăm polenul crud?

Pentru a fi mai ușor de integrat în meniul tău, găsești mai jos o rețetă de smoothie gustos și sănătos.

Ingrediente:

1 măr
1 portocală
3 lingurițe polen
2 cm rădăcină proaspătă de ghimbir
½ linguriță scorțișoară
½ linguriță cardamon
½ linguriță nucșoară
200 ml apă (sau mai multă dacă dorești un smoothie mai lichid)
o mână de migdale hidratate
miere (opțional, după gust)

Instrucțiuni:

Se pun toate ingredientele în blender și se mixează timp de 1-2 minute până la omogenizarea completă. Se consumă imediat.

CITEȘTE ȘI: Ce trebuie să ştii despre gripă şi răceală: Secretele care nu s-au spus până acum

Cum poţi scăpa de răceală: Remediul care nu va da greş

Contraindicații polen

Polenul nu ar trebui consumat în perioada sarcinii întrucât poate stimula musculatura uterului, fapt nedorit în timpul gravideniei. De asemenea, e recomandat să se evite consumul de polen și pe perioada alăptării întrucât nu se cunosc prea multe informații cu privire la efectele acestuia asupra sugarului.

Comentarii: