NUTRITIE REVIEW

NU arunca fructele și legumele care nu mai sunt proaspete! Cum le poți folosi

Foto: Pinterest.com

Fructele si legumele sunt foarte sanatoase, insa sunt si foarte perisabile. Risipa alimentelor reprezinta o reala problema in societatea noastra asa ca ideal ar fi sa nu contribuim si noi la aceasta risipa.

Poti preveni risipa alimentelor cumparand cantitati reduse de fructe si legume, astfel incat sa te asiguri ca le consumi in timp util. Pe de alta parte, exista si metode prin care poti preveni risipa chiar si in momentele in care fructele si legumele nu mai sunt tocmai proaspete.

Metode prin care poti evita aruncarea fructelor si legumelor care nu mai sunt atat de proaspete incat sa le consumi crude

Transforma castravetii in muraturi – in doar cateva zile, castravetii isi pot pierde prospetimea, devenind moi si deloc gustosi. Nu te grabi sa ii arunci pentru ca ii poti salva, punandu-i la murat. Spala bine castravetii, pune-i in borcan, adauga un amestec de sare si zahar si pune borcanul in frigider. Atunci cand observi ca sarea si zaharul s-au dizolvat, adauga parti egale de otet si apa si in mai putin de 24 de ore te vei putea bucura de castraveti murati facuti chiar de tine.

Prepara o limonada din lamaile care nu mai sunt proaspete – daca lamaile s-au copt in exces si au inceput sa se inmoaie, prepara rapid o limonada rece, ideala pentru a te racori intr-o zi caniculara de vara.

CITEȘTE ȘI: Legumele care NU trebuie să lipsească de pe masa ta: Te feresc de CANCER

Prepara un smoothie din fructele si legumele palite – imediat ce observi ca fructele si legumele se inmoaie si capata un aspect lipsit de vitalitate, transforma-le intr-un smoothie hranitor.

Prepara o supa crema din legumele care nu mai sunt proaspete – ciupercile, cartofii si dovlecelul sunt doar cateva exemple de legume care pot fi salvate prin prepararea unei supe creme gustoase si sanatoase.

Prepara chipsuri din morcov – morcovii moi nu mai pot fi consumati ca atare, insa pot fi transformari in chipsuri gustoase. Taie morcovii felii subtiri, condimenteaza-i dupa bunul plac si pune-i pe o tava acoperita cu hartie de copt. Coace morcovii pana cand se transforma in chipsuri.

CITEȘTE ȘI: Ce legume SĂ EVIȚI dacă ai probleme cu TIROIDA

Prepara o pizza pentru a salva rosiile si ciupercile – intrucat rosiile si ciupercile de pe pizza se coc in cuptor, este indicat sa prepari o pizza atunci cand observi ca acestea capata un aspect ofilit.

Prepara o placinta – umpluta cu fructe sau legume, placinta este solutia ideala pentru salvarea alimentelor care urmeaza sa se strice. Poti prepara placinta cu ciuperci, broccoli, mere sau dovleac.

Prepara inghetata de casa – fructele de padure, capsunele si bananele “trecute” pot fi transformate intr-o inghetata de casa sanatoasa, daca sunt combinate cu iaurt grecesc cu ajutorul unui blender.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE! Când e bine și când NU este recomandat să măncăm fructe

Prepara gem din fructele “trecute” – daca nu mai mananci fructele odata ce se inmoaie si capata un aspect “trecut”, le poti transforma in gem sau dulceata pentru a evita risipa alimentara. Fierbe fructele intr-o oala, alaturi de zahar, apoi pune gemul sau dulceata in borcane si bucura-te de ele fie la prepararea deserturilor, fie servite ca atare.

Comentarii: