SANATATE

ATENȚIE: Simptomele care te anunță că faci o formă gravă de OMICRON

g4media.ro

Deşi se manifestă, de cele mai multe ori, prin simptome uşoare, infecţia cu varianta Omicron poate provoca o formă ceva mai severă de COVID-19. Autorităţile sanitare americane au identificat 5 semne care nu trebuie trecute cu vederea.

În comparaţie cu celelalte variante, Omicron pare a fi mai „blândă”. Totuşi, acest lucru nu înseamnă nu poate produce cazuri severe de COVID-19.

Mult mai contagioasă decât varianta Delta, Omicron produce recorduri de contaminare în lumea întreagă, inclusiv în România. Cu toate acestea, cazurile de internări cu forme severe sunt mai puţine decât la variantele precedente.

Simptomele specifice Omicron sunt asemănătoare unei răceli mai severe şi includ: oboseala, secreţiile nazale, strănuturile, durerile de gât şi de cap. În cele mai multe cazuri, aceste manifestări apar la scurt timp după contaminare, având o incubaţie medie de 3 zile, deci mai scurtă faţă de variantele anterioare. Astfel de simptome pot fi urmate de manifestări precum tusea uscată, durerile musculare însoţite de epuizare (curbaturi), transpiraţii nocturne, inforemază medisite.fr.

CITEȘTE ȘI: Vești proaste pentru cei cu forme ușoare de COVID: Cum le este afectat creierul pe luni de zile

Este bine de ştiut că persoanele sunt contagioase imediat ce contractează Omicron, inclusiv în perioada de incubaţie. În ceea ce priveşte vaccinarea, aceasta poate contribui la limitarea riscului de a fi spitalizat pentru o formă gravă. Un studiu recent a arătat că răceala ne-ar putea proteja de această nouă variantă.

Simptome care ar putea anunţa o formă gravă

Pielea albastră-vineţie

O nuanţă palidă, gri sau albastră a pielii, buzelor sau unghiilor poate anunţa o formă severă de COVID-19 legată de varianta Omicron.

Durerea în piept

Durerea toracică poate fi revelatoare a unei forme grave asociate infecţiei cu noua variantă a coronavirusului, Omicron.

Tusea persistentă

O tuse care pare că nu mai trece după infecţia cu Omicron trebuie să trimită pacientul la medic.

CITEȘTE ȘI: Grupa de sânge cu cel mai mic risc de infectare cu COVID: Poate transmite însă boala mult mai ușor decât celelalte grupe de sânge

Confuzia

Persoanele care suferă de o formă severă de COVID-19 legată de varianta Omicron se pot confrunta cu o stare de confuzie inexplicabilă.

Greutatea la trezire sau de a sta treaz

Şi această manifestare poate fi sugestivă pentru o formă mai gravă de COVID-19 cu Omicron.

Comentarii: