Boala întâlnită tot mai des în rândul tinerilor: Avertismentul pe care Dr. Pautov îl face. Tot mai mulți tineri sunt diagnosticați cu steatoza hepatică, o afecțiune tot mai frecventă, care nu are legătură cu consumul de alcool. Care sunt cauzele acestei boli?
Boala întâlnită tot mai des în rândul tinerilor: Ficatul gras
Poate fi un semnal de alarmă pentru ficatul gras metabolic, cunoscut acum sub numele de MASLD, o afecțiune tot mai frecventă, care nu are legătură cu consumul de alcool, dar este strâns legată de alimentație, sedentarism și stres cronic.
CITEȘTE ȘI: Băutura cea mai bună care curăță ficatul de toxine
MASLD – Metabolic dysfunction-associated steatotic liver disease – afectează 1 din 3 adulți. Ficatul gras este rar întâlnit la persoanele active și slabe, dar foarte des la cei cu obezitate centrală.
Ce poți face concret?
Boala ficatului gras – nu este o condamnare, ci un semnal de alarmă. Corpul tău are o capacitate incredibilă de regenerare, iar ficatul răspunde rapid la schimbările de stil de viață. Ai grijă de ficatul tău – nu ai altul de rezervă.
Care sunt simptomele unui ficat gras
Dr. Mihai Pautov a discutat despre simptomele unui ficat gras în platoul emisiunii MediCOOL, disponibilă online exclusiv în AntenaPLAY. Iată ce simptome apar atunci când ficatul nu este sănătos:
- Oboseală;
- Lipsă de energie în mâini și picioare;
- Presiune abdominală.
CITEȘTE ȘI: Cum îți spune organismul că ceva nu este în regulă cu ficatul
Cum arată un ficat gras
Doctorul Mihai Pautov a vorbit despre diferența dintre un ficat gras și un ficat sănătos. Pacienții care se confruntă cu astfel de probleme trebuie să știe că ficatul își schimbă culoarea într-o nuanță gălbuie, devine mai tare, neregulat și este înconjurat de țesut adipos gras atunci când este afectat.
Comentarii: