SANATATE

Când o febră mare este cu adevărat periculos de mare

medicalnewstoday.com

Când o febră mare este cu adevărat periculos de mare. Febra se numără printre cele mai frecvente probleme de sănătate care îi afectează pe cei mai mici – bebeluși și copii mici, fiind cel mai frecvent motiv pentru părinții îngrijorați să viziteze spitalele, cabinetele medicale și chiar camerele de urgență. Dar este temperatura ridicată cu adevărat atât de periculoasă pe cât credem noi că este?

În timp ce putem justifica îngrijorarea legată de o febră mare la o mamă, deoarece cei mici sunt vulnerabili, nu există loc pentru a justifica panica legată de febră la adulți, rareori febra unui adult este atât de mare încât să pună singură viața în pericol. Acest lucru nu înseamnă că nu trebuie luate măsuri. Dimpotrivă, o temperatură ridicată este un semnal al unei boli care necesită diagnosticare și tratament, deși nu pune viața în pericol la persoanele sănătoase în floarea vârstei.

CITEȘTE ȘI: De ce crește temperatura seara: Bolile pe care le semnalează ora la care faci febră

Când o febră mare este cu adevărat periculos de mare

Când este o temperatură ridicată cu adevărat periculoasă și când putem lăsa deoparte termometrul, precum și medicamentul pentru scăderea temperaturii, și să așteptăm ca organismul să se descurce singur?

Există două opinii pe această temă – una este că, în majoritatea cazurilor, temperatura nu ar trebui scăzută, cu excepția cazului în care vorbim despre o temperatură foarte ridicată la copii, deoarece aceasta face parte din lupta organismului împotriva infecțiilor și ajută la vindecare.

Cealaltă opinie este că temperatura ridicată diminuează și mai mult forțele pacientului și ar trebui eliminată, astfel încât organismul său să lupte nu cu temperatura, ci cu boala de bază. Indiferent pe care dintre cele două opinii o susțineți și pe care dintre cele două o credeți, este important să știți când o temperatură ridicată este cu adevărat periculos de mare, iar întrebarea dacă să luați măsuri pentru a o reduce are un răspuns pozitiv clar și definitiv.

Când este o febră mare cu adevărat periculos de mare, potrivit medicilor?

Este dificil să se dea un răspuns fără echivoc la această întrebare, deoarece depinde de cauzele temperaturii, de starea generală de sănătate, de vârsta pacientului, de sistemul său imunitar și de capacitatea organismului său de a face față, de modul în care se simte pacientul .

Potrivit experților, una dintre puținele condiții clinice cu dovezi abundente în sprijinul unui tratament antipiretic agresiv este traumatismul cerebral acut. În această problemă de sănătate, orice temperatură este considerată periculos de ridicată și trebuie să fie scăzută.

O altă afecțiune care necesită măsuri de scădere a temperaturii, de răcire a acesteia, este cea a pacienților cu șoc septic.

Cu toate acestea, dacă pacientul suferă de o răceală comună sau de gripă, este sănătos și tânăr, nu are boli cronice grave, el poate lăsa în siguranță o temperatură de până la 38,5, și uneori chiar mai mare, fără tratament medical.

Orice febră mare la bebeluși este considerată periculoasă pentru a fi lăsată netratată, la fel ca orice febră mare la copiii mici.

De ce cred unii experți că temperatura ridicată nu ar trebui scăzută?

Potrivit altor specialiști, medicamentele pentru scăderea febrei ar trebui administrate doar în ultimă instanță, deoarece acestea interferează cu vindecarea. Ei susțin că temperatura ridicată, febra este un mecanism de apărare menit să îmbunătățească funcția celulelor imunitare și să promoveze activitatea antimicrobiană.

Ei nu recomandă în niciun caz scăderea temperaturii, care este de până la 38,5 grade, iar uneori de până la 40 de grade. Și deși sunt susținători ai tezei că o temperatură ridicată nu trebuie scăzută, dacă aceasta crește peste 40-41 de grade va pune în pericol viața pacientului, ceea ce înseamnă că va avea nevoie de un mijloc rapid de a o scădea.

Ce dovedesc studiile moderne pe această temă?

Cercetările pe tema febrei ridicate au fost efectuate în ultimii ani în spitale și unități de terapie intensivă. Acestea dezvăluie când temperatura este considerată periculos de ridicată, când trebuie scăzută și dacă scăderea temperaturii ajută procesul de vindecare.

Rezultatele favorizează utilizarea medicamentelor antipiretice cel puțin în ceea ce privește pacienții din unitățile de terapie intensivă. Cu toate acestea, acolo pacienții sunt în stare gravă, iar acest lucru nu are nimic de-a face cu starea unui adult sănătos aflat în floarea vârstei într-un mediu familial.

CITEȘTE ȘI: Cum să scazi febra fără medicamente: Remediile naturale care stimulează procesul natural de transpirație

Alte studii pe această temă, efectuate nu în unități de terapie intensivă, ci într-un mediu casnic, indică faptul că trebuie luate măsuri pentru a scădea o temperatură de peste 39,4 la adulți, iar o temperatură de peste 40,5 C necesită asistență medicală de urgență.

Acest tip de temperatură este considerat periculos de ridicat și trebuie tratat de un specialist, nu cu remedii populare vechi. Aceștia sunt indicatori la persoanele în vârstă cu febră. Nu așteptați niciodată să vedeți astfel de indicatori la copii, acționați mult mai devreme când pacienții sunt sugari, copii, foarte vârstnici sau imunocompromiși pentru a fi în siguranță.

Comentarii: