NUTRITIE SANATATE

Când să iei micul dejun pentru a fi cât mai sănătos: Momentul potrivit a fost dezvăluit

rd.com

Când să iei micul dejun pentru a fi cât mai sănătos: Momentul potrivit a fost dezvăluit. Începerea zilei cu un mic dejun bine ales nu numai că vă poate îmbunătăți starea de spirit, dar vă poate și stimula productivitatea și metabolismul. Prin urmare, este important nu numai să alegeți alimentele potrivite, ci și să știți care este cel mai bun moment pentru a lua micul dejun, pentru sănătatea dumneavoastră, relatează Verywell Health.

De ce este important momentul micului dejun

Un studiu publicat în Communications Medicine a constatat că participanții care luau micul dejun mai târziu aveau un risc crescut de deces prematur. Pentru fiecare oră de întârziere, riscul de mortalitate creștea cu 8-11%. Genetica, dificultatea de a pregăti mâncarea, bolile și problemele de somn au contribuit toate la modificarea momentului micului dejun.

Cel mai bine este să mănânci în decurs de o oră sau două de la trezire, pentru a-ți potoli foamea din timpul nopții și a-ți asigura nutrienții necesari pentru a-ți alimenta energia pentru ziua următoare, relatează publicația, citând studiul.

CITEȘTE ȘI: Cel mai dăunător mic dejun: Ce să NU mănânci dimineața

Mâncarea în decurs de două ore de la trezire ajută la stabilizarea nivelului de zahăr din sânge și la stimularea metabolismului.

Un studiu publicat în revista Clocks and Cleps a descoperit că micul dejun luat devreme ajută la îmbunătățirea nivelului de zahăr din sânge și la intensificarea răspunsului postprandial al peptidului-1 similar glucagonului (GLP-1). Acest hormon este eliberat în mod natural după mese pentru a regla apetitul, a ajuta digestia și a controla nivelul de zahăr din sânge.

Când luați micul dejun aproximativ la aceeași oră în fiecare zi, practic îi spuneți ceasului intern că este timpul să se trezească, relatează și ediția electronică.

Ce să evitați la micul dejun?

Prăjituri, gogoși, cornuri

Potrivit Cleveland Clinic, aceste produse conțin adesea grăsimi trans și mult zahăr, ceea ce poate duce la creșterea nivelului de zahăr din sânge și la apariția rapidă a senzației de foame. Cerealele zaharoase conțin, de asemenea, cantități mari de zahăr adăugat și puține fibre, ceea ce determină creșterea și apoi scăderea bruscă a nivelului de zahăr din sânge, lăsându-vă obosiți și flămânzi.

Carne procesată (slănină, cârnați, hot dog)

Aceste alimente au un conținut ridicat de grăsimi saturate, colesterol și sodiu, care pot crește nivelul colesterolului și riscul de boli de inimă.

Sucurile ambalate

Acestea sunt adesea sărace în fibre și pot avea un conținut ridicat de zahăr, provocând o creștere rapidă a glicemiei fără a vă face să vă simțiți sătui.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun mic dejun cu proteine pentru inimă

Iaurturile aromatizate îndulcite

Aceste produse pot conține mult zahăr adăugat și aditivi artificiali, ceea ce le reduce valoarea nutrițională.

Comentarii: