Care este momentul din zi în care organismul acumulează cel mai mult colesterol. Nivelurile excesive de colesterol sunt direct legate nu numai de bolile de inimă, ci și de tulburările de memorie și, pe termen lung, de dezvoltarea bolii Alzheimer.
Există două tipuri de colesterol. Primul este lipoproteina cu densitate mare (colesterolul „bun”), care este responsabilă de eliminarea excesului de colesterol și de reducerea riscului de boli cardiovasculare. Există, de asemenea, lipoproteine cu densitate mică și foarte mică (colesterolul „rău”).
CITEȘTE ȘI: De ce să fii atent la cât lapte bei: Efectul pe care îl are asupra colesterolului
Care este momentul din zi în care organismul acumulează cel mai mult colesterol
Cardiologul Yuri Serebryansky explică faptul că colesterolul rău se acumulează pe pereții vaselor de sânge și „sigilează” microleziunile care apar în cazul hipertensiunii arteriale.
Acest lucru duce la formarea de plăci care îngustează lumenul vaselor de sânge și perturbă fluxul sanguin. Noaptea, când organismul se odihnește, ficatul produce colesterol în mod deosebit de activ, ceea ce înseamnă că o cină grea și grasă nu face decât să înrăutățească situația.
O concentrație ridicată de lipoproteine cu densitate scăzută crește riscul de demență senilă cu 21%. Acumulându-se, colesterolul perturbă alimentarea cu sânge a creierului, ochilor, inimii, rinichilor și a altor organe. Există riscul formării de calculi în pancreas și al dezvoltării diabetului.
De ce crește colesterolul?
Deși problemele legate de colesterol apar din cauza diverselor factori, de la stres la abuzul de alcool, alimentația joacă un rol special în acest proces.
După cum a remarcat un alt cardiolog, dr. Branislav Bogunovic, colesterolul „rău” crește odată cu abuzul de produse de origine animală: carne (vită și porc, mai rar – păsări), ouă, pește gras și fructe de mare, organe. Excesul acestora în alimentație duce inevitabil la probleme cu vasele de sânge, în special la vârsta adultă. De asemenea, ar trebui să evitați consumul excesiv de sare, grăsimi saturate și mesele târzii.
Ce ar trebui să mâncăm pentru a preveni creșterea colesterolului „rău”?
Experții sunt siguri că este posibil și necesar să înlocuim produsele de origine animală cu cele de origine vegetală. Dietele bogate în legume și fructe, nuci, cereale integrale, alimente proteice de origine vegetală (cum ar fi fasolea sau lintea) și uleiuri vegetale ajută la reducerea riscurilor.
CITEȘTE ȘI: Grupa de sânge care este predispusă la colesterol ridicat
„Dieta ar trebui să conțină mai multe produse vegetale și mai puține produse de origine animală”, spune dr. Bogunovic.
„Dacă bănuiți că aveți colesterolul ridicat, vă simțiți rău sau aveți simptome neobișnuite, este întotdeauna recomandat să consultați un medic”, adaugă expertul.
Comentarii:









