SANATATE

Cât de mare este riscul de a face cancer: Factorii cei mai importanți

Cât de mare este riscul de a face cancer: Factorii cei mai importanți. Riscul de a face cancer în Germania este în scădere. Aceasta este o veste bună. Dar nu se aplică în mod egal pentru toată lumea. Aceeași tendință se observă și în Marea Britanie.

Riscul de a muri de cancer în regiunile mai sărace ale țării este cu 70% mai mare decât în cele mai bogate. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu britanic publicat în publicația de autoritate „Lancet”.

Autorul principal al studiului, profesorul Majid Edzati, a subliniat că riscul de a muri din cauza cancerului în Anglia este în scădere, dar decesele sunt extrem de inegal distribuite pe teritoriul țării.

CITEȘTE ȘI: Lipsa vitaminei care te predispune la cancer sau infarct

Cum se reflectă inegalitatea socială

Lina Janzen și echipa sa de la Centrul German de Cercetare a Cancerului au colectat date despre 48 de milioane de cetățeni din 8 state germane și le-au comparat cu statisticile privind cancerul diagnosticat în perioada 2007-2018.

Concluzia lor mai spune: inegalitatea socială afectează procentul de incidență și mortalitate a cancerului în Germania. Ca o abordare pentru rezolvarea acestei probleme, trebuie mai întâi să se contureze caracteristicile regiunilor slabe din punct de vedere social.

În special, asigurările de sănătate și infrastructura sunt relativ comparabile, dar marile diferențe se află în altă parte: în rata șomajului, persoanele care beneficiază de ajutor social și abandonul școlar în rândul tinerilor.

Incidența și mortalitatea mai mare a cancerului în aceste regiuni este, de asemenea, direct legată de prevalența mai mare a unor factori de risc precum consumul de produse din tutun, inactivitatea și obezitatea.

Dar inegalitatea socială este un factor important în ceea ce privește incidența și mortalitatea prin cancer nu numai în Anglia și Germania. Rezultate similare au fost constatate în studiile din Canada și Statele Unite, unde ratele au fost mai mari în regiunile mai puțin dezvoltate din punct de vedere economic și în rândul persoanelor cu un nivel de educație mai scăzut și cu venituri mai mici.

Riscul de cancer pulmonar, de colon, uterin, de stomac și de ficat este deosebit de ridicat, arată studiile. Cercetătorii consideră că această listă le confirmă concluzia: printre motivele diferențelor se numără factori precum fumatul, obezitatea, lipsa de mișcare, dieta, consumul de alcool, accesul la prevenție și terapie.

Mortalitate ridicată în rândul persoanelor defavorizate

Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului a pregătit un raport special privind inegalitățile sociale ca factor de incidență a cancerului și și-a propus să ia măsuri pentru a reduce acest decalaj.

De fapt, țările cu venituri ridicate din America de Nord, Europa de Vest și țările bogate din lumea Asia-Pacific au mai multe cazuri de cancer decât în țările mai sărace, cum ar fi India, unele țări din Golf și Africa Subsahariană. Africa.

Cu toate acestea, rata mortalității cauzate de cancer în cel de-al doilea grup de țări este uneori chiar mai mare decât în primul grup.

Centrul Internațional de Cercetare a Cancerului se teme că creșterea cancerului în lume va lovi cel mai puternic țările cele mai sărace. Cu toate acestea, o concluzie este valabilă pentru aproape toate țările din lume: riscul de a muri din cauza cancerului este semnificativ mai mare în grupurile cu o poziție socio-economică scăzută și în rândul altor persoane defavorizate, cum ar fi populațiile indigene, minoritățile etnice sau refugiații.

Prevenirea este cea mai eficientă strategie

„Între 30% și 50% dintre cancere pot fi prevenite printr-un mod de viață sănătos, renunțarea la tutun și măsuri organizate de sănătate publică, cum ar fi vaccinările împotriva infecțiilor cancerigene”, avertizează Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Iar prevenția este cea mai eficientă și pe termen lung strategie de combatere a cancerului. Pe baza constatărilor privind efectele nocive ale fumatului, ale consumului de alcool, ale imobilității, ale aerului poluat și ale alimentației nesănătoase, oamenii de știință britanici concluzionează că este nevoie urgentă de măsuri naționale și locale pentru a combate tutunul și alcoolul, de exemplu.

CITEȘTE ȘI: Există o legătură între cancer și consumul de produse lactate? Ce spun specialiștii

Alături de alfabetizarea pe regiuni, se aplică cu succes și alte măsuri – screening în masă, laboratoare mobile de mamografie și teste gratuite, potrivit actualno.com.

Lina Janzen crede, de asemenea, în puterea prevenției: „Rezultatele noastre arată că, în viitor, trebuie să depunem un efort deosebit pentru ca oamenii să poată beneficia în mod egal de recomandările pentru o viață sănătoasă și pentru depistarea preventivă a cancerului, indiferent de locul în care locuiesc.”

Comentarii: