Cât de multă cafea pe zi protejează împotriva diabetului și a bolilor de inimă. Studii recente arată că o ceașcă de cafea dimineața nu doar te ajută să te trezești și să te simți plin de energie pe parcursul zilei. Se pare că consumul de cafea reduce și riscul de a dezvolta anumite boli și, în consecință, reduce riscul de deces prematur.
Cât de multă cafea pe zi protejează împotriva diabetului și a bolilor de inimă
Potrivit Earth.com, o meta-analiză din 2025 publicată în Frontiers in Nutrition a constatat că persoanele cu diabet care consumau una până la patru cești de cafea pe zi aveau un risc redus de boli de inimă și mortalitate.
CITEȘTE ȘI: La ce oră să NU bei cafeaua dimineața: Cum te poate păzi acest lucru de diabet
Oamenii de știință sugerează că componentele antioxidante din cafeaua Arabica pot juca un rol în protejarea celulelor de stres. De asemenea, unele tipuri de cafea conțin substanțe care pot ajuta organismul să gestioneze colesterolul. Ele pot susține, de asemenea, activitatea insulinei, care este un factor în menținerea nivelului sănătos de glucoză.
Se remarcă faptul că limita sigură pentru majoritatea adulților sănătoși este de aproximativ 400 de miligrame de cofeină pe zi, ceea ce înseamnă aproximativ patru cești de 250 ml (8 oz).
Dacă această cantitate este depășită, pot apărea probleme precum insomnia sau nervozitatea, precum și, în unele cazuri, probleme digestive. Experții adaugă că, în ciuda beneficiilor sale, cafeaua nu este un panaceu.
Beneficiile cafelei pentru diabet
Consumul moderat de cafea a fost asociat cu o sensibilitate îmbunătățită la insulină, ceea ce ajută organismul să transporte glucoza din sânge în celule mai eficient. Acest efect poate reduce riscul de a dezvolta diabet de tip 2 și poate ajuta persoanele cu această afecțiune să-și controleze mai bine nivelul de zahăr din sânge.
Cofeina poate afecta metabolismul glucozei în mod diferit pentru fiecare persoană. La unele persoane, poate crește ușor nivelul zahărului din sânge pentru o perioadă scurtă de timp. Efectul depinde de genetică, de toleranța la cofeină și de ceea ce se consumă împreună cu sau după cafea, spun experții.
CITEȘTE ȘI: Atenție la cafea: Poate împiedica absorbția acestei vitamine importante
Într-un studiu amplu, cei care au declarat că beau mai multe cești de cafea pe zi au avut rate mai mici de complicații în comparație cu cei care nu consumau această băutură, se mai arată în publicație.
Comentarii: