SANATATE

Ce efect are paracetamolul asupra corpului – Atenție, poate pune viața in pericol!

Foto: Pinterest.com

Paracetamolul este unul dintre cele mai populare analgezice din lume, ce poate fi utilizat pentru a trata durerile minore și febra pe termen scurt. Dar oare face el doar bine corpului nostru sau are și efecte negative? Un nou studiu despre acest medicament atât de popular ne oferă o serie de răspunsuri demne de luat în seamă.

Astfel, potivit unui studiu recent, în ultimele decenii, supradozele de paracetamol au crescut mult, iar unii oameni de știință cred că are legătură otrăvirea corpului chiar dacă nu duce la moarte, dar poate provoca leziuni hepatice severe.

Cel mai comun analgezic are şi efecte negative asupra corpului uman

La fel ca şi în alte studii, noile descoperiri sugerează că efectele medicamentului asupra ameliorării durerii implică și anumite procese psihologice, diminuând percepția oamenilor față de sentimente negative, reducerea empatiei și chiar pierderea funcțiilor cognitive. Dar ce este mai grav, potrivit studiului, oamenii îl consumă excesiv fără să ştie cât poate dăuna cel mai popular analgezic.

CITEȘTE ȘI: Pericolul paracetamolului: Trebuie să îl eviţi dacă suferi de acestă boală

Chiar dacă efectele ar putea părea ușoare, trebuie să fie luate în considerare, având în vedere că este cel mai comun ingredient pentru dureri uşoare şi temperatură.

Centrul Național Elvețian a fost alarmat cu privire la o posibilă cauză a otrăvirii cu acest analgezic, iar cercetătorii au fost alarmați deoarece au constatat o creștere semnificativă a supradozelor de paracetamol luate fără intenţie, și majoritatea acestor cazuri au fost legate de tableta de 1.000 mg.

„O problemă a paracetamolului este că nu poate fi eficient pentru toți pacienții sau împotriva tuturor formelor de durere”, explică Andrea Burden, medic farmacepepidemiolog la ETH Zurich. Dacă medicamentul nu ajută la ameliorarea simptomelor cuiva, poate fi tentat să mărească doza fără a consulta un medic. Aceasta este adevărata problemă. Mulți oameni nu își dau seama că fiecare pastilă de paracetamol înghițită se adună în corp şi de multe ori face mai mult rău decât bine, a mai spus expertul.

Paracetamolul. Comprimatele de 1.000 de miligrame vă poate pune în pericol

Tocmai din acest motiv Administrația SUA pentru Alimente și Medicamente (FDA) a recomandat limitarea dozelor pentru adulți la două comprimate care conțin 325 mg de acetaminofen, cu un avertisment pe cutie în care scrie că subprodusele toxice care sunt în componenţa medicamentul se pot acumula în ficat, provocând leziuni mari.

Cu toate acestea, în Elveția dozele mai mari au crescut în popularitate

La un an de la introducerea tabletelor de 1.000 mg, noul studiu a constatat o creștere semnificativă a apelurilor legate de acetaminofen către Centrul Național Elvețian pentru Elvețieni. De exemplu între 2005 și 2008, a existat de fapt o creștere cu 40% a cazurilor de otrăvire, în special în rândul oamenilor mai în vârstă și al copiilor.

Pe această bază, putem concluziona că numărul crescut de cazuri de otrăvire este asociat cu disponibilitatea tabletelor de 1.000 de miligrame, spune farmacologul Stefan Weiler, director științific al Centrului Național Elvețian pentru Poison.
Din fericire, 90% dintre persoanele din studiu care au luat o supradoză de paracetamol au primit antidotul în 8-10 ore, reducându-și riscul de afectare a ficatului și de deces.

CITEȘTE ȘI: Ce e INTERZIS să consumi dacă iei paracetamol: Efectele sunt DEVASTATOARE

Cu toate acestea, majoritatea acestor situații ar fi putut fi evitate în întregime

„Cel puțin cutiile cu 1.000 de miligrame ar trebui să conțină un număr mai mic de pastile”. Chiar dacă un pacient are nevoie de o doză mai mare, ar putea fi mai sigur dacă i se prescrie doar două comprimate de 500 mg pe zi.

O altă parte a problemei provine din lipsa comunicării. Mulți medici și farmaciști nu acordă timpul necesar să le explice pacienților cum se poate folosi şi cum poate dăuna paracetamolul organismului, cum poate afecta ficatul și cum medicamentul este limitat atunci când vine vorba de durerea cronică. Acest tip de greșeli sunt ușor de atenuat, trebuie doar să atragem atenția asupra problemei. Studiul a fost publicat în JAMA Network Open.

Comentarii: