Ce înseamnă dacă te simți obosit tot timpul: Ce spun medicii. Te simți obosit dimineața? Acest lucru ar putea fi un semn al deficitului de fier, cea mai frecventă deficiență nutrițională din lume. Potrivit biochimistului nutrițional australian Dr. Libby Weaver, deficitul de fier poate provoca anxietate, epuizare și dificultăți de concentrare. Despre acest lucru scrie Bild.
Deficitul de fier ca cauză a oboselii
Fierul este esențial pentru producerea de energie, funcționarea tiroidei, metabolismul și reglarea stării de spirit. Expertul observă că, la femei, principalele cauze ale deficitului sunt sângerările menstruale abundente, alimentația deficitară și absorbția slabă a fierului.
CITEȘTE ȘI: Oboseală, dureri de cap și piele palidă: Simptomele care arată că suferi de lipsa acestei vitamine
Dacă bănuiți că aveți un deficit, dr. Weaver recomandă să faceți un test de sânge pentru a verifica nivelurile de fier, feritină și transferină. Ea observă că pacienților li se spune adesea că nivelurile lor sunt normale, când de fapt nivelurile de feritină sunt scăzute.
Expertul recomandă elaborarea unui plan alimentar individualizat împreună cu un medic sau un dietetician, care să includă alimente precum carne roșie, ouă, leguminoase și legume cu frunze verzi. Pentru a absorbi mai bine fierul din surse vegetale, acestea trebuie combinate cu vitamina C.
Medicul ne reamintește că obiceiul de a ne uita la telefon pentru a verifica știrile imediat după trezire este extrem de dăunător. Acest mod de a începe ziua nu numai că crește dramatic nivelul hormonului de stres cortizol, dar și privează creierul nostru de cea mai productivă perioadă a zilei.
În ceea ce privește planul nutrițional, următoarele produse ar trebui incluse în dietă:
- ficat de vită și vițel;
- carne de vită;
- pește alb și roșu;
- gălbenuș de ou;
- fructe de mare: stridii, creveți și scoici;
- hrișcă, fasole;
- ciuperci uscate;
- cacao;
- fulgi de ovăz;
- legume: ceapă, țelină, pătrunjel, napi, frunze de salată și varză, castraveți.
Fructele și fructele de pădure conțin o cantitate mare din acest oligoelement: căpșuni, caise, rodii, mere, pere, afine, mure, cireșe. Pentru un metabolism normal al fierului, este important să includeți o cantitate suficientă de proteine în dietă și să aveți o alimentație variată.
CITEȘTE ȘI: Lucrurile din casă care îți provoacă oboseală fără să îți dai seama
Ca sursă suplimentară de oligoelemente, medicul poate recomanda administrarea de medicamente și suplimente alimentare cu fier. Unele dintre acestea conțin vitamine și minerale care ajută la îmbunătățirea absorbției și acțiunii fierului: vitaminele C, B12, B9, B6, zinc, cupru. Produsele au contraindicații, înainte de utilizare este necesar să consultați un medic.
Comentarii:









