NUTRITIE SANATATE

Ce se întâmplă cu colesterolul la o oră după consumul de cafea

bestcompaniestexas.com

Ce se întâmplă cu colesterolul la o oră după consumul de cafea. Colesterolul ridicat reprezintă un obstacol serios pentru sănătatea vasculară, dar mici schimbări în stilul de viață pot face o mare diferență. Uneori, băuturile aparent sănătoase provoacă o ușoară creștere a colesterolului timp de câteva ore după consum.

Colesterolul poate fi împărțit în mai multe subgrupuri, determinate de tipurile de proteine pe care le conține. Printre cele mai dăunătoare forme se numără lipoproteinele cu densitate scăzută (LDL), care se acumulează în pereții arterelor și împiedică fluxul sanguin. Mulți factori pot crește nivelul colesterolului LDL, inclusiv doi antioxidanți prezenți în cafea.

Efectul cafelei asupra nivelului colesterolului

„Unele studii au observat o creștere a nivelului colesterolului timp de câteva ore după consumul de cafea”, spune cardiologul rus Dr. Oleg Varfolomeev.

CITEȘTE ȘI: Sunt merele eficiente pentru scăderea colesterolului? Ce spun medicii

Aceste efecte au fost observate într-un studiu realizat pe 40 de persoane, care a examinat efectele cafelei asupra profilului lipidic din sânge.

În timpul primei dintre cele două vizite, s-a recoltat sânge pentru un test inițial de lipidemie în stare de repaus alimentar, iar participanții au fost repartizați aleatoriu să bea fie 180 ml de cafea neagră, fie cafea cu lapte vegetal și zahăr. S-a recoltat sânge la 30-60 de minute după consumul cafelei pentru o analiză lipidică de urmărire.

„O ceașcă de cafea consumată cu o oră înainte de recoltarea sângelui a dus la diferențe semnificative din punct de vedere statistic, dar nu și clinic, în ceea ce privește colesterolul total, colesterolul HDL și trigliceridele.”

La rândul său, medicul rus Irina Andreeva a comentat importanța unui condiment pentru scăderea colesterolului ridicat: usturoiul.

„Efectul consumului de usturoi asupra reducerii colesterolului total și a colesterolului lipoproteinelor cu densitate scăzută este mai pronunțat la doze mai mici și pe perioade mai lungi de timp, în special la pacienții cu boli cardiovasculare.”

„Conform celor 22 de studii analizate, usturoiul s-a dovedit a fi eficient în scăderea colesterolului total și a lipoproteinelor cu densitate scăzută (LDL). Lipoproteinele cu densitate scăzută sunt unul dintre cele două tipuri de colesterol, celălalt fiind lipoproteinele cu densitate mare (HDL). În timp ce HDL este esențial pentru sănătatea generală, LDL se acumulează sub formă de placă în artere, provocând hipertensiune arterială”, adaugă dr. Andreeva.

CITEȘTE ȘI: Produsul apicol care scade tensiunea arterială și colesterolul

Expertul reamintește că acest lucru nu poate anula prescrierea tratamentului, iar pacienților cu colesterol ridicat li se prescriu statine. Acestea sunt medicamente concepute pentru a reduce colesterolul produs în ficat.

Citeste mai mult
Comentarii: