NUTRITIE SANATATE

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr două săptămâni

realitatea,net

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr două săptămâni. Potrivit unui gastroenterolog, eliminarea zahărului adăugat timp de doar două săptămâni poate duce la îmbunătățiri semnificative ale sănătății. „Am observat transformări remarcabile la pacienții mei după ce au eliminat zahărul din dieta lor.” Pacienții se bucură de o sănătate mai bună a ficatului și a intestinelor, reducerea umflăturilor ochilor și reducerea grăsimii abdominale.

Claritatea pielii se îmbunătățește, iar erupțiile cutanate scad. Acest lucru este în concordanță cu descoperirile științifice care leagă excesul de zahăr de problemele metabolice și obezitate.

A începe ziua cu un aport mare de zahăr – o gogoașă, o cafea dulce sau chiar cereale „sănătoase” – poate părea reconfortant la început. În curând, îți vei da seama că ești obsedat de zahăr – o dependență uneori mai puternică decât abuzul de droguri.

După un timp, corpul tău va începe să dea semne de oboseală. Zahărul adăugat îți poate da un impuls imediat de dopamină, dar te va epuiza rapid, lăsându-te obosit, iritabil și cu poftă de mai mult. Iar consecințele pe termen lung asupra sănătății sunt și mai grave. Studiile arată că consumul excesiv de zahăr este legat de diabet și chiar de boli de inimă.

CITEȘTE ȘI: Trei băuturi naturale care ajută la menținerea sub control a nivelului zahărului din sânge

Dar ce s-ar întâmpla dacă ați reduce consumul de zahăr pentru câteva zile? Într-un videoclip distribuit pe Instagram, dr. Saurabh Sethi, un gastroenterolog de renume, a explicat cum renunțarea la zahăr, chiar și pe termen scurt, poate oferi rezultate vizibile.

Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr două săptămâni

Dacă intenționați să eliminați zahărul adăugat din dieta dvs., iată semnul dvs. „În calitate de gastroenterolog și hepatolog, am observat transformări remarcabile la pacienții mei după ce au eliminat zahărul din dieta lor. În doar 14 zile, sănătatea ficatului și a intestinelor lor a înregistrat o îmbunătățire semnificativă”, a spus medicul din California, format la Harvard și Stanford.

„Orice umflătură sau retenție de lichid în jurul ochilor va scădea, de asemenea”, a spus dr. Sethi.

Pentru cei care se luptă cu grăsimea abdominală, reducerea consumului de zahăr poate face minuni, potrivit medicului. „Veți observa, de asemenea, o reducere a grăsimii abdominale, pe măsură ce grăsimea din ficat începe să scadă.”

Eliminarea zahărului duce, de asemenea, la un intestin fericit, a explicat medicul. „Mai mult, eliminarea zahărului duce la un intestin mai sănătos, restabilind un microbiom intestinal sănătos.”

Dacă vă confruntați cu erupții cutanate și pete roșii, eliminarea zahărului din dieta dvs. poate face minuni. Dr. Sethi spune că, în două săptămâni, veți începe să observați o îmbunătățire a pielii, care va începe să se limpezească.

Ce spune știința?

Zaharurile adăugate – cum ar fi zahărul de masă, băuturile cumpărate din magazin și deserturile – fac mai mult rău decât bine. Deși oamenii sunt din ce în ce mai conștienți de efectele nocive ale zahărului adăugat în dieta lor, consumul de zahăr continuă să crească. O dietă bogată în zahăr este considerată un factor de risc pentru obezitate și boli cronice.

Un studiu pe termen lung realizat de cercetătorii de la Universitatea din Bonn a constatat că, deși consumul de zahăr a scăzut constant din 2010, acesta rămâne peste nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Ghidurile OMS recomandă adulților și copiilor să reducă consumul zilnic de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic total. O reducere suplimentară la sub 5%, sau aproximativ 25 de grame (șase lingurițe) pe zi, ar oferi beneficii suplimentare pentru sănătate.

CITEȘTE ȘI: Cât de bună pentru sănătate este cafeaua neagră, fără zahăr: Șapte beneficii de care ai parte

„Avem dovezi solide că menținerea consumului de zaharuri libere la mai puțin de 10% din aportul energetic total reduce riscul de supraponderalitate, obezitate și carii”, a declarat dr. Francesco Branca, directorul Departamentului de Nutriție pentru Sănătate și Dezvoltare al OMS.

Un studiu din 2022 a descoperit că zahărul perturbă microbiomul intestinal, declanșând o serie de evenimente care duc la boli metabolice, prediabet și creștere în greutate.

Comentarii: