Ce se întâmplă dacă înghiți un sâmbure de cireșe: Te poți otrăvi cu cianură de hidrogen??Cireșele sunt un fruct de sezon și, din acest motiv, multe persoane le consumă în cantități mari, uitând de toate, și uneori se întâmplă ca fructul să fie înghițit cu sâmbure. Este acest lucru periculos și este posibil să apară obstrucție intestinală sau otrăvire cu cianură de hidrogen? Răspunsul la aceste întrebări este dat de gastroenterologul rus Dr. Olga Shipkova.
Ce se întâmplă dacă înghiți un sâmbure de cireșe
Potrivit medicului, sâmburele de cireșe este destul de mic, suprafața sa este netedă și nu are margini ascuțite, astfel încât intră ușor în stomac, apoi în intestine și iese în mod natural.
CITEȘTE ȘI: Când pot deveni cireșele un pericol pentru sănătate
„Un sâmbure înghițit accidental nu poate dăuna nici unui adult, nici unui copil. Cu excepția cazului în care, desigur, este vorba de o mână de sâmburi mâncați! În acest caz, poate duce la obstrucție intestinală sau exacerbarea apendicitei”, avertizează dr. Shipkova.
De asemenea, sâmburele ingerat nu poate provoca intoxicație cu cianura de hidrogen. De fapt, cotiledoanele multor plante, inclusiv cireșele, conțin o substanță numită amigdalină (vitamina B17), care, în anumite condiții, se descompune în două molecule, dintre care una este cianura de hidrogen.
„Dar pentru a te otrăvi cu acest acid, nu trebuie doar să înghiți un număr mare de semințe, ci să le mesteci bine și să le lași în intestine timp de cel puțin o săptămână”, spune gastroenterologul.
Beneficiile cireșelor
Fructele pot reduce riscul unei serie de boli inflamatorii cronice, inclusiv artrita, bolile cardiovasculare, diabetul și cancerul. Cireșele pot îmbunătăți somnul, funcțiile cognitive și pot ajuta la recuperarea după efort fizic.
Cireșele conțin o cantitate mare de vitamine, în special vitamina C și vitaminele B. Vitamina C este un antioxidant puternic care ajută organismul să combată substanțele nocive și radicalii liberi. În plus, vitamina C ajută la combaterea bolilor infecțioase, cum ar fi răcelile și gripa. De asemenea, ajută la întărirea pereților vaselor de sânge și la creșterea elasticității acestora, ceea ce are un efect pozitiv asupra circulației sanguine în organism.
CITEȘTE ȘI: Cireșe coapte și delicioase: Cum să le alegi pe cele mai bune – La ce detalii să fii atent
Vitaminele B sunt, de asemenea, foarte importante pentru organism. Ele ajută la menținerea unui sistem nervos sănătos, asigură un metabolism adecvat și ajută la menținerea echilibrului hormonal.
Vitamina B9, cunoscută și sub numele de acid folic, care se găsește în cireșe, joacă un rol important. La fel ca și alți acizi, acidul folic stimulează digestia și favorizează producția de suc gastric.
Comentarii:









