SANATATE

Ce trebuie să știi despre importanta analiză de sânge VSH: Când trebuie făcută și ce indică

Foto: Pinterest.com

Printre analizele de sange pe care ti le poate recomanda medicul tau se numara si viteza de sedimentare a hematiilor (pe scurt, VSH). Hematia mai este denumita si globula rosie sau eritrocit (eritrocite) si este o celula a sangelui specializata in transportul oxigenului si dioxidului de carbon. Hematiile sau eritrocitele au o culoare rosie, datorita unui pigment din componenta lor, numit hemoglobina.

Ce inseamna VSH

Viteza de sedimentare a hematiilor (VSH) este un test de sange care poate scoate la iveala activitatea inflamatorie din corpul tau. Un test VSH nu este o unealta de diagnostic de sine statatoare, insa viteza de sedimentare a hematiilor il poate ajuta pe medicul tau sa puna diagnosticul corect sau sa monitorizeze astfel progresia unei boli inflamatorii.

Atunci cand sangele tau este recoltat si pus intr-un tub inalt si subtire, eritrocitele (globulele rosii din sange) se depun (adica se sedimenteaza) lent la baza acestui tub. Se spune ca eritrocitele sunt sub forma unei coloane. Inflamatia, insa, poate cauza acumularea globulelor rosii. Deoarece aceste aglomerari sunt mai dense decat hematiile individuale, ele se asaza/se sedimenteaza mai rapid pe fundul tubului, potrivit doc.ro.

Testul VSH (viteza de sedimentare a hematiilor) masoara distanta la care globulele rosii ale sangelui cad intr-un tub de testare intr-un interval de o ora. Cu cat hematiile au coborat mai mult, cu atat este mai mare este raspunsul inflamator al sistemului tau imunitar. Viteza de sedimentare a hematiilor este un test nespecific.

Este folosit intr-o gama larga de afectiuni infectioase, inflamatorii, degenerative si maligne asociate cu modificarile proteinelor din plasma, in special cand e vorba de cresteri ale fibrinogenului, imunoglobulinelor si proteinei C-reactive. Totodata, VSH este afectata de multi alti factori, printre care si anemia, sarcina si tratamentul cu medicamente antiinflamatoare.

CITEȘTE ȘI: Important de ştiut înainte de a face analize: De ce nu trebuie să mănânci, să fumezi, să mesteci gumă sau să faci sport

Un rezultat anormal la analiza VSH nu diagnosticheaza nicio boala in special.

Testul doar identifica orice inflamatie din corpul pacientului. Acest test nu este intotdeauna fiabil sau semnificativ. Multi factori, cum ar fi varsta sau utilizarea medicamentelor, pot sa iti modifice sau sa iti influenteze rezultatele, tocmai de aceea citirea si interpretarea rezultatelor obtinute la analiza VSH trebuie facute de medicul tau.

Medicul tau iti poate recomanda sa faci analiza VSH daca ai simptomele unei boli inflamatorii. Aceste simptome includ:

• dureri de cap
• febra
• pierdere in greutate
• redoare (rigiditate) articulara
• durere de umar sau durere de gat (zona cervicala)
• pierderea poftei de mancare
• anemie.

Numeroase afectiuni pot afecta proprietatile sangelui tau si, prin urmare, pot influenta cat de repede hematiile se sedimenteaza intr-o mostra de sange. Astfel, informatiile despre bolile inflamatorii (ceea ce doctorul tau intentioneaza sa afle din analiza VSH) pot fi mascate de influenta altor afectiuni.

Acesti factori care complica sau influenteaza acuratetea testului VSH pot fi:

• varsta inaintata;
• anemia;
• sarcina;
• problemele rinichilor;
• bolile glandei tiroide;
• unele forme de cancer, cum ar fi mielomul multiplu,
• infectiile.

Medicul tau va lua in considerare posibilii factori care complica lucrurile atunci cand interpreteaza si iti citeste rezultatele obtinute la analiza vitezei de sedimentare a hematiilor.

Valorile normale ale VSH-ului

Valorile VSH pot sa varieze in functie de varsta, de sex (ele sunt ceva mai ridicate la femei si cresc o data cu varsta) sau pot sa varieze de la un laborator la altul, in functie de metoda folosita. Rezultatele analizei VSH sunt masurate in mm/h sau milimetri pe ora.

Urmatoarele valori sunt considerate rezultatele normale la testul VSH (sunt valori de referinta):

• VSH normal la femei: Femeile sub 50 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 20 mm/h.

VSH normal la barbati: Barbatii sub 50 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 15 mm/h.

• VSH normal la nou nascuti: Nou-nascutii ar trebui sa aiba VSH intre 0 si 2 mm/h.

• VSH normal la copii: Copiii care nu au atins varsta pubertatii inca (0-18 ani) ar trebui sa aiba VSH intre 3 si 13 mm/h sau chiar sub 10 mm/h.

• VSH normal la varstnici: Femeile peste 50 de ani (intre 50 si 85 de ani) ar trebui sa aiba VSH sub 30 mm/h. Barbatii peste 50 de ani (intre 50 si 85 de ani) ar trebui sa aiba VSH sub 20 mm/h.

Totodata, femeile cu varsta peste 85 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 42 mm/h, iar barbatii cu varsta peste 85 de ani ar trebui sa aiba VSH sub 30 mm/h.

CITEȘTE ȘI: Cum se citesc analizele medicale: Informațiile de bază pe care trebuie să le știe toată lumea

Ce semnifica un VSH crescut sau scazut

Rezultatele anormale (viteza de sedimentare a hematiilor prea mare sau prea mica) nu ii spun medicului ce este, de fapt, in neregula cu tine. In schimb, valorile pot indica nevoia de a cerceta mai in profunzime ce afectiune are pacientul. Medicul tau va comanda, de obicei, teste de follow-up (sau de urmarire) daca valorile pe care le-ai obtinut la analiza VSH sunt prea mari sau prea mici.

Daca la analiza VSH ai obtinut in urma rezultatelor valori anormal de mari) sau anormal de mici, acestea pot semnifica faptul ca suferi de anumite afectiuni sau infectii.

Comentarii: