Ceai fierbinte cu miere: Cât de adevărat este că mierea devine un pericol în ceaiul fierbinte. Ceaiul cu miere este delicios. Dar este bun pentru sănătate? Mulți oameni aderă la opinia larg răspândită că produsul apicol într-o băutură este periculos. Acest lucru este justificat prin faptul că la temperaturi ridicate mierea devine toxică. Cu toate acestea, chiar așa este?
Unii experți susțin că astfel de afirmații sunt doar un mit. Printre aceștia se numără nutriționistul Dr. Krutika Nanavati, care susține că nocivitatea mierii în ceai este doar un mit.
Ceai fierbinte cu miere: Benefic sau dăunător?
Medicul relatează: „Ceaiul cu miere este inofensiv. Într-un lichid fierbinte, produsul nu devine cancerigen. Compușii periculoși nu sunt formați în el chiar și în ceaiul fierbinte. În același timp, temperatura are un anumit efect asupra calității mierii. Deci, atunci când este încălzită, aceasta își poate pierde unele dintre proprietățile sale benefice, de exemplu, antioxidanții. Dar aceste pierderi sunt nesemnificative și majoritatea substanțelor benefice sunt păstrate.”
CITEȘTE ȘI: Unde să NU ții mierea: Locul care îi schimbă calitatea și gustul acesteia
Pentru a maximiza beneficiile mierii, expertul sfătuiește să o adăugați la ceaiul ușor răcit. Veți îmbunătăți gustul băuturii, iar calitatea mierii va rămâne aceeași ca în afara lichidului.
„Apropo. Calitatea mierii este întotdeauna importantă. Dacă produsul este de proastă calitate, poate fi într-adevăr dăunător, iar în ceaiul fierbinte poate afecta negativ organismul”, mai spune expertul.
Beneficiile mierii
Mierea este bogată în vitamine (B2, B3, B5, B6, B9, C) și oligoelemente (fosfor, potasiu, calciu, magneziu, sodiu, fier, zinc). Toate acestea sunt necesare pentru funcționarea normală a organismului. Conține mulți antioxidanți care luptă împotriva bolilor cardiovasculare și reduc riscul de apariție a cancerului. Mierea în cantități moderate reduce nivelul de colesterol „rău”. Ea întărește sistemul imunitar și are un efect benefic asupra stomacului.
Datorită unei compoziții atât de bogate de miere, se pot distinge următoarele proprietăți benefice ale acestui produs:
- Ajută la îmbunătățirea imunității organismului;
- Previne tulburările de stomac și poate îmbunătăți digestia;
- Calciul ne ajută oasele să rămână sănătoase;
- Are un efect benefic asupra sistemului cardiovascular, îmbunătățește funcția inimii, face vasele de sânge mai elastice, îmbunătățește calitatea sângelui și întărește mușchiul inimii;În caz de răceli sau infecții virale, promovează recuperarea rapidă a unei persoane, are un efect excelent asupra sistemului respirator și are un efect antiinflamator;
- Cantitatea mare de fier din compoziția sa ajută la prevenirea anemiei;
- Are efecte antifungice, antivirale și antibacteriene.
Mierea este utilizată pe scară largă în cosmetologie. Datorită proprietăților sale, îmbunătățește starea pielii și a părului.
Mierea este utilă în special pentru febră și tuse. Datorită vitaminei C, stimulează sistemul imunitar și accelerează recuperarea. Și datorită structurii sale, învăluie gâtul, calmează membranele mucoase iritate, ameliorează durerea și durerea. Pentru a spori efectul, este mai bine să beți miere cu ceai cald. Dar nu fierbinte!
Are mierea contraindicații?
Da, ca orice produs. În primul rând, mierea este interzisă persoanelor care sunt alergice la acest produs. De asemenea, este o sursă de carbohidrați și crește rapid nivelul de glucoză, astfel încât persoanele cu diabet, boli pancreatice și obezitate ar trebui să fie atente cu ea.
Nu ar trebui să fie administrată copiilor sub un an. Și cel mai important, mierea în cantități mari provoacă rău organismului în loc de beneficii: dureri abdominale, tensiune arterială scăzută, toxiinfecție alimentară.
CITEȘTE ȘI: Miere cu scorțișoară: Combinația care are un efect puternic asupra unor boli grave
Dacă o persoană este alergică la componentele mierii sau la polenul acesteia, atunci consumul acestui produs poate provoca o reacție alergică, de exemplu, poate duce la șoc anafilactic sau edem pulmonar. Pentru a preveni acest lucru, ar trebui să încercați mai întâi mierea consumând puțin din acest produs și să vedeți cum reacționează organismul dumneavoastră, recomandă Dr. Nanavati.
„Rețineți: mierea nu poate fi folosită ca medicament. Poate și trebuie să fie folosită pentru răceală și gripă, dar nu va înlocui tratamentul complet. Dacă răceala, tusea, curgerea nasului sau alte simptome persistă pentru o perioadă lungă de timp, consultați un medic”, spune specialistul.
Comentarii:









