Cine NU ar trebui să mănânce afine: Cum le este afectată sănătatea. Afinele sunt foarte bogate în antioxidanți, vitamine (C, K), fibre și minerale, ajută la îmbunătățirea vederii, normalizează digestia și reduc riscul de boli cronice. În ciuda tuturor beneficiilor lor, pentru unele persoane consumul lor poate fi periculos, potrivit The Health Site.
Cine NU ar trebui să mănânce afine
Persoanele cu alergii și intoleranțe individuale. Ca orice alt produs, afinele pot provoca reacții alergice. Deși alergia la afine este mai puțin frecventă decât, de exemplu, la căpșuni, ea este totuși posibilă. Simptomele alergiei pot varia de la ușoare la severe:
- manifestări cutanate
- mâncărime, urticarie, roșeață a pielii
- tulburări digestive
- greață, vărsături, diaree, dureri abdominale
- probleme respiratorii
- nas înfundat, nas curgător, strănut, tuse, dificultăți de respirație, angioedem
șoc anafilactic
În cazuri rare, dar grave, este posibilă o reacție alergică sistemică, care necesită îngrijiri medicale imediate.
CITEȘTE ȘI: De ce să speli afinele cu oțet alb: Pericolul la care te expui dacă le speli doar cu apă
Deși afinele sunt bogate în fibre, care sunt benefice pentru digestie, în unele cazuri acest component poate fi o problemă pentru persoanele cu anumite probleme gastrointestinale. Afinele conțin acizi organici (malic, citric), care pot irita mucoasa stomacului și a duodenului în timpul exacerbărilor acestor boli, crescând durerea și disconfortul. Persoanelor cu astfel de diagnostice li se recomandă să limiteze sau să excludă complet afinele din dieta lor în perioadele de exacerbare.
Diverculită
Acest fruct nu este recomandat nici persoanelor cu diverticulită. Aceasta este o afecțiune în care se formează mici pungi (diverticule) în pereții colonului. Unii medici consideră că semințele mici din afine (precum și din alte fructe de pădure, nuci și semințe) se pot bloca în aceste diverticule, provocând inflamație și durere.
Conținutul ridicat de fibre din afine poate provoca creșterea gazelor și balonare la persoanele cu tract digestiv sensibil sau sindromul intestinului iritabil, mai ales când sunt consumate în porții mari.
Anticoagulante
Afine nu ar trebui consumate nici de persoanele care iau anticoagulante (medicamente pentru subțierea sângelui). Afine conțin cantități semnificative de vitamina K. Vitamina K joacă un rol cheie în coagularea sângelui. Este necesară pentru sinteza anumitor factori de coagulare a sângelui în ficat.
CITEȘTE ȘI: Afinele stimulează memoria și alungă ”ceața creierului”: E nevoie să le adaugi peste acest aliment
Consumul excesiv de vitamina K poate reduce efectul anticoagulantelor, crescând riscul formării cheagurilor de sânge. Pe de altă parte, reducerea drastică a aportului de vitamina K poate spori efectele medicamentelor, crescând riscul de sângerare.
Astfel de pacienți nu trebuie să renunțe complet la afine, ci ar trebui să le consume în cantități moderate, controlate, consultând în mod regulat un medic, scrie publicația.
Comentarii:









