LIFESTYLE

Cine Ryde la urmă și de ce doar un Pițurcă ar fi bun acum la naționala de… handbal

Am mai jucat și am mai pierdut și altă dată. Și am mai avut și alte ”mondiale” ratate. Nu e un capăt de țară, ar spune unii și nu e un clișeu. Clișeu este doar să-i scoatem alibi lui Tomas Ryde, suedezul a cărui obligație a fost și este să managerieze o echipă în derivă.

Nu am nimic cu antrenorul naționalei României de handbal feminin. Și le transmit celor care mă vor acuza de fals patriotism și de lipsa de deshidere către selecționerii străini că greșesc. N-am absolut nicio problemă cu naționalitatea, problema mea intervine atunci când antrenorul respectiv pare puțin străin de handbal.

Nu sunt deloc de acord cu colegul Dan Udrea de la Gazetă atunci când induce într-un fel ideea că îl considerăm prost pe Ryde doar pentru că nu le trage câte-o palmă după ceafă, a la Trefilov și Tadici, jucătoarelor care dorm la semicerc. Nu, eu una, cel puțin, nu îl consider nici măcar slab ca tehnician. Este doar defazat, lent în reacții tactice și neinspirat.

Am spus aseară, este și scris pe undeva pe Facebook, cum că Tomas Ryde a dezvoltat o obsesie din atacul cu doi pivoți și fără portar și că e sinucidere curată. N-am inventat eu roata și ce se vede și de pe Marte, se vede. Drept dovadă că la fel este calificată schema favorită a suedezului și de jurnaliști cu condei și multă experiență, precum Cristi Geambașu. Și când ajungi la situația incredibilă ca portarul Rusiei să fie principala marcatoare a echipei în prima parte a meciului n-ar trebui să-ți pui niște întrebări?

Pentru mine, consumator de handbal și jucătoare de Daciadă, e limpede că nu există compatibilitate între noi și Ryde. Și să dea Domnul să nu cumva să ne coste ratarea calificării la olimpiadă această numire pe care o înțeleg până la un punct. Părerea mea este că undeva se comite o eroare mare, există o fractură, nu m-aș hazarda să scot la suprafață niște lucruri pe care le simt.

Pentru cunoscători spun doar atât. Diferența dintre Victor Pițurcă și Tomas Ryde este aceea că Piți l-a pregătit pe Hagi, Ryde o pregătește pe Neagu. Pițurcă a fost mazilit, dacă vă amintiți, pentru că n-ar fi ascultat de Majestatea Sa. Pe Ryde l-au adus tocmai pentru că e bun ascultător. Da, să nu-mi spuneți că nu vi s-a părut și vouă la time-out că cea care dă indicații este Neagu, e drept, Balonul de Aur al handbalului feminin, dar până la urmă, o jucătoare, nu un antrenor.

Comentarii: