SANATATE

Colesterolul, ucigaşul silenţios. Cum să îţi dai seama că ai probleme

Foto: Pinterest.com

Din pacate, colesterolul marit nu are simptome. Un simplu test de sange este singurul mod prin care putem detecta nivelurile mari ale colesterolului. Chiar daca nu prezinta simptome, este important sa cunoastem complicatiile care pot lua nastere din cauza unor valori anormale ale colesterolului.

Ce poate provoca un nivel mare al colesterolului

Un nivel mare al colesterolului (hipercolesterolemie) poate provoca ateroscleroza, o acumulare periculoasa de colesterol, in urma careia apar depuneri pe peretii arterelor, potrivit doc.ro. Aceste depozite (placi ateromatoase) pot reduce fluxul sangvin prin artere si prin vasele de sange, ceea ce poate provoca numeroase complicatii, cum ar fi:

• durerile in piept: daca arterele care alimenteaza cu sange inima pacientului (numite si artere coronare) sunt afectate, persoana poate avea dureri in piept (angina) si alte simptome ale bolii arteriale coronariene;

CITEȘTE ȘI: Veşti bune de la medici: Berea, în cantităţi moderate, aliat în lupta cu colesterolul

• atacul de cord (infarctul miocardic): daca placile se rup sau sunt distruse, se poate forma un cheag de sange la locul unde a avut loc ruptura placii – blocand fluxul de sange sau eliberandu-l, astupand o artera situata „in aval”. Daca fluxul de sange catre o parte a inimii se opreste, atunci persoana va avea un atac de cord.

• accidentul vascular cerebral (AVC): similar cu un atac de cord, acesta se intampla daca fluxul de sange catre o parte a creierului este blocat de un cheag de sange.

Daca este lasata netratata, hipercolesterolemia (valorile anormal de mari ale colesterolului) poate cauza aparitia unor depuneri pe peretii arterelor. In timp, aceasta placa ateromatoasa poate ingusta arterele pacientului. Aceasta afectiune este cunoscuta in limbaj medical ca ateroscleroza.

Ateroscleroza

Este o afectiune grava, ea poate limita circulatia sangelui prin artere si poate, in acelasi timp, sa creasca riscul de a dezvolta, in timp, cheaguri de sange periculoase.

Ateroscleroza poate duce, in timp, la multe complicatii ce pun in pericol viata pacientului, iar printre aceste complicatii se afla: accidentul vascular cerebral, infarctul miocardic, angina (durerea in piept), hipertensiunea arteriala, boala vasculara periferica, boala cronica de rinichi, boala carotidiana. Totodata, valorile mari ale colesterolului pot crea un dezechilibru al bilei, crescand riscul de dezvoltare a calculilor biliari.

Celulele nu pot distruge colesterolul, asa ca ele transfera excesul de colesterol catre lipoproteinele cu densitate mare (HDL), pentru a-l transporta inapoi catre ficat, pentru a fi eliminat. In acest mod, colesterolul bun (HDL) te protejeaza de boala (de ateroscleroza).

CITEȘTE ȘI: Cele mai IEFTINE alimente pentru scăderea colesterolului

Lipoproteinele cu densitate mica (LDL) sunt lipoproteine care poarta cu ele 75% din colesterolul din sange catre tesuturile periferice. Colesterolul LDL este eliminat din sange de ficat, pentru a fi mai departe eliminat sau reutilizat. Cand, insa, cantitatea de colesterol LDL este prea mare, ficatul nu mai poate sa il elimine pe tot, iar acesta este depozitat in vasele de sange, contribuind la dezvoltarea aterosclerozei. De aceea, colesterolul LDL este numit si colesterolul „rau”.

Factorii de risc

Exista numerosi factori care pot creste riscul unei persoane de a avea colesterolul marit:

O dieta saraca in substante nutritive – mancand grasimi saturate, care se gasesc in alimentele de origine animala, si grasimi trans, care se gasesc in biscuitii si prajiturile/fursecurile din comert, nivelul colesterolului creste. Carnea rosie si produsele lactate grase vor creste, de asemenea, nivelul colesterolului total.

Obezitatea – persoanele care au un indice de masa corporala de 30 sau peste aceasta valoare au un risc crescut de colesterol marit.

Circumferinta taliei are o valoare mare – riscul ce determina colesterolul mare creste daca esti un barbat cu circumferinta taliei de cel putin 102 centimetri sau daca esti o femeie cu o circumferinta a taliei de cel putin 89 de centimetri.

Lipsa activitatii fizice – exercitiile fizice ajuta la cresterea colesterolului bun sau HDL, in timp ce acestea cresc dimensiunile particulelor care produc colesterolul „rau” (LDL), facandu-le mai putin daunatoare.

Fumatul – persoanele care fumeaza trebuie sa stie ca acest viciu deterioreaza peretii vaselor de sange, predispunadandu-le la acumularea depozitelor de grasime. De asemenea, fumatul poate sa reduca nivelul colesterolului HDL (sau colesterolul bun).

CITEȘTE ȘI: CÂT colesterol conţin alimentele pe care le consumăm zilnic

Diabetul – glicemia mare, adica o concentratie mare de glucoza in sange, contribuie la un colesterol LDL (rau) mai mare si scade, totodata, valoarea colesterolului bun (HDL); de retinut este si faptul ca o glicemie mare poate sa deterioreze captuseala sau peretii arterelor.

Comentarii: