Crème brûlée este un desert fin și elegant, făcut cu smântână pentru frișcă, gălbenușuri de ou și zahăr, cu o crustă subțire caramelizată, desrt servit în toate restaurantele cu renume din țară și peste hotare.
Este cunoscut ca și o variantă mai sofisticată a cremei de zahăr ars prin crusta de zahăr caramelizat care oferă un farmec aparte al acestui desert.
Crème brûlée- desertul care satisface toate gusturile
CITEȘTE ȘI: Pregătește o surpriză dulce celor dragi: tort cu mere și cremă de zahăr ars – Exquis
Ingrediente:
250 ml lapte 2.5%
250 ml frișcă 33-36%
90 g gălbenuș
40 g zahăr
un praf de sare
1 păstaie de vanilie
Crème brûlée- desertul care satisface toate gusturile
Mod de preparare:
În cratiță adăugăm laptele, frișca, o parte din zahăr și păstaia de vanilie pe care o tăiem și îi scoatem semințele. Se aduc la fierbere.
Între timp, până ajung la fierbere laptele și frișca vom combina gălbenușurile cu zahărul rămas, și cu ajutorul unui tel vom amesteca bine.
După ce laptele și frișca au ajuns la fierbere, le vom turna în câteva etape peste amestecul de gălbenuș cu zahăr. Turnăm o parte, amestecăm bine. Mai turnăm o parte și iar amestecăm bine, apoi turnăm tot ce a rămas în cratiță și amestecăm bine.
După ce amestecul a ajuns la textura necesară, îl putem transfera într-un vas mai înalt pentru comoditate.
Alegem vasul pentru coacere. Putem lua un vas mare sau câteva mici, dar acestea trebuie să fie termorezistente.
Turnăm crema în vasul pentru coacere, apoi le transferăm într-o tavă de cuptor în care vom adăuga apă. Aceasta va servi ca un bainmarie
pentru a coace crème brûlée-ul.
Le punem direct în cuptor la 110°C pentru 60 min. Pentru acest tip de coacere nu este nevoie ca cuptorul să fie preîncălzit.
Verificăm dacă crema s-a copt suficient. Crema trebuie să vibreze foarte puțin, dar dacă încă este lichidă o lăsăm încă 10 min la cuptor.
După coacere o lăsăm la temperatura camerei să se răcească, apoi o punem la frigider pentru 1-2 ore.
CITEȘTE ȘI: Tarta Tatin- un desert clasic franțuzesc, cu mere caramelizate și un aluat de foietaj delicios – Exquis
După ce crema s-a răcit bine la frigider, o pregătim pentru caramelizare. Vom presăra 200 de grame de zahăr brun și cu ajutorul unui arzător vom carameliza suprafața.
Pentru decor pot fi folosite fructe proaspete sau zahăr pudră.
Comentarii:










