REVIEW

Cum faci cumpărături inteligent: Trucurile care te ajută să eviți capcanele de marketing

channelsight.com

Mersul la supermarket este probabil o rutină zilnică sau săptămânală pentru toată lumea. Pentru unii este o plăcere, în timp ce pentru alții poate fi o corvoadă enervantă. 

Știai că în spatele acelor rafturi care sunt pline cu mâncare, există minți strategice dedicate încercării să-ți influențeze deciziile?

Iată câteva sfaturi care să te ajute să iei cele mai bune decizii când faci cumpărături.

Ultimele sunt cele mai bune

Sistemul de depozitare a alimentelor are o regulă pe care comercianții cu amănuntul trebuie să o respecte: indiferent dacă este vorba de alimente proaspete, congelate sau ambalate, articolele cu date de expirare în perioada imediat următoare sunt plasate în față, iar cele cu date de expirare mai îndepărtate sunt plasate în spatele raftului, ceea ce le face mai greu de văzut. Acesta este un mod de a vă asigura că alimentele cu cele mai vechi date de expirare sunt vândute mai întâi, potrivit brightside.me.

Prin urmare, atunci când alegeți produse lactate și alte alimente proaspete, cel mai bine este să întindeți mâna și să le căutați pe cele care sunt „ascunse” în al doilea, al treilea sau al patrulea rând.

CITEȘTE ȘI: ATENȚIE la cumpărături: Cinci semne care îți arată că hainele sunt de proastă calitate

Produsele sunt mai proaspete mai aproape de orele de deschidere și închidere

Pentru a găsi fructe și legume proaspete, cel mai bine este să faceți cumpărături dimineața devreme sau chiar înainte de închiderea magazinului. Acestea sunt de obicei perioadele în care magazinele primesc marfă. Așa vom găsi cea mai mare diversitate și prospețime în produsele pe care urmează să le consumăm în aceeași zi sau în ziua următoare.

Este mai bine să folosiți un cărucior în loc de un coș

Probabil ați mai citit că folosirea unui coș de cumpărături la magazin vă poate ajuta să evitați cheltuiala excesivă, deoarece, aparent, în acest fel, ne-am limita la a cumpăra doar ceea ce avem nevoie. Cu toate acestea, cercetările arată că persoanele care aleg să pună cumpărăturile în coș au mai multe șanse nu doar să cheltuiască mai mult, ci și să cumpere produse nesănătoase.

Aparent, efortul de a transporta un coș ne face să avem mai multe șanse să cumpărăm rapid și numai ceea ce este la vedere și la îndemâna mâinilor noastre. În plus, există un fapt foarte curios: disconfortul generat de încordarea brațului face ca oamenii să fie mai predispuși să aleagă articole precum bomboane, fursecuri și gustări care le oferă satisfacție instantanee ca un fel de compensare pentru efortul lor.

Produsele congelate sunt adesea cea mai bună opțiune

Există o credință larg răspândită că produsele proaspete sunt întotdeauna mai sănătoase decât cele congelate; cu toate acestea, acest lucru nu este adesea cazul. De exemplu, fructele, legumele și chiar peștele care nu sunt specifice sezonului este posibil să fi parcurs un drum lung pentru a ajunge la raftul unde sunt acum expuse – aparent proaspete și sănătoase.

Adesea, alimentele sunt congelate când sunt cele mai proaspete. De exemplu, fructele de pădure încep să piardă substanțele nutritive la câteva momente după ce sunt culese, așa că înghețarea lor imediat ce sunt culese este cel mai bun mod de a-și păstra toată valoarea nutritivă. După ce am citit eticheta și ne-am asigurat că nu conțin sodiu, zahăr sau substanțe chimice, putem fi siguri că mâncăm alimente bogate în nutrienți oricând dorim.

Nu avea încredere în ceea ce scrie pe pachet

Prin lege, băuturile și alimentele ambalate din supermarket trebuie să dezvăluie ingredientele pe care le conțin. Ca regulă generală, acestea sunt enumerate în funcție de greutate, de la cel mai mult la cel mai puțin. Aceasta înseamnă că ingredientul cel mai abundent va apărea primul pe listă și așa mai departe. Prin urmare, este recomandat să ignorăm afirmațiile de marketing din partea din față a cutiei și să verificăm pur și simplu informațiile nutriționale din spate. Acolo este adevărul.

Afirmații precum „grasimi reduse”, „fără zahăr adăugat” etc., ne pot face să credem că noi cumpărăm un produs sănătos și că nu ne va face să ne îngrășăm. Cu toate acestea, chiar și produsele „ușoare” pot conține o cantitate semnificativă de zahăr sau grăsimi. Afirmațiile verzi și prea generale nu sunt egale cu 0 calorii, 0 grăsimi și 0 colesterol.

Faceți cumpărături în jurul perimetrelor magazinului

Dacă mergeți într-un magazin alimentar când este suficient de plin, veți observa că cel mai probabil oamenii vor face cumpărături pe culoarele situate în centrul magazinului. De fapt, acolo își petrece lumea cea mai mare parte a timpului. Cu toate acestea, locul în care ar trebui să petrecem mai mult timp este în jurul perimetrelor magazinului.

Asta dacă ceea ce vrei este să cumperi alimente mai sănătoase. Acolo este locul în care se află cele mai proaspete și mai puțin procesate alimente: fructe, legume, carne, produse lactate și pâine. În schimb, majoritatea alimentelor din culoarele centrale sunt alimente procesate. Aceasta înseamnă că au substanțe chimice care le mențin stabile și conservate în afara frigiderelor.

Nu tot ce sclipeste este aur

Legumele afișate pe tăvi strălucitoare, perfect simetrice și tăiate cu precizie pot fi atractive pentru noi, dar, încă o dată, în acest caz, nu ar trebui să ne lăsăm furați de aparențe. Faptul că sunt afișate în acest fel se poate datora faptului că vor să ne atragă atenția. Pot fi de calitate inferioară sau mai puțin proaspete.

Dimpotrivă, fructele proaspete și de primă calitate sunt cele care au de obicei forme mai neregulate și imperfecțiuni ușoare. Este întotdeauna cel mai bine să le puteți atinge, mirosi și privi. Deci, să nu fim tentați și să rămânem departe de cele care sunt pe tăvi și par să zâmbească sub lumina becurilor.

CITEȘTE ȘI: Cum să alegi măsura potrivită la haine: Trucurile care îți fac viața mai ușoară la cumpărături

Privește în partea de jos a rafturilor

Locul unde fiecare articol este plasat într-un supermarket nu este deloc întâmplător. În spatele fiecărui raft, există un expert în marketing care a planificat cel mai bun mod de a atrage atenția asupra unui produs și de a-ți abate atenția de la altele. Regula principală: „nivelul ochilor este nivelul de cumpărături”. Aceasta înseamnă că produsele plasate la nivelul ochilor se vor vinde mai bine.

Dacă ne uităm cu atenție, nu va dura mult să observăm că cele mai scumpe opțiuni sunt la acel nivel, în timp ce mărcile mai ieftine sau mai puțin cunoscute vor fi mai mari sau mai mici. Dar mai scump nu înseamnă calitate mai bună, înseamnă pur și simplu că producătorii acelor produse scumpe au putut plăti prețul mare impus de supermarket pentru a le expune acolo și a garanta vânzarea lor.

Cumpărați numai pește ambalat în vid

Experții în pește și fructe de mare vă sfătuiesc să nu le cumpărați de la supermarket, deoarece adesea nu sunt proaspete. Dacă cumpărați pește de acolo, faceți acest lucru numai dacă este sigilat în vid. Nu este recomandat să cumpărați pește sau fructe de mare ambalate în tăvi din polistiren, deoarece este posibil să nu fi fost menținut curat înainte de distribuire.

Comentarii: