Cum poate un nivel scăzut de vitamina D să agraveze diabetul și colesterolul. Cunoscută pe scară largă drept vitamina soarelui, vitamina D face mai mult decât să „construiască oasele”. Zeci de ani de cercetări au demonstrat că vitamina D funcționează ca un hormon care controlează comportamentul celulelor în ceea ce privește metabolismul zahărului, procesarea grăsimilor, răspunsul inflamator și reglarea tensiunii arteriale, dincolo de rolul său tradițional în absorbția calciului și menținerea rezistenței oaselor.
Acum, cercetările arată că nivelurile scăzute de vitamina D cresc șansele de a dezvolta diabet de tip 2, sindrom metabolic, steatoză hepatică și boli de inimă. Operațiunile metabolice ale organismului devin mai puțin eficiente atunci când nivelurile de vitamina D sunt scăzute, ceea ce duce la o gestionare deficitară a nivelului de zahăr din sânge, a greutății și a colesterolului. Dr. Idris Davaiwala, în ultima sa postare pe Instagram, ne spune mai multe…
CITEȘTE ȘI: Deficitul de vitamina D: Cine riscă să se confrunte cu așa ceva și cum poți evita
Cum poate un nivel scăzut de vitamina D să agraveze diabetul și colesterolul
Relația dintre vitamina D și impactul acesteia asupra funcției insulinei și nivelului de zahăr din sânge
Pancreasul conține receptori de vitamina D care îi permit să influențeze producția de insulină, precum și țesuturile musculare și adipoase în care acționează insulina.
Studiile efectuate în laboratoare și centre de cercetare medicală au arătat că celulele beta pancreatice generează insulină mai eficient atunci când vitamina D atinge niveluri adecvate și când țesuturile organismului își îmbunătățesc capacitatea de a recepționa semnalele insulinei.
Organismul devine mai puțin sensibil la insulină atunci când nivelul zahărului din sânge este scăzut; această afecțiune, cunoscută sub numele de rezistență la insulină, duce la diabetul de tip 2 și la sindromul metabolic. Studiile efectuate pe pacienți cu prediabet și diabet de tip 2 au arătat că suplimentele de vitamina D duc la reduceri minime ale zahărului din sânge și la o funcționare mai bună a insulinei la persoanele cu niveluri scăzute de vitamina D.
Vitamina D, colesterolul și grăsimea hepatică
Ficatul funcționează ca un organ major care reglează metabolismul grăsimilor, producând în același timp colesterol și controlând nivelurile de trigliceride, precum și răspunzând la modificările nivelurilor de vitamina D. Cercetările arată că vitamina D influențează genele care controlează absorbția grăsimilor, metabolismul grăsimilor și modul în care ficatul procesează grăsimile.
Persoanele cu sindrom metabolic sau steatoză hepatică tind să dezvolte modele LDL aterogene caracterizate prin trigliceride crescute, colesterol HDL scăzut și niveluri scăzute de vitamina D.
Unele studii intervenționale au raportat că corectarea deficienței poate îmbunătăți modest trigliceridele sau markerii steatozei hepatice, posibil prin reducerea inflamației și îmbunătățirea sensibilității la insulină în ficat. Micile schimbări individuale devin mai importante atunci când pacienții slăbesc prin îmbunătățirea dietei și exercițiile fizice, ceea ce duce la îmbunătățirea profilului lipidic.
CITEȘTE ȘI: Alimentele bogate în vitamina D care întăresc oasele și sistemul imunitar
De ce este atât de frecventă deficiența de vitamina D?
Multe persoane care au o dietă sănătoasă și fac exerciții fizice în mod regulat au totuși niveluri prea scăzute de vitamina D. Acest lucru se întâmplă deoarece oamenii petrec cea mai mare parte a timpului în interior în perioadele însorite, deoarece ferestrele de sticlă împiedică razele UVB să pătrundă în organism pentru a produce vitamina D prin sinteza pielii.
Deși protecția solară este importantă, ea împiedică organismul să producă vitamina D. Persoanele cu pielea mai închisă la culoare au nevoie de mai mult timp la soare, deoarece pielea lor conține mai multă melanină, care blochează razele UVB, crescând astfel riscul de a dezvolta o deficiență de vitamina D atunci când stau în interior în orașe.
Organismul stochează vitamina D în celulele adipoase, deoarece este o vitamină liposolubilă, ceea ce duce la reducerea nivelului acestui nutrient în sânge. Afecțiunile medicale, care includ malabsorbția, bolile hepatice și renale și anumite medicamente, reduc nivelul de vitamina D și împiedică procesul de activare a acesteia.
Comentarii:









