NUTRITIE SANATATE

De ce să mănânci două ouă fierte pe zi dacă suferi de hipertensiune

De ce să mănânci două ouă fierte pe zi dacă suferi de hipertensiune. În trecut, chiar și unii profesioniști din domeniul medical credeau că ouăle sunt dăunătoare pentru sănătate. Din fericire, acea perioadă a trecut.

În fiecare an, noi cercetări descoperă beneficiile acestora. Unele par chiar atât de surprinzătoare încât este greu de crezut: de exemplu, un studiu american a descoperit că albușul de ou scade tensiunea arterială la fel de eficient ca și medicamentele farmaceutice pentru hipertensiune arterială.

De ce să mănânci două ouă fierte pe zi dacă suferi de hipertensiune

Potrivit cercetării de la Universitatea Clemson, o anumită componentă din albușul de ou ajută la scăderea tensiunii arteriale cu același efect ca și medicamentele folosite în acest scop. Datele au fost prezentate la reuniunea națională a Societății Americane de Chimie din New Orleans.

CITEȘTE ȘI: Câte minute trebuie fierte ouăle?

„Cercetarea noastră sugerează că o peptidă din albușul de ou reduce tensiunea arterială la fel de eficient ca un medicament farmaceutic”, a declarat Dr. Zhipeng Yu de la Universitatea Clemson.

Studii anterioare au arătat că această substanță, numită RVPSL, blochează producția unei enzime care crește tensiunea arterială. Pentru a fi echivalentă cu cantitatea oferită de medicament, au fost folosite șase albușuri de ou. Ouăle se consumă fierte și, potrivit informațiilor dezvăluite, temperaturile ridicate, cu alte cuvinte – fierberea, favorizează eficacitatea lor în tratarea problemei.

Consumul de ouă a fost, de asemenea, legat de controlul nivelului de zahăr din sânge în studii anterioare. Dacă descoperirile se confirmă, s-ar putea reduce dozele necesare de medicamente și limita efectele secundare ale acestora.

Cercetările indică, de asemenea, următoarele: acțiunea acestui produs alimentar este atât de eficientă încât consumul a șase albușuri de ou va avea un efect similar cu o doză mică de medicament folosit adesea pentru tensiunea arterială ridicată.

Dar, într-un astfel de caz, este recomandat să nu mai luați medicamentul de farmacie?

Dr. Tamara Goes ne-a informat despre următoarele. Albușul de ou scade tensiunea arterială, dar înlocuirea medicamentelor pentru hipertensiune eliberate fără prescripție medicală cu cantități copioase din această proteină ar fi o abordare riscantă.

„Includerea albușului de ou în alimentație este o idee bună – dar ar trebui să fie doar un adjuvant la tratamentul cu medicamente hipotensive prescrise de medic”, recomandă Dr. Goesch. O înlocuire completă este contraindicată, deoarece albușul de ou în exces poate provoca daune, cum ar fi creșterea colesterolului și supraîncărcarea rinichilor, de exemplu.

În plus, medicamentele de farmacie pentru hipertensiune arterială sunt singura modalitate pe deplin dovedită de a stabiliza tensiunea arterială, care, dacă nu este tratată, poate duce la boli de inimă și accidente vasculare cerebrale.

Cum să consumați albuș de ou pentru a reduce tensiunea arterială?

Cel mai bine este să solicitați ajutorul unui nutriționist pentru a indica cantitățile adecvate de ouă pe zi, deoarece fiecare organism are caracteristici și particularități care trebuie analizate individual. Dar, oricum, media este de unul sau două ouă pe zi.

De asemenea, nu trebuie uitat că există și alte măsuri importante pentru scăderea tensiunii arteriale, cum ar fi controlul greutății, practicarea unei activități fizice regulate și renunțarea la fumat.

CITEȘTE ȘI: Ouăle fierte: Cât timp le poți păstra – Cum îți dai seama că nu mai sunt bune de consumat

Crud, gătit sau prăjit?

Studiul a fost realizat cu ouă gătite la 93°C – o temperatură mai mică decât cea folosită în mod normal pentru prepararea ouălor fierte și prăjite. Dar s-a constatat că temperaturile ridicate favorizează eficiența alimentelor în reducerea tensiunii arteriale, potrivit actualno.com.

Cu toate acestea, versiunea prăjită crește cantitatea de grăsimi. Prin urmare, cel mai bine este să folosiți cât mai puțin ulei posibil sau pur și simplu să fierbeți ouăle.

Merită să mâncați doar proteinele?

Este mai bine să mâncați oul întreg: deși gălbenușul nu are proprietăți hipotensive (de supt sânge), el conține substanțele benefice luteină și carotenoide – care sunt de primă importanță pentru sănătatea ochilor.

Comentarii: