SANATATE

Efectul pe care alcoolul îl are asupra colesterolului

Foto: Pinterest.com

Efectul pe care alcoolul îl are asupra colesterolului. Consumul moderat de alcool nu duce la creșterea nivelului de colesterol din sânge. Cu toate acestea, caracteristicile individuale ale organismului sunt de mare importanță.

Numai un medic poate evalua cu exactitate modul în care nivelul colesterolului și al alcoolului afectează sănătatea unei anumite persoane, pe baza rezultatelor diagnosticului.

Ce este colesterolul?

Este un compus organic insolubil, o substanță care este ușor de sintetizat în organism din toate tipurile de grăsimi, precum și din glucoză.

CITEȘTE ȘI: De ce să nu ignori palpitațiile după ce ai băut alcool

Cu un nivel normal al colesterolului și un consum moderat de alcool:

 • se îmbunătățește protecția organismului împotriva schimbărilor de temperatură;
 • se normalizează funcționarea ficatului și a glandelor suprarenale;
 • are loc producția naturală de vitamina D.

De asemenea, prezintă:

 • HDL – lipoproteine cu densitate mare (colesterol);
 • LDL – lipoproteine cu densitate mică

Consumul moderat de alcool accelerează transportul LDL către ficat și prelucrarea acestuia. Nu are niciun efect asupra HDL.

Efectul consumului de alcool asupra nivelului de colesterol din sânge

S-a constatat că consumul de alcool nu este întotdeauna însoțit de creșterea nivelului de colesterol. Dimpotrivă, consumul a cel mult 1-2 băuturi pe zi pentru bărbați și a cel mult 1 porție de alcool pe zi pentru femei chiar scade colesterolul total.

Un astfel de consum moderat este recunoscut ca un mijloc de prevenire a plăcilor de colesterol și a aterosclerozei. Cu toate acestea, este important de clarificat: metoda este eficientă în absența contraindicațiilor, deci nu poate fi recomandată tuturor fără a consulta un medic.

Dacă respectați moderația în consumul de băuturi alcoolice, purificarea colesterolului din sânge devine mai rapidă. Riscul de accident vascular cerebral, de boală cardiacă ischemică și de atac de cord este redus la jumătate. Dar dacă se depășește rata recomandată, probabilitatea de consecințe negative, dimpotrivă, crește.

Cu toate acestea, dacă nivelul colesterolului din sânge este inițial ridicat, precum și în prezența unei boli hepatice sau a unor probleme cu sistemul cardiovascular, utilizarea unei astfel de profilaxii fără recomandarea medicului curant pune în pericol viața.

CITEȘTE ȘI: Ai grijă la consumul băuturilor alcoolice dacă iei aceste medicamente

Doza acceptabilă de alcool pentru un nivel ridicat al colesterolului

Este imposibil să determinați singur care este nivelul actual al colesterolului dumneavoastră. Acest lucru necesită un test de sânge într-un laborator. De asemenea, trebuie ținut cont de faptul că, odată cu vârsta, rata admisibilă de consum de alcool pentru fiecare persoană scade, iar după 70 de ani aceasta devine jumătate.

Deoarece femeile au un metabolism mai slab al alcoolului decât bărbații și greutatea lor corporală este de obicei mai mică, doza zilnică este corespunzător mai mică. Consumul de alcool este, în general, contraindicat femeilor însărcinate și celor care alăptează.

Consumul zilnic de alcool recomandat pentru a evita un nivel ridicat al colesterolului pentru bărbați nu este mai mare de:

 • 40 ml de băuturi tari;
 • 150 ml de alcool mediu;
 • 600 ml de alcool slab.

Doza zilnică admisă de alcool pentru femei este de 2 ori mai mică decât cea pentru bărbați.

Efectele consumului de alcool asupra organismului

Pentru a obține o imagine exactă a stării dumneavoastră de sănătate, este important să vă abțineți complet de la alcool înainte de a vă supune unui examen și de a face o analiză de sânge pentru a vedea care este nivelul colesterolului.

Dintre toți parametrii determinați, efectul consumului de alcool din ziua precedentă asupra nivelului ridicat al colesterolului a fost cel mai puternic.

Consumul excesiv de alcool provoacă următoarele efecte negative asupra organismului:

 • lumenul vaselor de sânge se îngustează din cauza depunerilor de colesterol pe pereții acestora; – alimentarea cu sânge a organelor interne este afectată;
 • crește tensiunea arterială;
 • concentrația de LDL scade brusc, dar în același timp crește conținutul de HDL;
 • crește nivelul de zahăr; crește vâscozitatea sângelui și crește riscul de tromboză;
 • scade concentrația de oxigen;
 • crește amenințarea deshidratării.

Consumul excesiv regulat de alcool duce la o deteriorare constantă a sănătății, precum și la o creștere a colesterolului. De asemenea, este important să se ia în considerare compoziția completă a alcoolului, deoarece conținutul de zaharuri, acizi și ingrediente suplimentare afectează în mod semnificativ imaginea de ansamblu a efectului asupra organismului, potrivit actualno.com.

Comentarii: