NUTRITIE SANATATE

Fructele, bogate în vitaminele A și C, care întăresc sistemul imunitar și au grijă de digestia ta

basket.com

Fructele, bogate în vitaminele A și C, care întăresc sistemul imunitar și au grijă de digestia ta. Fructele sunt o parte importantă a unei diete bine echilibrate. Acestea sunt bogate în fibre, vitamine și minerale. Cu toate acestea, deși fructele crude sunt răcoritoare și nutritive, nu sunt întotdeauna ușor de consumat.

Pe de altă parte, fructele uscate pot fi o gustare dulce și ușoară, dar oferă ele aceleași beneficii pentru sănătate ca fructele crude? După ce apa este îndepărtată din fructele proaspete, produsul rămas este mai concentrat în calorii, iar procesul de uscare poate elimina, de asemenea, o cantitate semnificativă din conținutul de vitamine al fructelor.

Cu toate acestea, fructele deshidratate pot contribui la o dietă sănătoasă, unele dintre ele fiind mai benefice decât altele.

CITEȘTE ȘI: Fructele care mențin creierul în formă: Îl protejează de demență

Iată care sunt cele mai sănătoase fructe uscate.

Caise uscate

Caisele sunt fructe cu sâmburi care, atunci când sunt crude, sunt bogate în vitaminele C și A. Acestea conțin, de asemenea, antioxidanți, care joacă un rol important în organism, susținând sistemul imunitar, sănătatea pielii și a ochilor și combătând stresul oxidativ.

Caisele își pierd o mare parte din vitamina C în timpul procesului de uscare, dar rămân bogate în alți nutrienți importanți. Ele sunt o sursă bună de potasiu, care joacă un rol în hidratare și contracția musculară, precum și de cupru, care este esențial pentru formarea globulelor roșii, potrivit health.com.

½ cană de caise uscate conține:

  • 157 calorii
  • 40,7 g carbohidrați
  • 2,2 g proteine
  • 0,33 g grăsime
  • 3,7 g fibre
  • 34,7 g zahăr
  • 117 mcg vitamina A
  • 2,8 mcg vitamina E
  • 755 mg potasiu
  • 0,22 mg de cupru.

Prune uscate

Prunele uscate sunt benefice pentru rolul lor în sănătatea gastrointestinală și osoasă. Ele sunt o sursă bună de fibre solubile și insolubile, favorizând o digestie sănătoasă și mișcări intestinale regulate.

Conținutul de vitamina K din prune uscate este important pentru proprietățile sale antioxidante, care ajută la prevenirea pierderii osoase, precum și la promovarea formării oaselor. Prunele uscate sunt, de asemenea, bogate în vitamina B6, care este importantă pentru dezvoltarea creierului și menținerea unui sistem imunitar și nervos sănătos.

½ cană de prune uscate conține:

  • 209 calorii
  • 55,5 g carbohidrați
  • 1,9 g proteine
  • 0,33 g grăsime
  • 6,2 g fibre
  • 33 g zahăr
  • 52 mcg vitamina K
  • 0,18 mg vitamina B6
  • 635 mg potasiu

Smochine deshidratate

Atunci când sunt deshidratate, smochinele devin o gustare moale și dulce, care este bogată în nutrienți. Smochinele sunt adesea asociate cu un efect laxativ, ceea ce îi determină pe mulți oameni să le consume pentru a îmbunătăți funcționarea tractului gastrointestinal.

Deși o porție de ½ ceașcă de smochine nu furnizează cantități semnificative de substanțe nutritive, aceasta furnizează ceva calciu, potasiu și magneziu. Aceste minerale susțin diverse aspecte ale sănătății, inclusiv sănătatea osoasă, cardiovasculară și musculară.

½ cană de smochine uscate conține:

  • 125 calorii
  • 32 g carbohidrați
  • 1,7 g proteine
  • 0,46 g grăsime
  • 1,9 g fibre
  • 24 g zahăr
  • 34 mg magneziu
  • 81 mg calciu
  • 340 mg potasiu

Mere uscate

Este posibil ca merele uscate să nu conțină la fel de mulți nutrienți ca alte fructe uscate, dar sunt în general mai sărace în calorii. Cei care preferă să consume o cantitate mai mare de fructe uscate se pot bucura de mai multe mere uscate fără a-și modifica aportul caloric zilnic. În plus, merele uscate furnizează o cantitate bună de cupru, care susține un sistem imunitar sănătos și formarea celulelor roșii din sânge.

½ cană de mere uscate conține:

  • 104 calorii
  • 28,4 g carbohidrați
  • 0,4 proteine
  • 0,14 g grăsimi
  • 3,7 fibre
  • 24,6 g zahăr
  • 0,8 cupru

Merișoare uscate

Afinele sunt o prezență obișnuită pe mesele de sărbători, dar ele oferă beneficii nutriționale pe tot parcursul anului în forma lor deshidratată. Culoarea lor bogată indică un profil antioxidant puternic care poate ajuta la combaterea radicalilor liberi care cauzează o varietate de probleme de sănătate.

CITEȘTE ȘI: Fructele cu puteri tămăduitoare care apar în Biblie

Afinele proaspete sunt bogate în vitamina C și multe alte substanțe nutritive importante. Cu toate acestea, afinele uscate pierd o parte din acești nutrienți în timpul deshidratării. Ele conțin totuși vitamina C și o cantitate decentă de fibre.

½ cană de afine uscate conține:

  • 247 calorii
  • 66 g carbohidrați
  • 0,14 g proteine
  • 0,87 grăsime
  • 4,2 g fibre
  • 58 g zahăr

Comentarii: