NUTRITIE

Fructele și legumele care mențin ficatul sănătos

Foto: Pinterest.com

Fructele și legumele care mențin ficatul sănătos. Ficatul nostru este unul dintre cele mai importante organe interne ale corpului, îndeplinind până la 500 de funcții! Printre acestea se numără filtrarea sângelui, detoxifierea, producerea bilei pentru digestie, crearea proteinelor esențiale și reglarea nivelului de zahăr din sânge prin stocarea și eliberarea glucozei.

Deși ficatul nostru se poate repara de obicei singur, dacă este prea afectat, poate duce la leziuni hepatice, care în timp pot fi fatale. Vestea bună este că anumite alimente pot ajuta ficatul, iar consumul lor poate preveni deteriorarea acestuia.

Broccoli și alte legume crucifere

Legumele crucifere, cum ar fi broccoli, conopida și varza, conțin antioxidanți și substanțe numite glucozinolați. Legumele crucifere ajută la activarea enzimelor naturale de detoxifiere ale ficatului și reduc inflamația.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă cu ficatul tău dacă renunți la zahăr două săptămâni

În plus, consumul regulat de broccoli a fost asociat cu un risc redus de cancer la ficat și un risc mai mic de boli hepatice. Un studiu american a constatat că consumul de legume crucifere a fost asociat cu un risc cu 36% mai mic de cancer la ficat și o rată mai mică de mortalitate din cauza bolilor hepatice.

Fibrele din legume contribuie, de asemenea, la sănătatea intestinului, care este strâns legată de funcția ficatului. Consumul zilnic al unei porții din aceste legume poate ajuta ficatul.

Fructele de pădure

Fructele de pădure sunt un aliment excelent pentru ficat. Fructele de pădure precum afine, căpșuni și zmeură sunt bogate în antioxidanți precum vitamina C și polifenoli, care reduc stresul oxidativ și inflamația — doi markeri cheie ai leziunilor hepatice.

Studiile efectuate pe animale și pe oameni sugerează că fructele de pădure pot proteja ficatul de fibroză și pot îmbunătăți nivelurile enzimelor hepatice. Efectele antiinflamatorii ale fructelor de pădure reduc riscul de boală hepatică grasă non-alcoolică (NAFLD) și ajută ficatul să se refacă. În studiile experimentale, s-a demonstrat că afinele reduc acumularea de grăsime în ficat.

Legume cu frunze verzi, precum spanacul și salata verde

Legumele cu frunze verzi protejează celulele hepatice, deoarece conțin vitamine, minerale și antioxidanți, precum clorofila și vitamina E. Când oamenii consumă legume cu frunze verzi, observă mai puține semne de inflamație hepatică și niveluri mai bune ale enzimelor hepatice.

Salata verde, de exemplu, s-a dovedit că reduce riscul de cancer hepatic cu 33% în studiile de cohortă pe scară largă. Legumele cu frunze verzi reduc, de asemenea, rezistența la insulină și previn acumularea de grăsime în ficat. Legumele cu frunze verzi sunt un tratament de alegere pentru steatohepatita non-alcoolică.

Morcovii

Morcovii au un conținut ridicat de beta-caroten, un antioxidant pe care organismul îl transformă în vitamina A. Acest nutrient protejează ficatul prin neutralizarea radicalilor liberi nocivi și încetinirea stresului oxidativ.

Studiile au arătat că consumul de morcovi este asociat cu un risc mai mic de boli hepatice și că aceștia ajută, de asemenea, la menținerea unui nivel stabil de insulină în sânge. Morcovii au, de asemenea, un conținut ridicat de fibre, ceea ce face ca organismul să răspundă mai bine la insulină și reduce acumularea de grăsime în ficat.

Un studiu pe termen lung a constatat că persoanele care consumă regulat morcovi au o probabilitate mai mică de a dezvolta cancer la ficat și de a muri din cauza unei boli hepatice.

Fasole și leguminoase

Fasolea, lintea și mazărea fac parte din familia leguminoaselor, care furnizează o cantitate bună de fibre și proteine vegetale. Aceste fibre hrănesc bacteriile intestinale și reduc inflamația cronică a ficatului.

CITEȘTE ȘI: Tinctura care protejează ficatul și reglează echilibrul hormonal

Consumul regulat de fasole, linte și mazăre îmbunătățește sensibilitatea la insulină și reduce grăsimile din ficat. Un studiu a descoperit că consumul de fasole, linte și mazăre era asociat cu o mortalitate mai scăzută din cauza bolilor hepatice.

În plus, aceste substanțe nutritive ajută la controlul greutății, ceea ce, la rândul său, poate ajuta în cazul bolii hepatice grase.

Pentru o sănătate optimă a ficatului, încercați să includeți aceste fructe și legume în mesele dvs. săptămânale. În plus, renunțarea la alcool și fumat sunt, de asemenea, factori bine cunoscuți care mențin ficatul sănătos, pe lângă lipsa stresului și exercițiile fizice adecvate.

Comentarii: