REVIEW

Minunile grădinăritului: Te ajută să apreciezi cum arăți și să-ți îmbrățișezi imperfecțiunile fizice/ STUDIU

bhg.com

Ultimele luni au adus în perspectivă ocupații de petrecerea timpului lăsate, mai mereu, pe plan secund, printre care și îngrijirea atentă a plantelor sau grădinăritul.

Iată că un studiu realizat anul acesta pune în evidență importanța grădinăritului pentru propria sănătate. Potrivit cercetătorilor, grădinăritul ajută, în timp, la creșterea stimei de sine și a aprecierii propriei înfățisări, inclusiv îmbrățișarea imperfecțiunilor fizice.

Studiul a fost publicat în revista de specialitate Ecopsychology și a fost condus de profersorul Viren Swarmi, de la Anglia Ruskin University (ARU) din Marea Britanie. Studiul a fost demarat pe 84 de grădinari din zona de nord a Londrei, impreună cu o grupă de control, formată din 81 de persoane, potrivit doc.ro.

Evaluarea propriei imiagini fizice inainte si dupa gradinarit

Observațiile studiului s-au bazat pe o serie de chestionare completate de subiecți, în care aceștia au fost solicitați să își evalueze imaginea fizică, măsurată prin aprecierea propriului corp și a funcțiilor sale, alături de nivelul de acceptare al propriilor imperfecțiuni, înainte și după activitatea de grădinărit.

CITEȘTE ȘI: NU e glumă: Cum te ajută VIAGRA să păstrezi prospețimea florilor din vază. Alte metode eficiente

Grupa de control a primit aceleași seturi de chestionare, care au fost completate în tandem cu grupul de grădinari. Rezultatele au demonstrat faptul că grădinarii au o percepție mult mai bună asupra propriei imagini, față de cea exprimată de grupul de control, precum și un nivel considerabil mai crescut de stimă de sine și de apreciere față de propriul corp. Grupul de control a fost format din 81 de persoane fără preocupări de grădinărit, recrutați din aceeași parte a orașului.

Timpul alocat gradinaritului este un factor foarte important

În urma acestui studiu s-a descoperit, de asemenea, faptul că timpul alocat grădinăritului este un factor foarte important. Așadar, cu cât petrec mai mult timp îngrijindu-se de plante, cu atât sporește sentimentul de stimă de sine al grădinarilor, la momentul terminării activității.

Acest studiu a fost inițiat ca urmare a unor cercetări anterioare, care au demonstrat faptul că activitatea de grădinărit este asociată cu îmbunătățirea stării de bine, pe plan psihic, dar și cu îmbunătățirea condiției de sănătate fizică. Scopul noului studiu a fost cel de a construi, pe fundația cercetărilor precedente, o bază de înțelegere a legăturii dintre expunerea la mediul natural și la o activitate bazală, și stimularea stimei de sine.

O imagine de sine pozitivă duce la cladirea rezistentei fizice si psihice

Viren Swami, profesor de psihologie socială la Anglia Ruskin University din Cambridge și la Perdana University, din Malaezia, susține faptul că o imagine pozitivă asupra propriului corp este extrem de benefică, deoarece contribuie la clădirea rezistenței fizice și psihice, ceea ce duce, în cele din urmă, la menținerea unei stări generale de bine.

Legătura dintre aceasta și petrecutul timpului în natură derivă din urbanizarea excesivă la care suntem cu toții supuși. Așadar, accesul limitat la natură reprezintă o nouă oportunitate de cercetare în ceea ce privește comportamentele deviante și percepția asupra propriei înfățișări. Studiul s-a axat pe identificarea factorilor specifici grădinăritului care au legătură cu stima de sine, printre care se numără exercițiile de concentrare și de deconectare, ambele fiind elemente esențiale pentru atingerea stării de mindfulness.

În plus, satisfacția survenită în urma culegerii de roade, chiar și limitate la număr, având în vedere faptul că este vorba despre o activitate de plăcere, fără scopuri agricole, aduce un plus de valoare reflectată în stima de sine. Același lucru se poate spune și despre îngrijirea atentă a unei plante înfloritoare, respectiv sentimentul de satisfacție trăit atunci când planta capătă aspectul dorit și înflorește.

CITEȘTE ȘI: Florile de liliac sunt un adevărat medicament. Se folosesc împotriva durerii

Contactul mainilor cu pământul și plantele creează o stare de satisfacție

Exercițiul fizic este cel mai puțin important element, deoarece vorbim despre o activitate fizică de densitate scăzută, iar mișcarea organică a mâinilor este cea mai importantă în acest proces. Factorul senzorial, în schimb, exprimat prin contactul mâinilor cu pământul și cu plantele, în sine, aduce o senzație sporită de plăcere, care este percepută, ulterior, ca stare de satisfacție.

Alături de acestea, contactul direct cu natura și petrecerea unui timp destul de lung (câteva ore pe zi) în aer liber completează concluziile acestui studiu. Cercetătorii din Marea Britanie subliniază importanța facilitării grădinăritului, prin alocarea, de către municipalități, a cât mai multor spații verzi dedicate acestei activități, la comun, pentru a reduce costurile, pe termen lung, ale serviciilor de sănătate.

Comentarii: