SANATATE

Mit sau adevăr? Cât de periculoasă este guma de mestecat

gustarte.ro

Dacă obișnuiești să mesteci adesea gumă după ce ai mâncat pentru a elimina reziduurile de mâncare și a-ți reîmprospăta respirația, află de ce ar trebui s-o folosești mai rar!

Guma de mestecat este și acum un produs extrem de căutat atât de cei mici cât și de adulți. De regulă, se face din cauciuc natural sau dintr-un tip de cauciuc sintetic numit poli-izobutilenă. Consumată în exces, ar putea favoriza apariția ulcerului.

”Orice produs care crește secreția gastrică duce la ulcer, implicit guma de mestecat. Stomacul are impresia că a mâncat, păcălim stomacul. Singură guma de mestecat nu duce la ulcer. Trebuie să fie un cumul de factori” a explicat medicul Bogdan Safta, la Antena 3.

CITEȘTE ȘI: Mai mult decât o simplă legumă: Alimentul care curăţă toxinele din organism şi ţine glicemia sub control

Conține substanțe cu potențial cancerigen

Coloranții cei mai utilizați în industria producătoare de gumă de mestecat sunt oxidul de titan, tartrazina și curcumina. Aceștia, printre mulți alții, pot provoca apariția cancerului și a altor boli. Spre exemplu, știai că la copii pot declanșa ADHD?

Suprasolicită mușchii feței

Mestecatul în exces al gumei poate duce la apariția unor simptome cauzate de tulburarea articulației temporo-mandibulare. Te poți confrunta cu dureri la nivelul mandibulei în asociere cu mușchii responsabili cu mestecatul alimentelor. De asemenea, sunt afectate articulațiile care fac legătura între maxilarul inferior și craniu. Așadar, suprasolicitarea mușchilor și articulațiilor din zona feței poate provoca în timp dureri și probleme medicale.

Explicația specialiștilor este următoarea: pentru că folosești zi de zi guma de mestecat îți soliciți foarte mult mușchii feței. Practic aceste contracturi ale maxilarului, gâtului și capului pot provoca dureri de dinți, urechi și cap.

Favorizează apariția cariilor

Unele persoane, din dorința de a nu se strica la stomac din cauza gumei de mestecat, care conține îndulcitori artificiali, aleg să consume alt tip de gumă, și anume aceea cu zahăr. Ei bine, dacă prima are efect laxativ, aceasta din urmă afectează dantura. În general guma te scapă și de plombe.

Poate conduce la boli neurologice

Plombele argintii conțin un amestec de substanțe dăunătoare dacă ajung în corp. Dentiștii numesc acest amestec amalgam dentar. Este vorba despre mercur în proporție de aproape 50% care este combinat cu o pulbere alcătuită din mai multe metale: cupru, argint, staniu și altele. În urma unor studii s-a descoperit că dacă o persoană care are astfel de plombe mestecă gumă în mod regulat acest obicei poate elibera mercurul în tot corpul. O cantitate mare de mercur în corp poate conduce la probleme neurologice grave, afecțiuni mintale și boli cronice.

CITEȘTE ȘI: Scapă de balonare fără medicamente: Soluţiile din propria casă

În exces, provoacă balonare

Guma de mestecată determină și o inhalare de aer în exces. Din această cauză poți suferi de dureri stomacale și balonare. De asemenea, dacă alegi varianta îndulcită cu sorbitol sau manitol poți avea probleme și cu diareea.

Comentarii: