SANATATE

Moda țigărilor electronice face ravagii – Consecințe mai devastatoare decât ale COVID-19

Foto: Pinterest.com

Moda țigărilor electronice face ravagii – Consecințe mai devastatoare decât ale COVID-19. Peste 50% dintre elevii din liceu au fumat țigări electronice sau produse de tutun încălzit în ultimele 30 de zile, arată un raport realizat de Institutul de Sănătate Publică (ISP).

Experții atrag atenția că legea din România nu are încă reglementări în ceea ce privește aceste produse, astfel că pot fi promovate agresiv și consumate de oricine și în orice loc. Iar în acest moment se poate vorbi de o epidemie de fumat în rândul adolescenților.

Moda țigărilor electronice: Reclame agresive

Conform inițiativei „2035 fără tutun”, atât produsele clasice, țigările electronice, cât și produsele din tutun încălzit pot fi promovate în cadrul campaniilor de vânzare promoțională în România. Practic, țigările pot fi promovate prin panouri publicitare, afișate pe frecvent pe bulevardele marilor orașe, în mijloace de transport, plasare de produse în filme sau la TV și chiar și ca sponsori la evenimente sponsorizate, scrie adevarul.ro.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă în corpul tău când nu mai fumezi țigări electronice: Cum scade riscul de a face infarct

Beatrice Mahler, managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din Bucureşti, avertizează că, într-adevăr, modul în care se comercializează aceste produse este o problemă gravă, care va avea repercusiuni pe termen lung.

„Având în vedere că includerea tinerilor în grupurile sociale pornesc uneori de la consumul de tutun, e clar că măsurile trebuie să înceapă de undeva. Cred că într-o societate civilizată lucrurile trebuie să plece de la cuvântul legislativ. De la lege trebuie să pornesscă ordinea”.

Moda țigărilor electronice: Ce efecte au

Un studiu publicat în „The Journal of Nuclear Medicine“ arată că utilizatorii de țigări electronice au un grad mai crescut de afectare pulmonară comparativ cu cei care fumează țigări convenționale. Acest studiu este primul care aduce dovezi că vapatul determină un răspuns inflamator la nivelul plămânilor mai crescut decât fumatul țigărilor convenționale.

Medicul Beatrice Mahler a explicat pentru „Adevărul” cât de nocive sunt aceste țigări, precizând că există o serie de studii clinice care au demonstrat efectele negative ale consumului.

„Problema este una gravă, care, din păcate, va avea repercusiuni pe termen lung. La nivel european sunt monitorizate efectele secundare ale consumului, se observă afecțiuni pulmonare severe, care apar la o anumită categorie de persoane, iar plămânii lor acționează acut și ajung să fie asemănători imagistic cu cei ai bolnavilor de COVID-19.

Simptomele sunt asemănătoare cu cele de la COVID: dispnee, cu insuficienţă respiratorie, tuse, scăderea saturaţiei. Vorbim de o agresiune chimică asupra plămânului”, a spus ea.

Ce se poate face

Ținând cont că ele produc o dependență de gest și că nu reduc una dintre problemele de bază ale dependenței de tutun și practic ele ajung să creeze cadrul dependenței, măsurile trebuie să fie complexe, spune medicul.

„Nu se poate prescrie doar tratament, este nevoie de consiliere psihologică, de campanii de informare. Tinerii folosesc aceste dispozitive pentru că îi fac să pară cool, e un gest care le crează o falsă stimă de sine mai bună.

CITEȘTE ȘI: Avertisment grav al unui medic: O nouă boală face ravagii printre fumătorii de ţigări electronice

Având în vedere gravitatea situației, intervenția trebuie să se facă în rândul tinerilor, și ar trebui să existe un parteneriat între mai multe instituții, unde părintele copilului să fie pilonul central. Unui adolescent nu trebuie să îi spui că se va îmbolnăvi peste câțiva ani, ci ai putea apela la partea de estetică. De exemplu, consumul de tutun are un efect direct asupra vaselor de sânge de la nivelul tegumentului, monoxidul de carbon blochează aceste vase de sânge.

Fumătorii au un aspect al tegumentului mai pământiu, mai palid, mai puțin vascularizat, iar atunci când renunți la tutun se văd schimbările. După câteva luni, la nivelul feței se vede că tenul este mai luminos. În plus, aceste produse au efecte nocive și privind dentiția, astfel că putem apela la astfel de informații pentru a le explica”, a mai spus Beatrice Mahler.

Comentarii: