NUTRITIE SANATATE

Noul efect al bananelor descoperit de cercetători: Afectează întreaga stare de sănătate

mylrh.org

Bananele sunt unele din cele mai delicioase și ușoare fructe pe care le poți lua cu tine. Pe lângă faptul că sunt o sursă bună de potasiu, bananele mai au încă un beneficiu care îți va face burtica foarte fericită.

De ce sunt bananele cele mai bune fructe

Deși par a fi simple, adăugate în bolul cu cereale sau în smoothie, bananele fac mult mai mult bine organismului tău decât ai putea să îți imaginezi.

Cercetătorii au dezvăluit beneficiile nutriționale extraordinare ale unei banane obișnuite:

  • Bananele conțin antioxidanți care întăresc sistemul imunitar și reduc riscul bolilor cronice, potrivit cercetărilor publicate în revista Food Chemistry.
  • Bananele, prin triptofanul și melatonina din ele, ajută cu somnul, potrivitthe Journal of Medical and Allied Sciences.
  • Bananele conțin fibre care încetinesc digestia, ajutându-te astfel să te simți sătul pentru mai mult timp, potrivit the American Journal of Clinical Nutrition.

Un studiu recent a adăugat un nou beneficiu pentru sănătate al bananelor, și anume: asigură sănătatea intestinelor.

CITEȘTE ȘI: Ce se întâmplă dacă consumi zilnic banane. TOP 5 efecte benefice, inclusiv reducerea riscului de cancer

De ce asigură bananele sănătatea intestinelor

În anul 2021 cercetători din Australia au revizuit mai mult de 50 de studii anterioare pentru a înțelege mai bine cum este afectată starea generală de sănătate de sistemul gastrointestinal, scrie thehealthy.com. Această revizuire, publicată în the Journal of Gastroenterology and Hepatology, a descoperit importanța unui microbiom echilibrat.

”Microbiomul intestinal este bacteria care locuiește în intestine.” spune  PhD Dana Ellis Hunnes dietician senior la Centrul Medical UCLA și autoare a cărții ”Recipe For Survival”. ”Convingerea generală este aceea conform căreia cu cât este mai multă diversitate în intestine, cu atât microbiomul intestinal este mai sănătos.”

Poate că ai auzit de probiotice, dar ce sunt acestea? Probioticele sunt bacterii vii ce se găsesc în alimente fermentate și suplimente alimentare. Reprezintă bacteriile ”bune” ale acestui microbiom echilibrat.

Cu toate acestea, nu poți consuma numai probiotice. Aceste bacterii sănătoase au nevoie, la rândul lor, să fie hrănite. Aici intervin alimentele precum bananele.

”Bananele conțin o cantitate mare de fibre solubile, care sunt un fel de prebiotice” spune Sally Twellman de profesie dietetician. Prebioticele sunt acele alimente pe care bacteriile bune din intestine le folosesc pentru a avea grijă de digestie și de reglarea sistemului imunitar.

Cât de important este să ai un sistem gastrointestinal sănătos

”Sistemul gastrointestinal stă la baza sănătații noastre” explică Twellman. Iar atunci când bacteriile bune ale microbiomul intestinal nu sunt hrănite cu prebiotice, acestea mor creând un dezechilibru numit disbioză.

Un studiu publicat de International Journal of Molecular Sciences a arătat că disbioza poate contribui la anumite afecțiuni cronice cum sunt: sindromul intestinului iritabil, obezitate, diabet și cancer.

O parte a problemei, spune Twellman, este faptul că fără bacterii sănătoase în intestine, integritatea celulor din tractul gastro-intestinal suferă. Iar acest lucru poate duce la inflamații cronice.

CITEȘTE ȘI: Cea mai simplă dietă pe bază de banane: Slăbeşti sigur cu metoda japoneză

Bananele ca alimente pentru creier

Atunci când îți hrănești microbiomul intestinal ai grijă și de sănătatea ta mentală. Și asta datorită faptului că schimbările survenite în microbiomul intestinal pot modifica comunicarea cu creierul, spun cercetătorii.

Sunt unii cercetători care au legat sănătatea gastro-intestinală de boli mentale precum anxietatea sau depresia. De aceea un microbiom intestinal echilibrat are grijă de sănătatea ta mentală și de stare de bine în general.

Comentarii: