Nu este vorba doar de alimente: 6 elemente din casa ta care provoacă inflamații. Inflamația este un mecanism de protecție al organismului: ne avertizează asupra durerii sau infecției și declanșează procesul de vindecare. Dar când inflamația devine cronică, poate duce la o serie întreagă de simptome și afecțiuni, inclusiv oboseală, confuzie mentală, dezechilibre hormonale și probleme cardiovasculare.
În afară de alimentație, lumea modernă ne expune, din păcate, la multe lucruri care favorizează inflamația, în special în casele noastre. Iată șase dintre cele mai comune substanțe inflamatorii din casa ta pe care ar trebui să le arunci.
Vase de gătit antiaderente
Tigăile antiaderente convenționale sunt acoperite cu PFAS (sau substanțe per- și polifluoroalchilice, cunoscute și sub denumirea de „substanțe chimice permanente”), care pot fi eliberate în alimente și în mediu atunci când sunt supraîncălzite. Aceste substanțe „se bioacumulează și interferează cu semnalizarea celulelor imune și a hormonilor”, spune medicul internist Dr. Pooja Gidwani.
Expunerea la PFAS a fost asociată cu un nivel ridicat de proteină C-reactivă (CRP, asociată cu îmbătrânirea accelerată), precum și cu modificări ale răspunsului anticorpilor la vaccinuri la copii și sindromul metabolic, „care sunt toate semne de dereglare imunitară și inflamație de grad scăzut”, spune dr. Gidwani.
CITEȘTE ȘI: Ceaiul care luptă împotriva inflamației și îmbătrânirii ficatului
Dacă puteți, încercați să înlocuiți tigăile antiaderente convenționale cu alternative mai sănătoase. Cel mai bine este să utilizați tigăile antiaderente numai când este absolut necesar.
Depozitarea alimentelor în recipiente din plastic
Pentru sănătatea dumneavoastră, înlocuiți recipientele din plastic pentru depozitarea alimentelor cu cele din sticlă, oțel inoxidabil sau silicon, acolo unde este posibil, mai ales dacă încălziți alimentele în ele. „Plasticul eliberează bisfenoli (BPA, BPS, BPF) și ftalați atunci când este încălzit, pus în cuptorul cu microunde sau uzat”, spune dr. Gidwani, adăugând că plasticul fără BPA nu este neapărat o opțiune mai bună, deoarece conține adesea bisfenoli adăugați pentru a compensa.
Substanțele chimice care se scurg din recipientele din plastic pentru alimente „au fost asociate cu perturbări endocrine și inflamații”, spune dr. Kara Wada, medic. Dacă trebuie să utilizați recipiente din plastic, nu încălziți alimentele în cuptorul cu microunde și asigurați-vă că le spălați manual de fiecare dată — căldura suplimentară din mașina de spălat vase poate expune și mai mult substanțele chimice toxice.
Folie de aluminiu
Folia de aluminiu nu trebuie utilizată pentru conservarea alimentelor acide, cum ar fi roșiile, citricele sau oțetul, deoarece acestea pot elibera ioni de aluminiu în alimente. „Consumul ridicat de aluminiu a fost asociat cu stresul oxidativ și neuroinflamația, iar expunerea cronică a fost implicată în dezvoltarea demenței Alzheimer”, spune dr. Gidwani.
Deși folia de aluminiu poate fi acceptabilă pentru utilizarea cu anumite alimente, ar fi bine să folosiți alternative precum ceara de albine și hârtia pergament nealbă, sugerează dr. Pietros.
Mobilier și saltele
Majoritatea mobilierului tapițat – cum ar fi canapele și fotolii – și saltelele sunt tratate cu substanțe chimice care pot provoca inflamații. Deși este un lucru bun că mobilierul nu ia foc, modul în care este tratat poate duce la o serie de probleme de sănătate.
Dacă vă puteți permite să înlocuiți mobilierul și saltelele, optați pentru produse certificate GreenGuard și OEKO-TEX, sugerează dr. Wada. Multe mărci oferă acum produse de uz casnic mai sigure.
Lumânări parfumate și odorizante care se conectează la priză
Lumânările parfumate și odorizantele care se conectează la priză conțin adesea substanțe chimice care favorizează inflamațiile. „Știu că mirosul lor este foarte relaxant, dar ceara de parafină, ftalații și parfumurile sintetice eliberează în aer substanțe care perturbă sistemul endocrin și compuși organici volatili (COV), precum formaldehida”, spune dr. Pietros. „Nu este vorba de relaxare, ci de o inflamație ascunsă, de intensitate redusă.” Aceste produse pot agrava alergiile și astmul și pot provoca dureri de cap.
Luați în considerare înlocuirea produselor parfumate cu un odorizant care elimină mirosurile, în loc să le mascheze. Cu toate acestea, lumânările din ceară de albine sau ceară de cocos parfumate cu uleiuri esențiale sunt o alternativă neinflamatorie, la fel ca difuzoarele naturale, potrivit dr. Pietros.
CITEȘTE ȘI: Unghiile dezvăluie probleme cardiace: Cum îți poți da seama dacă te confrunți cu așa ceva
Agenți de curățare agresivi
Produsele de curățare precum înălbitorul, amoniacul și cele care conțin parfumuri artificiale pot provoca iritații și trebuie evitate pe cât posibil. „Înălbitorul și amoniacul eliberează compuși reactivi de clor și azot”, spune dr. Gidwani. Dacă puteți, încercați să cumpărați produse de curățare naturale sau utilizați ingrediente multifuncționale, cum ar fi bicarbonatul de sodiu și oțetul, împreună cu cârpe de curățat, sugerează dr. Wada.
Comentarii:









