REVIEW

Nu face niciodată patul imediat după ce te-ai trezit: De ce asigură acest gest un mediu sănătos

nbcnews.com

Nu face niciodată patul imediat după ce te-ai trezit: De ce asigură acest gest un mediu sănătos. Ideea că facerea patului dimineața poate contribui la proliferarea bacteriilor poate părea ilogică la prima vedere, dar aceasta se datorează relației complexe dintre umiditate, căldură și microorganismele care locuiesc în spațiile noastre de locuit.

Nu face niciodată patul imediat după ce te-ai trezit

Deși acest concept nu este acceptat pe scară largă, unii oameni de știință susțin că lăsarea patului nefăcut pentru o vreme permite evaporarea umidității acumulate în timpul nopții, ceea ce inhibă dezvoltarea bacteriilor.

CITEȘTE ȘI: Regulă de bază în dormitor: Cât de des trebuie să schimbi lenjeria de pat pentru a fi sănătos

Atunci când dormim, corpul nostru eliberează în mod natural umiditate prin transpirație și respirație. Această umiditate poate fi absorbită de lenjeria de pat, creând un mediu umed care este propice dezvoltării bacteriilor.

Abținându-vă de la a vă face patul imediat după trezire, permiteți umezelii acumulate să se disipeze, reducând astfel probabilitatea de înmulțire a bacteriilor.

În plus, căldura generată în timpul somnului reprezintă un factor suplimentar favorabil pentru bacterii. Într-un pat necurățat, așternuturile și salteaua sunt expuse la aer mai rece, ceea ce ajută la procesul de uscare și creează un mediu mai puțin favorabil pentru bacterii. Acest lucru este valabil mai ales dacă dormitorul dvs. nu are o ventilație adecvată, deoarece un pat făcut poate reține umezeala și căldura, creând condiții ideale pentru răspândirea bacteriilor.

Cu toate acestea, este important de reținut că legătura dintre lenjeria de pat necurățată și dezvoltarea bacteriilor nu este universal acceptată în rândul experților. Mulți susțin că riscul de dezvoltare a bacteriilor este relativ mic și că alți factori, cum ar fi igiena personală, ventilația camerei și curățenia generală a mediului de viață, joacă un rol mai important în determinarea prezenței germenilor.

În schimb, susținătorii sfatului de a nu-ți „face niciodată patul imediat dimineața” indică studii care arată o legătură între reținerea umidității și dezvoltarea bacteriilor. Aceste studii subliniază adesea importanța de a lăsa lenjeria de pat să se aerisească în timpul zilei pentru a se asigura că orice umiditate acumulată are șansa de a se evapora.

Indiferent de dezbaterea continuă, menținerea unor bune practici de igienă, cum ar fi spălarea regulată a lenjeriei de pat, aspirarea saltelelor și asigurarea unei ventilații adecvate, rămâne esențială pentru un mediu de viață sănătos.

CITEȘTE ȘI: Temperatura la care trebuie să speli lenjeria de pat: Doar așa scapi de acarieni și de alte microorganisme

Deși lăsarea lenjeriei de pat necurățate poate avea beneficii potențiale în reducerea retenției de umiditate, aceasta nu ar trebui să înlocuiască aceste practici de curățenie de bază. Convingerea că nu trebuie făcut niciodată patul dimineața pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor își are rădăcinile în convingerea că un pat necurățat permite evaporarea umidității și interferează cu habitatul ideal pentru bacteriile iubitoare de căldură.

Deși consensul științific cu privire la această idee nu este unanim acceptat, ea evidențiază importanța de a lua în considerare relația dintre obiceiurile noastre zilnice și microorganismele care coexistă în spațiile noastre de locuit, potrivit actualno.com.

Comentarii: