LIFESTYLE

Nu vă mai uitați cu dușmănie către ciocolată! Un celebru nutriționist ne arată partea ”dulce” a desertului iubit de toți oamenii

Foto: Pinterest.com

Fără ciocolată, viața e… pustiu. Dacă îmi zice cineva că ea nu ne îndulcește clipele lungi de izolare, îmi permit să nu îl cred. Rare sunt cazurile persoanelor care o evită, poate doar acei oameni care au intoleranțe, alergii și alte probleme de acest gen. Dar, vorba Mihaelei Bilic, aceste ”pătrățelele amărui care ne fac să vedem viața în roz”.

V-am mai spus cu altă ocazie o istorie romanțată a desertului pe care îl iubesc copiii noștri, dar mai ales noi. Dar iată povestea ciocolatei spusă de Mihaela Bilic: ”Începe cu mult înainte de Hristos, odată cu apariția arborelui de cacao, însă abia acum 3000 ani putem vorbi de o cultură propriu-zisă, făcută de maiași. În Europa arborele devine cunoscut abia în 1735, când botanistul Karl von Linne îl botează “Theobroma cacao” (adică “băutura zeilor”), datorită virtuțiilor care i se atribuiau încă din era precolumbiană. Tot el spunea că “bobul de cacao este un fenomen unic al Naturii- niciodată nu vom găsi atâtea calități reunite într-un fruct atât de mic!”, a scris celebrul nutriționist pe Facebook.

”Arborele face până la 500 flori pe an, însă doar 1-2% dintre ele se vor transforma în fruct – o păstaie care are forma unui balon de rugby și conține 30-50 boabe de cacao. Într-un an, un arbore de cacao nu poate produce mai mult de 0,5- 2kg de astfel de boabe prețioase.

Cum de a reușit acest bob negru și amar adus de Cristofor Columb din America de Sud, să cucerească o lume întreagă? Timp de două secole ciocolata fost consumată sub formă lichidă și abia după 1900 a fost transformată într-un produs solid, pentru care se spunea că “merită să-ți vinzi sufletul diavolului ”, a mai spus Bilic.

Citește și: Abia acum s-a aflat: Cum a apărut și ce înseamnă ‘sfertul academic’

”Beneficiile boabelor de cacaoDin punct de vedere nutritiv boabele de cacao conțin 50-57% grăsimi (unt de cacao), 12%fibre și 5-7% proteine . Din acest unt de cacao, amestecat cu pulbere de cacao, zahăr, vanilie, lapte și alte mirodenii, ia naștere ciocolata…”, a mai scris Mihaela Bilic, care a continuat.

”Însă nu macronutrienții dau valoare ciocolatei, ci oligoelementele precum minerale, amine cu efect euforizant și alcaloizi cu efect stimulant. Ciocolata neagră posedă o acțiune antioxidantă ieșită din comun datorită polifenolilor ce pot reprezenta 12-48% din greutatea bobului de cacao. Un singur pătrățel de ciocolată neagră cu 70% cacao conține de 2 ori mai mulți polifenoli decât un pahar de vin roșu și are un efect antioxidant identic cu o ceașcă de ceai verde corect infuzat. Iar când spui “antioxidant”, spui protecție împotriva bolilor și a îmbătrânirii (inclusiv cea cerebrală), scăderea riscului de cancer și a incidenței bolilor cardiovasculare…”, a explicat nutriționiste.

”Și asta nu e tot! Ciocolata are efecte psiho-stimulante și tonifiante, datorită unui compus asemănător cafeinei, numit teobromina. Pe lângă ea, în bobul de cacao mai găsim:
-cantități mari de minerale (magneziu, potasiu, fier, fosfor, crom), esențiale pentru funcționarea sistemului nervos
-fenilalanină și feniletilamină, substanțe care ne fac să ne simțim “în al 9-lea cer”, cresc nivelul endorfinelor și acționează similar unui antidepresiv;
-anantamida, un compus care stimulează receptorii cerebrali și produce stare de bine, bucurie, plăcere extremă și euforie .

Ciocolata are un efect paradoxal: induce o stare de bine, de liniște și relaxare, dar în același timp trezește simțurile, are proprietăți tonice și dinamizante, adică este un afrodisiac. Cu o porție de 20g/zi de ciocolată cu minim 70% cacao putem asigura organismului un aport de substanțe esențiale pentru starea lui de bine – câteva pătrățele amărui care ne protejează organismul de tot ce e rău și ne fac să vedem viața în roz.

P. S. Pentru cei care vor să știe câte calorii are ciocolata, am să le spun că nu contează, la așa o “doză” este mai degrabă medicament, decât aliment”, a încheiat Mihaela Bilic.

 

 

Comentarii: