SANATATE

Oamenii de ştiinţă au descoperit substanţa care încetineşte îmbătrânirea. Se găseşte în fructe şi legume

Foto: Pinterest.com

Un produs natural care se găseşte în multe fructe şi legume contribuie la eliminarea celulelor deteriorate din corp, ceea ce îmbunătăţeşte substanţial sănătatea şi durata de viaţă, se arată într-un studiu recent al cercetătorilor de la Universitatea din Minnesota.

Studiile anterioare publicate la începutul acestui an în revista „Nature Medicine” de cercetători de la Facultatea de Medicină a Universităţii din Minnesota, Paul D. Robbins şi Laura J. Niedernhofer şi de cercetătorii clinicii Mayo, James L. Kirkland şi Tamara Tchkonia, au arătat că este posibil să se reducă povara celulelor deteriorate, aşa zisele celule senescente, şi să extindă durata de viaţă şi să îmbunătăţească starea de sănătate, chiar şi atunci când tratamentul a fost iniţiat la vârste foarte înaintate.

Ei au demonstrat acum că tratamentul şoarecilor în vârstă cu produsul natural Fisetin, găsit în multe fructe şi legume, are, de asemenea, efecte pozitive semnificative asupra sănătăţii şi duratei de viaţă, relatează Science Daily.

CITEȘTE ȘI: Minunea coacăzelor negre: Te ajută să slăbeşti, să ai un ten frumos şi previn îmbătrânirea

Povara celulelor deteriorate

Pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, acumulează celule deteriorate. Când celulele ajung la un anumit nivel de deteriorare, acestea trec printr-un proces de îmbătrânire propriu, numit senescenţă celulară. Celulele eliberează, de asemenea, factori inflamatori care transmit sistemului imun să elimine celulele deteriorate.

Sistemul imunitar al unei persoane mai tinere este sănătos şi este capabil să „cureţe” organismul de celulele deteriorate. Dar, pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, acestea nu mai sunt eliminate la fel de eficient. Astfel, ele încep să se acumuleze, provoacă inflamaţii şi eliberează enzime care pot degrada ţesutul.

Tratamentul care prelungeşte viaţa

Robbins şi alţi cercetători au descoperit că un produs natural, numit Fisetin, reduce nivelul acestor celule deteriorate în organism. Ei au descoperit că tratarea unor şoareci aflaţi la sfârşitul vieţii cu acest compus a dus la îmbunătăţirea sănătăţii şi a duratei de viaţă.

Lucrarea, „Fisetin este o terapie care extinde sănătatea şi durata de viaţă”, a fost recent publicată în revista „EBioMedicine”. Aceste rezultate sugerează ca putem extinde perioada în care suntem sănătoşi, chiar în apropierea sfârşitului vieţii, a spus Robbins.

„Dar există încă numeroase întrebări la care trebuie răspuns, inclusiv, de exemplu, dozele potrivite”, a completat el, întrucât cantitatea de Fisetin din fructe şi legume nu este suficientă. O singură întrebare la care pot răspunde acum este „De ce nu au făcut acest lucru înainte?” Au existat întotdeauna limite cheie atunci când s-a analizat cum va acţiona un medicament asupra unor ţesuturi şi celule diferite într-un corp îmbătrânit. Cercetătorii nu au avut nicio modalitate de a identifica dacă un tratament a atacat efectiv celulele care sunt senescente, până acum.

Sub îndrumarea lui Edgar Arriaga, profesor la Departamentul de Chimie al Colegiului de Ştiinţă şi Inginerie de la Universitatea din Minnesota, echipa a utilizat citometria în masă sau tehnologia CyTOF şi au aplicat-o pentru prima dată în cercetarea îmbătrânirii, în premieră la Universitatea din Minnesota.

CITEȘTE ȘI: Ceaiul-minune care devine tot mai popular: Te scapă de infecțiile urinare și previne îmbătrânirea

„În plus faţă de a arăta că medicamentul funcţionează, aceasta este prima demonstraţie care prezinta efectele medicamentului asupra unor subseturi specifice ale acestor celule deteriorate dintr-un anumit ţesut”, a spus Robbins.

Comentarii: