NUTRITIE SANATATE

Patru băuturi naturale care ajută la prevenirea depunerea colesterolului pe artere

nadialim.com/

Patru băuturi naturale care ajută la prevenirea depunerea colesterolului pe artere. Hrănirea arterelor implică o alimentație și o hidratare conștientă. Anumite băuturi, precum ceaiul verde, sucul de rodie, sucul de sfeclă roșie și laptele cu turmeric, pot contribui semnificativ la sănătatea inimii, reducând inflamația, scăzând colesterolul rău și favorizând circulația sanguină sănătoasă.

Deși acumularea de placă bacteriană nu poate fi inversată, aceste băuturi pot ajuta la stabilizarea și, eventual, la reducerea acesteia.

Pentru sănătatea inimii, trebuie să fim atenți la ceea ce mâncăm și la ceea ce bem. Arterele care transportă oxigenul și favorizează circulația sângelui pot acumula placă în timp, fenomen cunoscut sub numele de ateroscleroză.

Acumularea de colesterol, grăsimi sau calciu poate bloca arterele, crește tensiunea arterială și duce la atacuri de cord sau boli cardiace. Deși nu există o „băutură” care să ajute la îmbunătățirea acumulării de placă, există câteva care asigură un flux sanguin sănătos către artere.

Acest lucru se realizează prin reducerea inflamației, scăderea colesterolului rău și o circulație sanguină mai eficientă. Trebuie menționat că placa nu poate dispărea, dar, prin schimbări ale stilului de viață, poate fi redusă și stabilizată – (Harvard Health)

CITEȘTE ȘI: Cardiolog: Acesta este cel mai eficient mod de a elimina plăcile de grăsime din artere

Ceaiul verde

Ceaiul verde este foarte apreciat în medicina convențională de secole, iar majoritatea studiilor susțin reputația sa excelentă pentru sănătatea inimii. Ingredientele sale active, sau catechinele, sunt antioxidanți puternici care reduc colesterolul LDL și stresul oxidativ, doi factori majori în minimizarea acumulării de placă.

Consumul zilnic de ceai verde îmbunătățește, de asemenea, funcția endotelială, sau modul în care funcționează căptușeala interioară a vaselor de sânge. Funcția endotelială ajută la circulația sanguină și menține arterele flexibile. Studiile arată că consumul a două-trei cești de ceai verde proaspăt preparat zilnic poate reduce riscul de boală coronariană.

Ceaiul verde ambalat trebuie evitat, deoarece conține zaharuri adăugate care îi neutralizează beneficiile.

Sucul de rodie

Unul dintre cei mai puternici antioxidanți naturali, precum punicalaginele și antocianinele, care combat inflamația și stresul oxidativ din artere, se găsește în sucul de rodie.

Un studiu realizat de Biblioteca Națională de Medicină a constatat că consumul zilnic de suc de rodie a redus dezvoltarea plăcii în arterele carotide și a îmbunătățit circulația sângelui. Flavonoidele din fructe blochează, de asemenea, oxidarea colesterolului din sânge, ceea ce reprezintă primul pas în prevenirea acumulării plăcii.

Pentru a beneficia la maximum de acesta, consumați suc de rodie simplu, fără zahăr, sau amestecați semințele într-un smoothie pentru a păstra fibrele și a beneficia de cele mai bune proprietăți antioxidante.

Sucul de sfeclă roșie

Sucul de sfeclă roșie câștigă popularitate în rândul sportivilor datorită beneficiilor sale extraordinare pentru sănătate, dar este bun și pentru inimă. Sfecla roșie conține nitrați, pe care organismul îi transformă în oxid nitric, o moleculă care dilată și relaxează vasele de sânge, scade tensiunea arterială și crește aportul de oxigen.

Cercetările arată că consumul zilnic de suc de sfeclă roșie poate crește fluxul sanguin și reduce rigiditatea arterială. De asemenea, facilitează funcționarea ficatului, care este responsabil de metabolizarea colesterolului. Un pahar de suc de sfeclă roșie dimineața sau ca încălzire înainte de antrenament poate fi benefic pentru sănătatea vasculară și energia generală.

CITEȘTE ȘI: Cum să previi înfundarea arterelor: Alimentele care îmbunătățesc funcționarea vaselor de sânge și scad riscul de face boli de inimă

Lapte cu turmeric

Turmericul, un condiment medicinal foarte studiat, conține curcumină, un compus bioactiv cu efecte antiinflamatorii și hipolipemiante. Curcumina și îmbunătățirea metabolismului grăsimilor ajută la reducerea inflamației, care este una dintre cauzele afectării arterelor.

Un pahar zilnic de lapte cu un vârf de curcuma și piper negru va ajuta arterele să producă mai mult sânge și poate reduce acumularea de placă. Piperul negru infuzat în lapte va spori absorbția curcuminei, făcând băutura și mai puternică.

Comentarii: