SANATATE

Pericolele folosirii acestei vitamine pentru cei peste 50 de ani: Poate reduce densitatea osoasă și provoca dureri articulare

medicalnewstoday.com

Pericolele folosirii acestei vitamine pentru cei peste 50 de ani: Poate reduce densitatea osoasă și provoca dureri articulare. Consumul unei vitamine populare ar putea fi periculos, în special pentru persoanele de peste 50 de ani. Dr. Christopher Norman avertizează că excesul de vitamina A reprezintă un pericol pentru persoanele de peste 50 de ani. Cuvintele sale au fost citate de publicația El Espanol.

Pericolele consumului de vitamina A la persoanele de peste 50 de ani

După cum a remarcat Dr. Norman, multe persoane la această vârstă încep să ia diverse suplimente nutritive din cauza problemelor cronice de sănătate. Cu toate acestea, potrivit acestuia, numeroase studii arată că, de exemplu, vitamina A poate fi obținută în cantități suficiente pur și simplu printr-o dietă echilibrată.

CITEȘTE ȘI: Vitamina esențială pentru sistemul nervos

„Suplimentele de vitamina A trebuie utilizate cu prudență, deoarece pot reduce densitatea osoasă, pot provoca leziuni hepatice și dureri articulare”, avertizează medicul. În plus, excesul de vitamina A crește riscul de fracturi și probleme de mobilitate și echilibru, cruciale după vârsta de 50 de ani.

Printre efectele secundare, există dovezi că un consum excesiv de produse animale bogate în vitamina A poate interfera cu absorbția vitaminei D.

Excesul de vitamina A se acumulează în ficat și poate cauza probleme de vedere, umflarea oaselor, piele uscată și aspră și afte.

Dar nu trebuie ignorate nici consecințele carenței pe termen lung de vit. A. Deficitul pe termen lung de retinol slăbește sistemul imunitar, ceea ce duce la boli respiratorii și infecții frecvente. Sunt afectate și alte sisteme ale organismului: pielea se usucă, părul devine casant și apar probleme de vedere.

Ce alimente conțin vitamina A?

Cea mai bună modalitate de a combate deficitul de vitamina A este menținerea unei diete echilibrate. Este util să știți ce alimente conțin cele mai mari concentrații de vitamina A.

CITEȘTE ȘI: Deficitul de vitamina D: Cine riscă să se confrunte cu așa ceva și cum poți evita

  • Carne și produse lactate: ficat de pui și de vită, pește (somon, macrou, hering, ton), caviar, ouă, lapte, brânză, unt.
  • Legume: cartofi, morcovi, roșii, ardei, broccoli, spanac și salată.
  • Fructe și fructe de pădure: grapefruit, prune, piersici, pepeni, persimmon, afine, coacăze negre.

Pierderile de retinol în timpul tratamentului termic ajung la 25-30%. Cu toate acestea, fierberea și aburirea descompun membranele celulare ale legumelor, ceea ce duce la o absorbție mai rapidă a nutrienților. Vitamina A este liposolubilă, astfel încât se recomandă adăugarea de ulei de măsline sau unt la legume atunci când se prepară la aburi.

Comentarii: