NUTRITIE SANATATE

Peștele care crește tensiunea arterială: Conține o cantitate mare de sodiu

Foto: Pinterest.com

Peștele care crește tensiunea arterială: Conține o cantitate mare de sodiu. Nu toate tipurile de pește sunt sănătoase, iar unele pot fi dăunătoare pentru persoanele cu hipertensiune arterială. Două pești populari, în special, conțin cantități mari de sodiu, care contribuie la tensiunea arterială ridicată, spune nutriționistul Dr. Sheena Bhagiruti.

Peștele care crește tensiunea arterială: Conține o cantitate mare de sodiu

Peștele este adesea venerat pentru acizii grași omega-3 și beneficiile pentru sănătate, dar unele tipuri au fost, de asemenea, legate de un risc crescut de hipertensiune arterială.

Dr. Sheena Bhagiruti observă că unele tipuri de pește pot crește hipertensiunea, care este un precursor al problemelor grave de sănătate, cum ar fi atacurile de cord și accidentele vasculare cerebrale. În special, consumul de pește uscat și afumat poate interfera cu controlul sănătos al tensiunii arteriale. Persoanele cu hipertensiune ar trebui să evite consumul acestor tipuri de pește.

CITEȘTE ȘI: Cel mai bun pește pentru creier: Îmbunătățește memoria și funcțiile creierului

În ciuda conținutului ridicat de proteine și nutrienți, peștele uscat și afumat poate provoca o creștere accentuată a tensiunii arteriale datorită conținutului ridicat de sodiu.

„Când mâncăm sare, corpul reține apa. Când mâncăm prea mult, apa suplimentară din sânge pune presiune pe pereții vaselor de sânge, ridicând tensiunea arterială”, adaugă expertul.

Dieteticianul recomandă, de asemenea: „Pentru a controla mai bine aportul de sare, verificați etichetele alimentelor și evitați alimentele bogate în sare, în special cele care conțin 1,5 g sau mai mult la 100 g.”

Dr. Sheena Bhagiruti recomandă alegerea alternativelor cu conținut scăzut de sare, cum ar fi conservele sau peștele proaspăt, care oferă beneficiile sării scăzute, oferind în același timp suficiente proteine și acizi grași omega-3.

Ce pește conține puțină sare?

Peștii care conțin puțină sare sunt, de obicei, pești proaspeți sau congelați nesărați. Iată câteva exemple:

  • cod (proaspete)
  • somon (proaspăt sau congelat, nefumător sau nesărat)
  • halibut (proaspete)
  • merluciu (proaspete sau congelate)
  • stiuca (proaspăt)
  • biban (râu sau mare, crud)
  • pollock (proaspete sau congelate).

Peștele roșu conține proteine ușor digerabile, care sunt necesare pentru creșterea musculară și construirea de noi celule. Acizii grași omega-3 din peștele roșu ajută la reducerea riscului de boli cardiovasculare și artrită. Cu toate acestea, datorită conținutului ridicat de sare, nu trebuie să mâncați mai mult de 100-150 de grame de pește sărat.

CITEȘTE ȘI: De ce e bine să iei ulei de pește dacă suferi de diabet: Efectul pe care îl are asupra insulinei

„Dacă ignorați această recomandare, puteți provoca apariția edemului. Acest lucru nu este periculos pentru persoanele sănătoase, dar cei care au probleme cu rinichii, hipertensiune arterială sau sânge gros nu ar trebui să ignore acest sfat. În caz contrar, condiția poate deveni mai complicată și chiar poate duce la un accident vascular cerebral”, raportează și expertul.

Comentarii: