NUTRITIE SANATATE

Plăcintă de toamnă cu dovleac și scorțișoară

Toamna este anotimpul aromelor intense, al serilor răcoroase și al preparatelor care aduc căldură în suflet. Nimic nu spune „toamnă” mai bine decât o plăcintă de dovleac, pufoasă, parfumată și ușor de făcut acasă.

CITEȘTE ȘI: Vedeta toamnei, dovleacul, îți face pielea mai frumoasă – Exquis

Plăcintă de toamnă cu dovleac și scorțișoară

Plăcinta de dovleac este una dintre cele mai iubite rețete de toamnă – aromată, cremoasă și incredibil de ușor de făcut. Fie că o servești la o cină de familie sau la o după-amiază ploioasă cu o cană de ceai, gustul ei te va face să iubești și mai mult farmecul acestui anotimp.

Ingrediente:

Pentru aluat:

  • 300 g făină

  • 150 g unt rece tăiat cubulețe

  • 2 linguri zahăr

  • Un praf de sare

  • 3-4 linguri apă rece

Pentru umplutură:

  • 500 g piure de dovleac copt

  • 150 g zahăr brun

  • 3 ouă

  • 200 ml smântână dulce pentru frișcă

  • 1 linguriță scorțișoară măcinată

  • ½ linguriță nucșoară

  • ½ linguriță ghimbir măcinat (opțional)

  • Un praf de sare

CITEȘTE ȘI: Desert de toamnă – Plăcintă cu mere, nuci și scorțișoară – Exquis

Plăcintă de toamnă cu dovleac și scorțișoară

Mod de preparare:

Într-un bol mare, amestecă făina cu zahărul și sarea. Adaugă untul rece și frământă rapid cu vârful degetelor până obții un aluat nisipos. Toarnă treptat apa rece și formează o bilă de aluat. Acoperă-l cu folie alimentară și lasă-l la frigider 30 de minute.

Amestecă piureul de dovleac cu zahărul, ouăle, smântâna și condimentele. Mixează bine până obții o cremă omogenă și aromată.

Întinde aluatul pe o suprafață presărată cu făină și așază-l într-o tavă de tartă. Înțeapă baza cu o furculiță și toarnă umplutura de dovleac.

Coace plăcinta în cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 45–50 de minute, până când umplutura se întărește și capătă o nuanță aurie.

Las-o să se răcească înainte de a o tăia. Servește-o simplă sau cu un strat fin de frișcă bătută și un praf de scorțișoară.

Sfat:

Pentru un plus de savoare, poți adăuga câteva nuci prăjite mărunțite sau o lingură de miere în umplutură.

Comentarii: