Plantele cu efect puternic în ce privește tusea, bronșita și astmul. Din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, plantele medicinale au fost utilizate, poate cel mai popular în bolile sistemului respirator .
Multe dintre aceste boli, cum ar fi inflamațiile acute (catar) ale tractului respirator superior, bronșita acută și cronică, emfizemul, bronșiectaziile, astmul bronșic etc., pot fi influențate favorabil de medicamentele preparate în casă (ceaiuri, decocturi, infuzii) din plante medicinale.
CITEȘTE ȘI: Oase puternice și sănătoase: Planta care conține cantități mari de siliciu – Previne osteoporoza
Plantele cu efect puternic în ce privește tusea, bronșita și astmul
În unele cazuri, doar remediile populare pot fi suficiente, în altele ele sunt combinate cu succes cu medicamente antipiretice, antiinfecțioase etc. Plantele medicinale sunt potrivite în special pentru bolile cronice ale sistemului respirator, care necesită tratament de lungă durată, la persoanele în vârstă.
Disfuncțiile aparatului respirator se exprimă cel mai adesea prin dificultăți de respirație, bronhospasm, tuse de natură diferită: uscată, iritantă, fără secreții sau cu evacuarea mai ușoară sau mai dificilă a secrețiilor bronșice. Orice boală a sistemului respirator necesită un diagnostic competent și precis și un tratament în timp util. În complexul de măsuri terapeutice, plantele medicinale joacă un rol important.
În bolile inflamatorii acute, ceaiurile calde, cataplasmele etc., preparate din diverse plante, sunt foarte utile. Ele exercită un efect diaforetic, dilată vasele de sânge ale pielii și cresc radiația de căldură, reducând astfel temperatura ridicată. La acestea se adaugă efectul antiinflamator și antimicrobian al unui număr de plante.
Remedii populare pentru ameliorarea tusei
Unul dintre cele mai deranjante simptome ale bolilor respiratorii este tusea. Aceasta este adesea cauzată de iritarea terminațiilor nervoase sensibile situate în membrana mucoasă a tractului respirator superior din cauza edemului inflamator, a acumulării de secreții și din alte motive. În astfel de cazuri, utilizarea anumitor substanțe mucilaginoase conținute în diverse plante este deosebit de utilă.
În apă, aceste substanțe formează o masă gelatinoasă, vâscoasă, care „acoperă” mucoasele îndepărtate ca o labă și reduce reflexul de tuse. Astfel de substanțe vâscoase se găsesc în semințele de in, în rădăcinile de măceșe, în semințele de gutui etc. Datorită lipsei de toxicitate, acestea sunt adevărate „remedii acasă”.
Primula, tătăneasa, panseluța
Multe plante medicinale conțin substanțe active care afectează reflexul de expectorație (expectorante, expectorante). Unele dintre ele contribuie la lichefierea secrețiilor bronșice, sporesc mișcările ciliatelor celulelor care căptușesc căile respiratorii și facilitează astfel evacuarea secrețiilor.
Saponinele conținute în unele plante, cum ar fi primula, tătăneasa, panseluța etc., sunt responsabile de efectul expectorant al acestor plante. Aplicate în doze mici, acestea irită moderat mucoasa stomacului și a intestinelor, provoacă ușoare grețuri (vărsături) și astfel cresc secrețiile bronșice și facilitează evacuarea acestora.
CITEȘTE ȘI: Planta care combate venele varicoase și previne formarea cheagurilor de sânge
Uleiurile esențiale și rolul lor în tratamentul bolilor respiratorii – Cimbru, pin, anason
Plantele care conțin uleiuri esențiale (cimbru, pin, anason etc.) au capacitatea, în doze mici, de a lichefia secrețiile bronșice și de a facilita evacuarea lor, iar în doze mari de a usca tractul respirator. În plus, iradiind prin plămâni, uleiurile esențiale exercită și un efect antiinflamator local, umflând mucoasa bronșică.
Ele au, de asemenea, un efect antiseptic moderat, antimicrobian și antiputrefactiv, ceea ce le face ajutoare populare în bronșita cronică cu spută purulentă, în abcesele pulmonare, în gangrene.
Multe plante care conțin uleiuri esențiale (cimbru, trandafir) exercită, de asemenea, un anumit efect bronhodilatator și sunt utilizate cu succes pentru unele spasme – bronșită spastică, tuse convulsivă, astm bronșic, potrivit actualno.com.
Comentarii: