SANATATE

Sărbătorile pot fi un chin dacă suferi de hemoroizi. Trei reguli care te scutesc de neplăceri

medicalnewstoday.com

Cadouri, târguri de Crăciun, colindători, întâlniri cu familia, mese îmbelşugate de pe care nu lipsesc cârnaţii, sarmalele, dulciurile şi vinul fiert, asta înseamnă pentru mulţi Crăciunul. Aceeaşi atmosferă de sărbătoare cu acelaşi meniu, stropit din plin cu alcool, ne aşteaptă de Revelion. Cum să nu iubeşti luna decembrie? Dar orice răsfăţ se plăteşte scump şi nu ne referim aici la aspectul material, ci la sănătate.

Excesele alimentare şi greşelile care se fac în această perioadă pun la grea încercare sistemul digestiv şi agravează suferinţa celor care au hemoroizi. Pentru a evita problemele, experţIi de renume în tratamentul bolilor gastroenterologice şi proctologice, vin cu sfaturi importante.

1. Nu uitaţi de fibre!

Alimentaţia din această perioadă constă în carne prăjită, afumături, alimente conservate, jumări etc. Prea puţini mai mănâncă salate, verdeţuri, legume proaspete, care ajută digestia. Aşa apare constipaţia, iar ea reprezintă cel mai mare pericol pentru hemoroizi. Scaunele tari zgârie mucoasa şi venele hemoroidale, apar complicaţii, fisuri anale, dureri, tromboze, sângerări, chiar prolaps hemoroidal. „Dietele care nu au incluse fibre alimentare – fructe, legume, cereale integrale – duc la constipaţie. Fibrele sunt cele mai importante elemente care ne păstrează nouă o peristatică normală. Tubul digestiv şi în special colonul ştiu să reacţioneze în prezenţa fibrelor”, aflăm de la dr. Dan Andronesi, medic chirurg, potrivit clicksanatate.ro.

CITEȘTE ȘI: Între mit şi realitate: Tot ce trebuie să ştii despre hemoroizi şi ţi-a fost ruşine să întrebi

2. Evitaţi alimentele picante şi foarte condimentate!

„Ele conţin nişte esteri care, o mică parte se neutralizeaza la nivelul ficatului, o mare parte ajung, odată cu scaunul, în zona anală unde produc modificări pe vascularizaţie, duc la înroşirea mucoasei, subţiază peretele venos, ceea ce accentuează hemoroizii”, adaugă specialistul. Aşadar, grijă cu reţeta aceea de cârnaţi picanţi şi condimentaţi, chiar dacă este făcută exact la fel din moşi strămoşi.

3. Alcoolul – cu măsură.

De Crăciun, e normal să bem o cană de vin fiert sau să ciocnim un pahar de şampanie de Revelion. Dar chefurile în care goliţi pahar după pahar pot avea urmări neplăcute. „Se ştie că alcoolul produce vasodilataţie, iar venele hemoroidale nu sunt excluse. Mulţi pacienţi relatează că, după o perioadă de consum de alcool, apar modificări la nivelul anusului, cu mărirea în volum a hemoroizilor şi complicaţii”, adaugă Dr. Andronesi.

Dacă totuşi hemoroizii cresc în dimensiuni şi devin dureroşi, apar sângerări şi disconfort, nu vă puneţi baza în cremele şi gelurile promovate atât de intens în această perioadă la televizor. Ele nu fac altceva decât să niveleze mucoasa, să dea o senzaţie de ameliorare pe moment, dar lasă mai departe hemoroizii să crească.

CITEȘTE ȘI: Pericolul hârtiei igienice: Cum îți face rău și ce alternative ai

„Nu s-a descoperit nicio substanţă activă medicamentoasă care să poată micşora aceste vene dilatate de la nivel anal. Nicio cremă, niciun medicament nu rezolvă problema. Hemoroizii, odată măriţi, cresc încet, încet, până în ultimul stadiu, când ies afară şi nu mai intră. Se tratează doar în cabinetul medicului, prin procedee minim invazive”, susţine dr. Dan Andronesi. Dacă vreţi să rezolvaţi definitiv problema hemoroizilor trebuie să lăsaţi ruşinea la o parte şi să mergeţi la medic pentru o consultaţie.

Până atunci, sărbători frumoase, liniştite şi cumpătate!

Comentarii: