NUTRITIE SANATATE

Sfatul vital al specialistului în fitoterapie: Plantele care protejează pancreasul

Foto: Pinterest.com

Se ştie că, netratate, dezechilibrele pancreasului pot provoca pancreatitele acute sau cronice, diabet zaharat şi chiar cancer pancreatic. Diagnosticul şi tratamentrul trebuie stabilite de medic, însă fitoterapia vine în completarea medicaţiei alopate cu o serie de plante, care, în combinaţiile potrivitre, pot fi de ajutor în ameliorarea acestor probleme.

Dezechilibrele pancreasului şi chiar formee necomplicate de pancreatită port fi ameliorate ajutorul fitoterapiei.

„În general se folosesc plante care stimulează activitatea de regenerare a ţesuturilor, care au proprietăţi antispasmodice şi antiinflamatoare, care sunt utile chiar şi doar în scop preventiv. Plantele medicinale folosite sunt cele care întră în catergoria bitter, cu gustul amar, determinat de prezenţa de alcaloizi şi uleiuri volatile diverse.

Gustul amar stimulează papilele gustative, care, la rândul lor, provoacă organismul să elibereze agenţi hormonali ce afectează partea superioară a tractului gastro-intestinal”, explică specialistul în fitoterapie Elena Badea, potrivit adevarul.ro. Plantele din această categorie au, practic, capacitatea de a stimula pancreasul.

CITEȘTE ȘI: Pancreasul, un organ de care depinde întreaga sănătate. Cum îl protejezi şi cum îl detoxifici

Iată câteva amestecuri de plante ideale pentru a obţine acest efect.

Frunze de urzică, semințe de chimen, rădăcini de obligeană și valeriană, frunze de coada-șoricelului

Un amestec recomandat este cel din frunze de urzică, seminţe de chimen (câte trei părţi), rădăcini de obligeană şi valeriană, frunze de coadă-şoricelului (câte o parte). „Se pregăteşte o infuzie şi se beau câte 100 de mililitri, de trei ori pe zi, la o oră după de masă”, recomandă Elena Badea.

Rădăcini de păpădie, seminţe de anason, mătase de porumb, frunze de coada-calului, sunătoare, trei-fraţi-pătaţi

Un alt amestec se obţine din rădăcini de păpădie, seminţe de anason, mătase de porumb, frunze de coada-calului, sunătoare, trei-fraţi-pătaţi (în părţi egale). „Se iau cinci grame din acest amestec se pun într-un pahar de apă fierbinte, se lasă la infuzat 10 minute, apoi se strecoară şi se beau câte o cană de infuzie, de trei ori pe zi, înainte de masă”, mai spune specialistul.

Seminţe de mărar, frunze de mentă, fructe de păducel, flori de siminoc şi flori de muşeţel

Un amestec eficient este şi cel din seminţe de mărar, frunze de mentă (cîte trei părţi), fructe de păducel, flori de siminoc (câte două părţi) şi flori de muşeţel – o parte. „Se folosesc tot cinci grame din acest amestec, care se pun într-un pahar de apă fierbinte, se ţîn la baie de aburi 30 de minute, apoi se lasă la infuzat o oră, se strecoară şi se beau câte 50 de mililitri, de trei ori pe zi, după masă”, explică Elena Badea.

CITEȘTE ȘI: Semne că ai probleme cu pancreasul. Când trebuie să mergi la medic

Frunze de mentă şi urzică, scoarţă de cruşin, rădăcini de valeriana şi obligeană

Din frunze de mentă şi urzică (câte două părţi), scoarţă de cruşin (două părţi), rădăcini de valeriana şi obligeană (câte o parte) se prepară o altă licoare eficientă. „Se obţine o infuzie din care se beau câte 50 de mililitri, de două ori pe zi, dimineaţă şi seara, înainte de masă. În caz de constipaţie, durata tratamentului este de cinci-şapte zile”, mai spune specialistul, care recomandă consultarea unui medic înainte de administrarea acestor preparate, pentru că tratamentului în cazul pancreatitei poate varia în funcţie de particularităţile evoluţiei bolii.

Utilizate separat, în dezechilibrele pancreasului pot fi utile şi alte plante: anghinare, afin, dud, nuc, brusture şi fasole (teci).

Comentarii: